Jännitys säilyi Satakunnassa loppuun asti – SDP nousi kolmeen paikkaan keskustan kustannuksella

SDP ja keskusta kamppailivat vaalipiirin viimeisestä kansanedustajan paikasta viime hetkiin asti. SDP vei voiton erittäin pienellä äänimäärällä.

eduskuntavaalit
Vaalit Satakunta / Laura Huhtasaari, Kristiina Salonen, Krista Kiuru
Yle

SDP sai Satakunnasta kolme kansanedustajaa. Puolueen paikkamäärän lisäys varmistui vasta ääntenlaskennan viimeisten minuuttien aikana. Perussuomalaiset sai paikkoja kaksi. Keskusta joutui tyytymään viime hetkillä yhteen paikkaan kokoomuksen ja vasemmistoliiton kanssa.

Satakunnan uudet kansanedustajat ovat Kristiina Salonen (sd.), Laura Huhtasaari (ps.), Eeva Kalli (kesk.), Matias Marttinen (kok.), Krista Kiuru (sd.), Jari Koskela (ps.), Jari Myllykoski (vas.) ja Heidi Viljanen (sd.).

Laura Huhtasaari oli maakunnan ääniharava 12 986 äänellä. Kristiina Salonen sai ääniä 10 430 ja Krista Kiuru 8 278.

Tiukka taisto kahden puolueen välillä

SDP sai lisäpaikan erittäin tiukalla erolla keskustaan. Heidi Viljasen kansanedustajapaikka selvisi vasta kun viimeisetkin äänet oli laskettu.

– Melkoinen tunnemylly tässä on ollut käynnissä. En meinannut millään uskoa, kun piirin puheenjohtaja soitti ja kertoi, että olen tuleva edustaja.

Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtajan valinta saattoi tulla yllätyksenä monelle, sillä hän ohitti äänimäärällään monia tunnettuja poliitikkoja.

– Olen varmaan politiikassa tuore kasvo, mutta olen ollut elämäni aikana monessa mukana. Uskon, että ihmisten kohtaamisen taito on auttanut minua levittämään lonkeroitani tarpeeksi pitkälle.

Viljanen joutuu silti vielä jännittämään tarkastuslaskennan tuloksia.

Uusia kasvoja

Muut eduskunnan tuoreet kasvot Satakunnasta pääsivät läpi selkeämmällä äänierolla.

Kokoomuksen paikka meni raumalaiselle 28-vuotiaalle Matias Marttiselle 4 926 äänellä. Hän aikoo nyt lunastaa vaalilupauksensa.

– Lähden pitämään huolta satakuntalaisista työpaikoista, teollisuudesta, koulutuksesta ja paremmista yhteyksistä. Onhan se hieno tunne nousta kokoomuksen ehdokaslistan kärkeen. Olo on nöyrä ja kiitollinen.

Perussuomalaisten Jari Koskela uskoo pääsevänsä töihin heti kiinni, sillä hän on kerryttänyt kokemusta työskennellessään neljä vuotta eduskunnassa Anssi Joutsenlahden avustajana. Joutsenlahti jäi pois eduskunnasta ennen viime vaaleja.

– En ota kantaa siihen, sainko Joutsenlahden ääniä. Me harjoittelimme neljä vuotta sitten ja nyt onnistuimme.

Keskustan Eeva Kallin mietteitä valinnasta voit lukea tästä.

– Yle seuraa vaali-iltaa hetki-hetkeltä

Tulospalvelu (siirryt toiseen palveluun) kertoo, miten eri puolilla Suomea äänestettiin

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.