1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Tässä ovat Varsinais-Suomen vaalipiiristä valitut kansanedustajat – perussuomalaiset nousi suurimmaksi puolueeksi

Vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia äänesti yli 24 000 varsinaissuomalaista. Vaalipiirin äänestysprosentti oli 73,2.

Kuva: Yle

Perussuomalaiset on noussut Varsinais-Suomen suurimmaksi puolueeksi ripirinnan kokoomuksen kanssa. Puolue sai vaaleissa läpi neljä kansanedustajaa, yhden enemmän kuin vuonna 2015.

Neljännen paikan perussuomalaisille ratkaisi kristillisdemokraattien kanssa solmittu vaaliliitto.

Kokoomus jäi äänisaaliillaan kakkoseksi vain muutaman sadan äänen erolla. Puolue onnistui säilyttämään neljä paikkaansa. Sekä perussuomalaiset että kokoomus menettivät hienoisesti kannatustaan verrattuna viime eduskuntavaaleihin, kun taas vasemmistopuolueet kasvattivat ääniosuuttaan.

SDP:tä edustaa alkavalla vaalikaudella kolme kansanedustajaa Varsinais-Suomesta, kuten tähänkin asti.

Keskusta menetti yli viisi prosenttiyksikköä kannatuksestaan ja hävisi yhden paikan. Keskustalla ja vasemmistoliitolla on nyt Varsinais-Suomesta kaksi kansanedustajaa.

Vihreät ja RKP säilyttivät yhden kansanedustajapaikkansa.

Varsinais-Suomesta valittiin yhteensä 17 kansanedustajaa. Voit tarkastella tuloksia netissä Ylen valtakunnallisesta vaalien tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yle Turun vaaliasiantuntijana toimi vaali-illan ajan Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

Perussuomalaisten Tavion osakkeet nousussa

Perussuomalaisten riveissä Varsinais-Suomen suurin menestyjä oli kansanedustajapaikkansa uusinut Ville Tavio. Tavion mukaan puolueen kannatus Varsinais-Suomessa oli riittävä, ja oma tulos vielä parempi.

Ville Tavio perussuomalaisten valvojaisissa. Kuva: Petra Ristola / Yle

– Tunnen ihan suunnatonta iloa. Ollaan palkintopallilla, kuten toivottiin, Tavio iloitsi ääntenlaskun alkuvaiheessa.

Ville Tavion henkilökohtainen potti nousi illan mittaan hulppeasti, 14 000 äänen tuntumaan. Jokisipilän mukaan Tavio on valtakunnallisestikin näkyvimpiä perussuomalaisia poliitikoita ja kovassa nousussa puolueen sisäisessä pörssissä.

– Monesta koulutuksesta voi olla kansanedustajan työssä hyötyä, mutta lakimiehen koulutuksesta erityisesti. Kyllä pykälät kannattaa tuntea, Jokisipilä toteaa.

Vilhelm Junnila jäi viime vaaleissa varasijalle, mutta tällä kertaa piirin puheenjohtajan näkyvä kampanja tuotti tulosta. Junnila keräsi yli 10 000 ääntä. Jokisipilän arvion mukaan hänelle ohjautui politiikan jättävän Maria Lohelan (sin.) ääniä.

Kike Elomaa perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Turussa Pirjo Niinivirran kanssa. Kuva: Petra Ristola / Yle

Ritva "Kike" Elomaan kannatus putosi viime vaaleihin verrattuna. Tutkijan mukaan taustalla lienee pikavisiitti sinisiin puolueen hajoamisen jälkeen kesällä 2017. Paluu puolueen näkyvimmille paikoille ottanee aikansa.

Salolainen kauppias Mikko Lundén nousee uutena eduskuntaan perussuomalaisena. Ääniä hän keräsi yli 4 000.

"Kyllä Kanerva tämän homman osaa"

Kokoomus onnistui Varsinais-Suomessa säilyttämään neljä paikkaansa. Selviä läpimenijöitä olivat puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo, Ilkka Kanerva ja Anne-Mari Virolainen.

Turkulainen Orpo ja lietolainen Virolainen lähtivät vaaleihin toimitusministeristön ministereinä. Lokalahdella syntyneestä Kanervasta tuli jo vuonna 2017 Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja.

Ilkka Kanerva kokoomuksen vaalivalvojaisissa 14.4.2019. Kuva: Petra Ristola / Yle

– Kyllä Kanerva tämän homman osaa. Jos aletaan keskustella siitä, kenelle ministerisalkkuja sovitellaan, ei Kanervaa sielläkään pystytä ohittamaan, Markku Jokisipilä arvioi.

Kokoomuksen neljättä paikkaa soviteltiin eri ehdokkaille ääntenlaskennan edetessä. Turkulaiset Ville Valkonen ja Saara-Sofia Sirén kävivät tiukkaa kisaa. Saara-Sofia Sirén uusi kansanedustajapaikkansa alle 100 äänen erolla Valkoseen.

Sotetietäjä veti demareiden vankkureita

Sosiaalidemokraatit säilyttivät Varsinais-Suomessa kolme paikkaansa. Suosituimmaksi nousi uusi ehdokas, sote-ekspertti Aki Lindén. Lindén on johtanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä ja viimeksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä.

