Hyppää sisältöön

Analyysi: Muutoksen tuuli romutti keskustan – Sipilän lähtölaskenta alkoi

Ennakkoäänestyksen alustavat tulokset toivat pääministeripuolue keskustalle painajaismaisen vaali-illan, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaalivalvojaisissa Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskuntavaalien ensimmäisten tulosten perusteella SDP ja kokoomus taistelevat suurimman puolueen paalupaikasta seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Demarijohtaja Antti Rinne ja kokoomusjohtaja Petteri Orpo vääntävät vielä kättä pääministerin paikasta.

Vaalien alla julkaistuhin kannatuskyselyihin verrattuna suurimman oppositiopuolueen, SDP:n, vaalivoitto on jäämässä odotettua pienemmäksi.

Demareiden vaalimenestyksen vertailukohtana on kevään 2015 eduskuntavaalien surkea tulos: 16,5 prosenttia äänistä ja 34 kansanedustajaa.

Ennakkoäänten perusteella hallitusvastuussa ollut kokoomus olisi haastamassa SDP:n kärkipaikkaa.

Kokoomuksella on ollut tapana saada kannattajansa hyvin liikkeelle vaalipäivänä. Kokoomuslaiset ovat myös perinteisesti aktiivisia äänestäjiä, joten lopputulosta joudutaan jännittämään pitkälle vaaliyöhön.

Rökäletappio viemässä keskustaa oppositioon

Pääministerinä neljä vuotta hallinneelle keskustajohtaja Juha Sipilälle vaalituloksesta näyttäisi tulevan täysi katastrofi.

Sipilä palautti keskustan pääministeripuolueeksi vuoden 2015 vaaleissa. Hän valitsi hallituskumppaneikseen perussuomalaiset ja kokoomuksen.

Sipilän perusporvarihallitus tasapainotti julkista taloutta ja onnistui nostamaan työllisyysasteen yli 72 prosentin, mutta keskustalle hallituksen politiikka näyttää muodostuneen tuhon tieksi.

Sipilä on johtanut keskustaa vuodesta 2012, ja suuri vaalitappio on ajamassa Sipilää väistämättä pois puoluejohtajan paikalta.

Halla-aho palautti perussuomalaiset kartalle

Perussuomalaisille neljä viime vuotta ovat olleet vuoristorataa. Timo Soini johti perussuomalaiset hallitukseen, mutta Sipilän hallituksen politiikka romahdutti perussuomalaisten suosion ja vei lopulta puolueen Soinin käsistä.

Kesällä 2017 perussuomalaisten johtoon noussut Jussi Halla-aho ei kelvannut Sipilän ja Orpon hallituskumppaniksi. Soinilaiset jäivät hallitukseen ja halla-aholaiset kokosivat joukkonsa oppositiossa.

Perussuomalaisten hajoamisen lopputulokseksi näyttää jäävän hallituksessa jatkaneiden sinisten katoaminen puoluekartalta samaan aikaan kun jyrkemmän linjan halla-aholaiset vakiinnuttavat asemansa oikeistopopulistisena oppositiopuolueena.

Vihreät ja vasemmistoliitto vaalivoittajina eteenpäin

Vihreille eduskuntavaalit ovat tuomassa odotetun läpimurron keskisuurten puolueiden joukkoon. Kevään 2017 kuntavaalivoitto saa jatkoa ja kansanedustajapaikkojen roima lisäys nostaa vihreiden valtakunnallista painoarvoa.

Eduskuntavaalien jälkeen enemmistöhallitusta on vaikea muodostaa ilman vihreitä. Oppositiossa vihreät on liittoutunut SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa, mutta vihreät mahtuu myös kokoomusvetoiseen sinipunahallitukseen.

Vasemmistoliitto on katkaisemassa pitkän vaalitappioiden sarjan. Vasemmistoliiton hallitustoiveet ovat SDP:n ykköspaikan varassa, eikä hallituspaikka ole varma edes Rinteen johtamassa hallituksessa.

Vaalipäivän äänet ratkaisevat vaalien tuloksen

Ennakkoääniä annettiin tällä kertaa enemmän kuin koskaan ennen eduskuntavaaleissa, mutta lopullinen vaalitulos on selvillä vasta, kun vaalipäivänä annetut äänet on laskettu.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys oli kaikissa vaalipiireissä vilkkaampaa kuin neljä vuotta sitten. Koko maassa äänestysprosentti nousi yli neljä prosenttiyksikköä.

Ennakkoäänestysinto kohosi eniten Satakunnan ja Pirkanmaan vaalipiireissä. Myös helsinkiläiset äänestäjät olivat vilkkaasti liikkeellä ja äänestysaktiivisuuden nousu jäi pienimmäksi Oulun vaalipiirissä.

Ennakkoäänestyksen tulokset poikkeavat jonkin verran vaalipäivän äänestyksen tuloksista.

Ennakkoon äänestävät ovat yleensä varmoja puoluekannastaan jo hyvissä ajoin ennen vaaleja. Vaalipäivänä liikkeellä on paljon enemmän äänestäjiä, jotka tekevät äänestyspäätöksensä vasta viime hetkillä.

Lisää aiheesta

.
.