Lapin ennakkoäänet: Juuso uutena eduskuntaan, Kärnä ja Autto tekevät paluun

Eeva-Maria Maijala ja Matti Torvinen näyttävät putoavan eduskunnasta.

eduskuntavaalit
Perussuomalaisten Kaisa Juuso
Kaisa Juuso (ps.) Torniosta on nousemassa eduskuntaan Lapista.Laura Valta / Yle

Tähän mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella perussuomalaisten Kaisa Juuso Torniosta nousisi uutena kansanedustajana eduskuntaan.

– Mahtavaltahan tämä tuntuu, jos pitää kutinsa loppuun asti. En osannut odottaa näin selkeää ykkösasemaa, kun viimeksi kuitenkin oli paljon tasaisempaa. Vielä ei ihan uskalla onnitella, Juuso toteaa.

Juuso näkee selkeän syyn perussuomalaisten laajempaan menestykseen näissä vaaleissa.

– Jussi Halla-Aho on esiintynyt tosi vakuuttavasti. Uskon että se ratkaisi aika pitkälle meidän menestyksemme. Jussi ei lähde mielistelemään eikä hakemaan äänestäjiä sillä tavalla, että kumartelisi joka taholle. Hän sanoo suoraan mitä ajattelee, ja se mielipide ei muutu. Ihmiset jotka eivät ole olleet kiinnostuneita poliitiikasta, ovat kiinnostuneita nyt, Juuso sanoo.

Autto ja Kärnä palaamassa eduskuntaan

Viimeksi eduskunnasta pudonnut kokoomuksen Heikki Autto tekisi paluun.

– Hyvältähän tuo näyttää. Sadat ihmiset ympäri Lappia ovat tehneet lujasti töitä tässä vaalikampanjassa. Jännitetään vielä, nouseeko kokoomus pääministeripuolueeksi, tyytyväinen Autto totesi vaalivalvojaisissa ennakkoäänten selviämisen jälkeen.

Heikki Autto eduskuntavaali-iltana
Heikki Autto vaaliväkensä keskellä Yle / Marjukka Talvitie

Myös viime vaaleissa varapaikalle valittu keskustan Mikko Kärnä palaisi eduskuntaan.

– Olen kyllä tällä äänisaalilla täysin vakuuttunut, että kansanedustajan paikan tulen ottamaan. Niin paljon on eroa seuraaviin keskustan edustajiin, Kärnä totesi tuoreeltaan ennakkoäänten tultua julki.

Mikko Kärnä ja Hannu Ovaskainen
Yle / Marjukka Talvitie

Keskusta menettämässä neljännen paikkansa

Lapissa eduskuntapaikkansa uusisivat ennakkoäänten perusteella Katri Kulmuni (kesk.), Markus Mustajärvi (vas.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja Markus Lohi (kesk.).

Keskusta näyttäisi ennakkoäänten perusteella menettävän neljännen paikkansa.

– Tämä oli varsin odotettavaa tällä hetkellä. Valtakunnallinen kannatus on ollut tämän tyyppinen ja kolmenkin paikan pitämisessä on ollut kova työ, sanoo todennäköisesti eduskuntaan itse nouseva Mikko Kärnä.

Markus Lohi
Istuva kansanedustaja Markus Lohi oli vaaleissa Lapin viimeinen läpimenijä.Yle / Marjukka Talvitie

SDP:n Ojala-Niemelä on tyytyväinen äänisaaliiseensa, mutta olisi toivonut puolueelleen valtakunnallisesti kovempaa kaulaa muihin kuin mikä sillä oli hieman ennen iltayhdeksää. SDP kuitenkin johtaa tuloslaskentaa.

– Kyllä olisin toivonut, että tuo kaula olisi ollut vähän isompi. Voi jo povata, että hallitusneuvotteluista tulee vaikeat, Ojala-Niemelä toteaa.

Kysyttäessä kiinnostuksesta oikeusministerin salkkua kohtaan Johanna Ojala-Niemelä vastaa ministeriyden olevan monen asian summa.

– En nyt sano suoraan, että jos tällainen mahdollisuus tarjoutuu, että siitä kieltäytyisinkään. Mutta realisti olen näissä asioissa. Tietenkin koulutuksen puolesta oikeusministerin tehtävä on kiinnostava.

Ojala-Niemelä on toiminut oikeusministeri Johannes Koskisen erityisavustajana.

Yhden miehen vaalivalvojaiset

Paikkansa varsin todennäköisesti uusiva Markus Mustajärvi pitää yhden miehen vaalivalvojaisia eduskunnan työhuoneessa.

– Tämä on niin kuin hartaushetki tämä yhden miehen kisastudio täällä eduskunnan työhuoneessa. Täällä on eduskunnassa nyt kohtuu rauhallista.

Vasemmistoliitto tavoite Lapissa oli kaksi edustajanpaikkaa. Siihen puolue ei näissä vaaleissa yllä, mutta Mustajärvi ottaa asian tyynesti.

– Kyllä minulla aika realistinen kuva oli siinä, sanoo Mustajärvi, jota harmittaa vasemmistoliiton saama medianäkyvyys.

– Harmittaa vasemmistoliiton ehdokkaidenkin puolesta, että me emme koskaan saa valtamediassa sellaista hypetystä ja nostatusta, jota esimerkiksi perussuomalaiset ja vihreät ovat saaneet.

Suurimman äänisaaliin Lapissa näyttäisi näissä vaaleissa keräävän keskustan Katri Kulmuni.

Vihreä ääniharava näyttää jäävän paikatta

Kansanedustajat Matti Torvinen (sin.) ja Eeva-Maria Maijala (kesk.) näyttävät putoavan eduskunnasta.

Ennakkoäänten perusteella keskusta menettäisi Lapista yhden paikan ja saisi kolme edustajaa. Perussuomalaiset, vasemmistoliitto, SDP ja kokoomus saisivat kukin yhden paikan.

Riikka Karppiselle (vihr.) povattiin vaalien alla jopa mahdollisuutta Lapin historian ensimmäiseen vihreän kansanedustajan paikkaan. Ääniharava Karppisesta tulikin, mutta Arkadianmäelle saaliilla ei näytetä näissä vaaleissa yltävän. Karppinen näyttää saavan toiseksi eniten ääniä Lapin vaalipiirissä.

– Toivoa ei ole ollenkaan menetetty. Ääniähän ei ole kaikkia laskettu ja nyt eletään suvantovaiheessa. Kaikki on käytännössä mahdollista, Karppinen toteaa kun äänistä on laskettu Lapissa yli puolet.

Riikka Karppinen eduskuntavaali-iltana
Yle / Marjukka Talvitie

Yli 62 500 lappilaista äänesti ennakkoon näissä eduskuntavaaleissa. Määrä on suurempi kuin aiemmissa eduskuntavaaleissa tällä vuosituhannella.

Tilanne saattaa vielä muuttua, kunnes kaikki äänet on laskettu.