Lindén keräsi henkilökohtaisia ääniä peräti noin 9 000. Kansanedustajapaikkansa uusivat Eeva-Johanna Eloranta Turusta ja Katja Taimela Salosta. Eloranta aloittaa kolmannen kautensa ja Taimela neljännen kauden eduskunnassa. Varasijan lunasti itselleen Janne Laulumaa.

Kristillisdemokraatit solmivat Varsinais-Suomessa teknisen vaaliliiton perussuomalaisten kanssa. Äänien keskittäminen salolaiselle Pertti Vallitulle ei aivan riittänyt edustajanpaikkaan. Nykyisistä eduskuntapuolueista myös siniset jäi Varsinais-Suomessa vaille edustajaa.

Li Andersson korjasi voiton kotiin

Vasemmistoliiton kansanedustajiksi valittiin Varsinais-Suomesta puheenjohtaja Li Andersson ja Johannes Yrttiaho Turusta. Andersson keräsi 24 404 henkilökohtaista ääntä, mikä on maan toiseksi paras tulos perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon jälkeen.

Andersson oli Varsinais-Suomen äänikuningatar myös viime kerralla, mutta onnistui nyt kasvattamaan pottiaan yli 9 000 äänellä.

– Andersson on nykypuolueiden puheenjohtajista yksi valovoimaisimmista, Jokisipilä arvioi.

Jokisipilän mukaan äänisaaliiseen vaikuttivat osittain myös Anderssonin vaalitenttiesiintymiset.

– Hän onnistui tenteissä hyvin ja sai myös puolueen viestiä läpi.

Keskustan ryhmä nuorentuu

Yli 9 000 ääntä kerännyt Annika Saarikko edustaa alkavalla vaalikaudella Varsinais-Suomen keskustaa kaksin Esko Kivirannan kanssa. Keskustan tappio tarkoittaa sitä, että Olavi Ala-Nissilän edustajantaival katkesi. Saarikon mukaan tulos oli romahdus.

– Ei tässä arvoja eikä aatetta tarvitse vaihtaa, mutta meillä on vielä matkaa, jotta osaisimme pukea asiamme sanoiksi.

Saarikon mukaan hallitusvastuu painoi. Yksittäiset vaikeat päätökset ja yleinen mielikuva puolueesta olivat monelle este äänestää keskustaa. Saarikko jaksoi silti iloita saamastaan henkilökohtaisesta palautteesta ja siitä, että eduskuntaryhmä nuorentuu.

Vihreiden läpimenijä yllätti itsensäkin

Vihreiden kansanedustaja on kaarinalainen Sofia Virta, 28. Hän ei ollut varautunut kansanedustajanpaikkaan edes siinä määrin, että olisi hankkinut lapsenvahdin. Silminnähden iloinen uusi kansanedustaja kiirehti kotisohvalta tulosta juhlimaan.

Sofia Virta on Varsinais-Suomessa vihreiden äänikuningatar. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Virran ykköstavoitteena kansanedustajana on puolustaa lasten asemaa. Hän haluaa myös ottaa harteilleen vastuuta ilmastoteoista.

– Olen puolustanut inhimillisiä arvoja ja tehnyt aidosti kampanjaa. Pieni budjetti (2 500 euroa) kertoo, että kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa, Sofia Virta päätteli.

Markku Jokisipilän mukaan Virta oli niin yllätyksellinen läpimenijä, ettei hänen nimeään löytynyt ennakolta tutkijan papereista. Virta oli liikkeellä oikeassa paikassa oikeilla teemoilla, Jokisipilä summaa.

RKP:n pelot eivät käyneet toteet

RKP:n tilannetta jännitettiin ennen vaali-iltaa, sillä konkari Stefan Wallin katsoi poliittisen parasta ennen -päivämääränsä umpeutuneen jo. Luopujan tilalle ei nimetty selkeää pääehdokasta, mutta paikka säilyi.

Valituksi tuli paraislainen Sandra Bergqvist. Bergqvist on töissä Kuntaliitossa ja toimii myös maatalousyrittäjänä. Hänen taustavoimikseen asettui ennakkoarvioiden mukaan ruotsinkielinen Turunmaan saaristo.

– Tuntuu hyvältä, että RKP saa jatkaa. Siinä on iso ero, onko puolueella kansanedustaja vai ei, Bergqvist sanoi.

Eduskunnan jätti omasta halustaan neljä varsinaissuomalaista kansanedustajaa: vasemmistoliiton Annika Lapintie, RKP:n Stefan Wallin,vihreiden Ville Niinistö ja sinisten Maria Lohela. Heidän yhteenlaskettu äänisaaliinsa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa oli 29 232.

Vaalitulos vahvistetaan 17.4.2019 ja uusi eduskunta aloittaa työnsä 23.4.

Ylen hetki hetkeltä -vaaliseurannan löydät täältä. Muut Ylen vaalisisällöt löydät täältä.

Juttua muokattu 15.4. kello 15.29: tarkennettu SDP:n läpimenneiden nimet.