1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP ja vihreät vaalivoittoon Hämeessä, keskustalle rökäletappio: "Panee miettimään, mitä olemme tehneet väärin"

Hämeen äänikunigas on Ville Skinnari (sd.) ja äänikuningatar Lulu Ranne (ps.).

eduskuntavaalit
Ville Skinnari ja Lulu Ranne
Ville Skinnari (sd.) on Hämeen äänikuningas. Kuningattaren valtikassa on kiinni perussuomalaisten Lulu Ranne.Yle

SDP saa Hämeessä neljä paikkaa, kun taas keskusta menettää toisen paikkansa. Vihreät saa hämäläisen edustajan läpi kahden kauden tauon jälkeen.

Kokoomus ja perussuomalaiset säilyttävät kolme paikkaa, vasemmistoliitto ja krsitillisdemokraatit yhden.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hämeen äänikuninkaaksi nousee Ville Skinnari (sd.) Lahdesta. Hän on tyytyväinen omaan ja puolueensa äänimäärään Hämeessä.

– Olemme onnistuneet erinomaisesti Hämeessä. Olemme tehneet neljä vuotta kovasti töitä yli hallitus- ja oppositiorajojen, Hämeessä sekä valtakunnallisesti.

Skinnari sanoo, että Häme äänesti nyt muutoksen puolesta. Puolueensa valtakunnalliseen tulokseen hän ei kuitenkaan ole täysin tyytyväinen.

Tarja Filatov (sd.) Hämeenlinnasta jatkaa uraansa kansanedustajana.

– Kyllä se aina hyvältä tuntuu tässä vaiheessa, mutta aina kannattaa katsoa äänimäärät loppuun asti. Koskaan ei tiedä, ennen kuin suurin osa äänistä on laskettu.

Tarja Filatov
Tarja Filatov (sd.) ennakkoäänten jälkeen Hämeenlinnan Verkatehtaalla.Riitta Tapiomäki / Yle

– Selvästi näyttää paremmalta vaalitulokselta kuin viimeksi, voidaan olla oikein tyytyväisiä. Mutta ollaanko suurin puolue, se varmaan ratkeaa vasta loppuvaiheessa, Filatov jatkaa.

Sosiaalidemokraattien gallupsuosio näyttää jossain määrin sulaneen. Filatov näkee sen liittyvän muun muassa ennakkosuosikin asemaan.

– Meidän tentit ei välttämättä menneet parhaalla mahdollisella tavalla, kun kaikki ovat kimpussa, kun olet ennakkosuosikki. Pitäisi onnistua aivan täydellisesti, että sen aseman onnistuisi pitämään.

Kaisa Lepola vaalivalvojaisissaan Forssassa
Kaisa Lepolan vaalivalvojaisissa oli iloinen tunnelma Forssassa.Kati Turtola / Yle

Filatovin ja Skinnarin lisäksi demareista menivät läpi Mika Kari sekä Johannes Koskinen.

Koskinen (sd.) oli kiikun kaakun iltakymmenen jälkeen päästä eduskuntaan. Onko pitkään aikaan jännittänyt yhtä paljon?

– No ei kyllä! Vuonna 1991 kun tulin valituksi, niin oli tarkempaa ääntenlaskennan seurantaa. Mutta tässähän olin neljä vuotta pois niin varmasti pelaa vanha sääntö: poissa silmistä, poissa mielestä. Olen takamatkalta lähtenyt taistoon. Mutta neljännes Hämeenlinnan äänistä on vielä laskematta, eli täytyy odotella kaikessa rauhassa.

Puolueensa tulokseen hän on kaikesta huolimatta tyytyväinen.

– Hämeessä ollaan saamassa se neljäs paikka mitä tavoiteltiinkin, jopa viides paikka oli mahdollinen. Valtakunnallisesti ollaan useita paikkoja jääty siitä, mikä olisi ollut kohtuullista hallituksen sekavan taipaleen jälkeen, Koskinen kuittaa.

Kaisa Lepola taisteli neljännestä demaripaikasta Koskisen kanssa. Lopen kunnan perusturvajohtajana työskentelevä Lepola on tuloksestaan iloisen häkeltynyt. Vaalikenttien aktiivinen työ on tuottanut tulosta.

– Väki on tullut paljon juttelemaan. Siitä, miten palkalla ei enää tule toimeen. Vähemmällä toimeentulevaa huomioidaan ensi kaudella paremmin, Lepola lupasi iltayhdeksän jälkeen.

Keskustalle karvas pettymys

Keskusta hävisi toisen paikkansa Hämeen vaalipiirissä. Puolueen ainoasta hämäläispaikasta kamppailivat Hilkka Kemppi ja istuva kansanedustaja Juha Rehula, joista voiton vei Kemppi.

Vaikka Kemppi on omasta äänisaalistaan iloinen, puolueestaan hän kantaa suurta huolta.

– Olen keskustan tilanteesta todella huolissani, kannatus on odotuksiin nähden todella surkeaa.

