Brother Christmas ja nämä muut uudet tuttavuudet pääsevät kansanedustajiksi

Tuttuja julkkisnimiä noussee eduskuntaan. Liuta menneitä eduskuntakonkareita tekee comebackin tulevalla vaalikaudella.

eduskuntavaalit
Ari Koponen, eli Brother Christmas
Barbro Ahlstedt / Yle

Eduskuntaan saadaan 83 uutta kansanedustajaa 200:sta.

Ari "Brother Christmas" Koponen Uudeltamaalta näyttää nousevan perussuomalaisten listoilta eduskuntaan. Hyväntekijä saa seuraa dekkarikirjailijasta, kun Savo-Karjalan vaalipiiristä läpi on menossa kokoomuslainen Marko Kilpi.

Uudenmaan vaalipiiristä kansanedustajaksi valittaneen myös näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius vihreistä. Uudeltamaalta kansanedustajaksi pääsee myös sosiaalisessa mediassa vahvasti profiloitunut, perussuomalaisten poliittinen suunnittelija Riikka Purra.

Perussuomalaisia taustavaikuttajia pääsee nyt läpi eduskuntaan. Oulun vaalipiiristä eduskuntaan noussee puolueen nuorisojärjestön ex-puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja Uudeltamaalta on nousemassa puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Helsingin vaalipiiristä ampaisee ensi kertaa eduskuntaan.

Urheilijataustasta Arkadianmäelle ponnistaa olympiamitalistipainija Marko Asell Pirkanmaan SDP:stä.

Uusi sukupolvi on kirjaimellisesti valtaamassa eduskunnan, kun keskustapoliitikko Timo Kallin tytär Eeva Kalli Satakunnasta ja Eero Heinäluoman tytär Eveliina Heinäluoma (sd.) Helsingistä ovat pääsemässä läpi. Vähän kauempaa historiasta kansaa edustaneen Ole Norrbackin poika Anders Norrback (r.) tekee tuloa Vaasan vaalipiiristä.

Nuorin läpimenijä lienee vihreiden Iiris Suomela, 24, Pirkanmaalta.

Joitakin aiemmilta vaalikausilta tuttuja kasvoja palaa tauon jälkeen edustajanhommiin:

Oulun vaalipiiristä vasemmistoliiton ex-kansanedustaja ja ministeri Merja Kyllönen palaa eduskuntaan muutaman europarlamenttivuoden jälkeen.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa tippunut Kimmo Kiljunen (sd.) niin ikään palaa eduskuntaan Uudellamaalla. Paluumuuttajien lukeutuu myös Hämeen vaalipiirissä Johannes Koskinen (sd.).

Päivitetty 15.4. kello 0.50: Eduskuntaan saadaan kaikkiaan 83 uutta kansanedustajaa.

Korjattu 15.4. kello 12:52: Oras Tynkkynen ei päässyt eduskuntaan, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.