SDP:stä suurin puolue Kaakkois-Suomessa – keskusta romahti

Vihreät saivat toisen kansanedustajan Kaakkois-Suomesta.

eduskuntavaalit
Vaalimainokset
Eduskuntavaalit ovat ohi. SDP:stä tuli Kaakkois-Suomen suurin puolue, keskusta kynti.Kare Lehtonen/Yle

Vuoden 2019 eduskuntavaalit päättyivät Kaakkois-Suomessa SDP:n ja vihreiden voittoon.

Prosentuaalisesti vihreiden kannatus nousi 3 prosenttia ja SDP:n kannatus 2,1 prosenttia neljän vuoden takaisista eduskuntavaaleista.

Molemmat puolueet saivat yhden kansanedustajan lisää. Suurimmaksi puolueeksi noussut SDP sai vaalipiiristä viisi kansanedustajaa ja vihreät kaksi kansanedustajaa.

SDP:ltä uutena eduskuntaan nousevat Paula Werning Kouvolasta sekä Niina Malm Imatralta. Mikkeliläinen Satu Taavitsainen tippui eduskunnasta.

Vihreät saivat uuden kansanedustajan lappeenrantalaisesta Hanna Holopaisesta. Tämä oli neljäs kerta, kun hän pyrki eduskuntaan.

Kaakkois-Suomessa äänestysprosentti oli 67, 8. Luku nousi edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna: vuonna 2015 äänestysprosentti oli 66.

Keskusta kynti valtakunnan mukana

Eduskuntavaalien häviäjä Kaakkois-Suomessa on valtakunnallisestikin kyntänyt keskusta. Keskusta menetti kaksi kansanedustajan paikkaa, joten puolueella on Kaakkois-Suomesta tulevalla nelivuotiskaudella kolme kansanedustajaa.

Prosentuaalisesti puolueen kannatus laski 8,5 prosenttia edellisistä eduskuntavaaleista.

Puolue menetti ääniä Helsingin vaalipiiriin siirtyneen Kimmo Tiilikaisen mukana. Kannatuksen lasku koitui kouvolalaisen Markku Pakkasen kohtaloksi, joka tippui eduskunnasta.

Perussuomalaisten kannatus laski 2,2 prosenttia, mutta puolue säilytti neljä kansanedustajaa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

Kokoomus säilytti kolme kansanedustajaa. Puolueen kannatus nousi 2,2 prosenttia, mutta se ei riittänyt paikkojen lisäykseen.

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valittiin yhteensä 17 kansanedustajaa. Heistä kuusi on uusia.

Maakunnittain kansanedustajat jakautuvat seuraavasti: seitsemän Etelä-Karjalasta, viisi Etelä-Savosta ja viisi Kymenlaaksosta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

15.4.2019 kello 10.11. tekstiin täsmennetty puolueiden kannatuksen kehitys.