Kemppi myöntää, että paineet ainoana Hämeen keskustan edustajana ovat kovat.

– Mutta en ole uusi politiikassa. Yhteistyöllä siitä selviää.

Juha Rehula puolestaan miettii nyt, mitä tekee seuraavaksi.

– Olen osannut valmistautua tähän. Kun puolueen tilanne on tämä, että Hämeestä menee läpi vain yksi, tätähän se tarkoittaa, Rehula kommentoi Helsingistä.

Keskustan istuva kansanedustaja Martti Talja tippuu niin ikään eduskunnasta. Hän viettää vaalivalvojaisiaan Lahdessa Sibeliustalolla.

Martti Talja
Martti Talja on tässä vaiheessa putoamassa eduskunnasta ja jäämässä varasijalle.Tuija Veirto / Yle

– Tässä vaiheessa keskusta on saamassa alle eri kyselyjen kannatuksen ja tämä panee miettimään, mitä olemme tehneet väärin. Varmasti meitä painaa alaspäin sote- ja maku-uudistus. Täytyy pohtia jälkikäteen mikä strategiassa meni väärin.

Perussuomalaiset ja kokoomus säilyttävät asemansa

Perussuomalaiset uusii kolme hämäläispaikkaansa. Lulu Ranne meni uutena edustajana läpi ja pokkasi Hämeen äänikuningattaren kruunun.

– Tuntuu mahtavalta. Uskon kolmeen paikkaan loppuun saakka, Ranne kommentoi ennakkoäänten jälkeen Hämeenlinnan Verkatehtaalta.

Lulu Ranne
Lulu Ranne (ps.) on menossa uutena edustajana Hämeestä eduskuntaan.Tiina Kokko / Yle

Ranteen lisäksi Hämeen perussuomalaisista on pääsemässä eduskuntaan istuvat edustajat Jari Ronkainen ja Rami Lehto.

Jari Ronkainen (ps.) Hollolasta ei uskaltanut tuulettaa, kun ääntenlaskenta oli vielä kesken.

– Kyllä yli 95 prosenttia äänistä pitää olla laskettu, ennen kuin rupean tuulettamaan, jos aihetta on. Mitalit jaetaan aina maalissa, hän muistuttaa.

Puolueensa taipaleeseen hän on tyytyväinen.

– Perussuomalaiset tulee olemaan selkeä voittaja tässä, nythän ei voida verrata 2015 vaalien tulokseen. Täytyy olla äärimmäisen tyytyväinen.

Eduskunnan lisäksi Lahden kaupunginvaltuustossa istuva Rami Lehto (ps.) seurasi vaali-iltaa rauhassa kotonaan.

– Ei mitään riehakasta odotettavissa. On mukavampi olla kotona, kun siihen on kerrankin mahdollisuus.

Hän on tyytyväinen yli 7 000 ääneensä. Lehto kertoo, että vaalikentillä on noussut esiin kolme asiaa yli muiden:

– Eläkkeiden riittävyys, ilmastonmuutos ja maahanmuutto. Niistä puhutaan eniten.

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen seurasi ennakkoäänten julkistamista Forssassa Café Sannissa.

Sanni Grahn-Laasonen vaalivalvojaisissaan Forssassa
Sanni Grahn-Laasonen sai ennakkoäänten selvittyä kukat ja onnittelut kannattajajoukoiltaan Forssassa.Kati Turtola / Yle

– Ihan ensimmäinen tunnelma on, että hyvältä näyttää. Paremmalta kuin gallupit. Lopputuloksesta tulee todella jännittävä, minkä vaalipiirien viimeiset paikat ratkaisevat.

Loppilainen Timo Heinonen (kok.) vietti vaali-iltaa riihimäkeläisessä ravintolassa. Iltaan mahtui tuplasti jännitystä: niin jääkiekkoa kuin vaalejakin.

– Jännitetään aina, kun naisleijonat taistelee maailmanmestaruudesta, mutta tässä joutuu vähän itsekin vielä jännittämään. Laskettiin, että jos äänet kehittyy samalla tavalla kuin aiemmissa vaaleissa, niin paikka pitäisi tulla. Mutta käydään tiukka taistelu Lahden ja piskuisen Lopen välillä. Täytyy katsoa loppuun asti.

Timo Heinonen ja nuorisotiimiläiset Rosa Laine ja Venla Hatakka
Timo Heinonen ja nuorisotiimiläiset Rosa Laine ja Venla Hatakka tutkailevat vaalitulosta.Timo Leponiemi / Yle

Keskustalle Heinoselta liikeni lohdutuksen sana:

– Onhan toi veretseisauttava rökäletappio, mutta vaalitappiossa kylvetään uuden vaalivoiton siemen.

Onko kolme paikkaa kokoomukselle Hämeessä pettymys?

– Se on realismia. Tavoiteltiin neljää paikkaa ja jos olisi pystytty menemään valtakunnalliseen nousuun, niin meillä olisi voinut olla siihen mahdollisuuksia, mutta kolme on vankka, vahva kokoomuksen kannatus. Neljäs paikka on kyllä kaukana.

Heinosen kanssa kävi tiukkaa kisaa lahtelainen Milla Bruneau (kok.), joka oli ennakkoäänten jälkeen aluksi menossa läpi Arkadianmäelle. Ääntenlaskennan edettyä hän on jäämässä varasijalle.

– Vielä on toiveikas olo. Ennakkoäänten jälkeen olin iloinen, että kokoomus oli koko maassa hyvässä tilanteessa. Nyt seurataan tosi tarkkaan tulevia tunteja, miten ääniä lasketaan. On tehty tosi kova työ, ei se ainakaan kampanjasta jää kiinni.

Bruneau näkee, että työ Lahden valtuuston puheenjohtajana on vaikuttanut äänisaaliiseen.

– Olen kaksi vuotta saanut valtuuston puheenjohtajan tehtävää hoitaa, se on iso luottamuksen osoitus ja toivottavasti oma työ on jäänyt kaupunkilaisten mieleen. Varmasti sillä on voinut olla isokin vaikutus asiaan.

Vihreät Hämeestä eduskuntaan vuosien tauon jälkeen

Vihreät saa Hämeestä edustajan läpi kahden kauden tauon jälkeen. Eduskuntaan pääsee erikoislääkäri ja hämeenlinnalainen kapunginvaltuutettu Mirka Soinikoski.

– Kolmella vihreällä on yli 2000 ääntä Hämeessä, aivan mahtavaa. Kansanedustaja edsukuntaan on täyskäsi, veimme ilmastoovaalit kotiin.

Soinikoski oli toista kertaa ehdolla eduskuntaan. Mitä hämäläistä tuore edustaja tarjoaa vihreille?

– Maakuntavihreät näyttivät city-vihreille, että maakunnissa on eri kärjet kuin Kehä 1:n sisäpuolella. Hämeen maakuntavihreillä on paljon annettavaa.

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tavoitettiin vaalivalvojaisistaan riihimäkeläisestä pubista. Hän on tässä vaiheessa menossa edelleen eduskuntaan.

aino-kaisa pekonen isänsä kanssa vaalivalvojaisissa.
Aino-Kaisa Pekonen viettää vaali-iltaa muun muassa isänsä Rauli Hirviniemen kanssa.Timo Leponiemi / Yle

– Tuntuu tosi hyvältä, ihan mieletön määrä ääniä vaikka en muistakaan, mitä se oli ennakkoäänissä neljä vuotta sitten, hän naurahtaa.

– Tänään on ollut kamala jännitys! Olen viettänyt vaalirauhapäivää, en ole ollut kampanjoimassa, vaan odottanut pieniä virpojia ja jännittänyt. Kannatus on noussut tosi paljon Vasemmistoliitolla, mutta toki vaalipäivän äänet ratkaisevat, niitä tässä jännitetään.

Päivi Räsänen (kd.) iloitsi kotipihallaan iltayhdeksän jälkeen kristillisdemokraattien tuloksesta.

– Kyllä on tosi hyvät tunnelmat, olen todella tyytyväinen omaan ja puolueen äänimäärään. Aika hyvällä mielellä voi olla. Kampanja oli upea, oli mahtavat ehdokkaat ja tosi hyvä mieli on.

Päivi Räsänen
Päivi Räsänen jännitti ennakkoääniä Verkatehtaalla ja lähti sieltä kotiinsa jatkamaan vaali-iltaa.Tiina Kokko / Yle

Räsäsen edustajanpaikan uusimisella on iso merkitys, koska puolueella oli aiemmin vain viisi kansanedustajaa.

–Nyt näyttäisi siltä, että saataisiin yksi lisäpaikka ja vaalivoitto on tulossa, koska kannatus on kasvamassa viime vaaleista. Häme on aika vahvaa kristillisdemokraattien aluetta.

Räsänen piti hieman yllättävänä sitä, että gallupit näyttävät pitävät aika hyvin paikkansa.

– Jos perussuomalaiset olisi vienyt paalupaikan, se olisi tuonut eniten kysymysmerkkejä, Mutta olen luottavainen, että saadaan säädyllisessa ajassa hallitus muodostettua.

Kristillisdemokraateille hallitusvastuukin kelpaisi.

– Ilman muuta, se on tavoite, joka täytyy ottaa. Nyt täytyy ensin katsoa vaalitulos: aina on parasta, jos hallituksen muodostavat vaalien voittajat.

Yle seuraa Hämeen vaali-iltaa tässä jutussa. Toimittajamme ovat paikalla Hämeenlinnassa, Lahdessa, Riihimäellä, Forssassa ja lähialueilla. He raportoivat vaalitunnelmia suorana Radio Suomen Hämeen lähetykseen.

Lue seuraavaksi