Ministerien äänimäärät romahtivat Pohjois-Pohjanmaalla, ääniharavoina kolmikymppiset ehdokkaat

Muhoslainen Pirkko Mattila, sin., menetti eduskuntapaikkansa ja pääministeri Juha Sipilän, kesk., äänimäärä lähes puolittui.

eduskuntavaalit
Sebastian Tynkkynen ja Hanna Sarkkinen.
Sebastian Tynkkynen ja Hanna Sarkkinen.Yle

Pohjois-Pohjanmaalla nuoret perussuomalaiset saivat isot äänisaaliit, kun uusina eduskuntaan nousivat 30-vuotias Sebastian Tynkkynen (9 263 ääntä) ja 29-vuotias Jenna Simula (9 129).

Tynkkynen kertoi Ylen vaali-illan haastattelussa, että hän haastoi kampanjallaan pääministerin tämän omassa vaalipiirissä.

– Saimme romahdutettua keskustan Oulun vaalipiirissä. En halunnut hänestä (Juha Sipilästä) enää Suomen pääministeriä. Haluan tehdä eduskunnassa tiukkaa politiikkaa ja olla paljastamassa kaikenlaista korruptiota, mitä siellä on, Tynkkynen sanoi.

Oululainen Hanna Sarkkinen, vas., oli koko vaalipiirin äänikuningatar 11 103 äänellä. Sarkkinen on pian 31-vuotias.

Ministereiden äänimäärät romahtivat

Pääministerinä edellisen vaalikauden toimineen kempeleläisen Juha Sipilän, kesk., äänimäärä romahti: nyt ääniä tuli 16 680 kun vuonna 2015 ääniä oli 30 758. Tästä huolimatta Sipilä oli vaalipiirinsä äänikuningas.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Saman suuntainen tulos oli sosiaali- ja terveysministerinä toimineella muhoslaisella Pirkko Mattilalla, sin., joka menetti eduskuntapaikkansa. Nyt hän sai 964 ääntä ja vuonna 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana hän sai ääniä 6 570.

Pohjois-Pohjanmaalta kuusi uutta edustajaa

Tynkkysen ja Simulan lisäksi uusina kansanedustajina Pohjois-Pohjanmaalta tulivat valituiksi keskustan Mikko Kinnunen, vihreiden Jenni Pitko, keskustan Pekka Aittakumpu ja kokoomuksen Janne Heikkinen.

Paikkansa uusivat Sipilän ja Sarkkisen lisäksi kokoomuksen Mari-Leena Talvitie, SDP:n Tytti Tuppurainen, keskustalaiset Juha Pylväs ja Hanna-Leena Mattila sekä perussuomalaisten Olli Immonen ja Ville Vähämäki.

Myös keskustan Antti Rantakangas ja vasemmistoliiton Katja Hänninen uusivat kansanedustajapaikkansa Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue myös:

Tässä ovat Oulun vaalipiirin kansanedustajat – kaksi alle 30-vuotiasta mutta myös vanhoja konkareita

Kainuu vaihtoi kansanedustajiaan, kaikki istuvat tippuvat – keskusta jäi ilman paikkaa Kainuusta

Millainen vaalitulos on pääministerin vaalipiirissä? Seuraa suoraa lähetystä Oulusta

Katso vaalien tulos Ylen tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun)

SDP johtaa ääntenlaskentaa yhdellä paikalla, Rinne: Odotin parempaa tulosta – katso suoraa lähetystä, seuraamme hetki hetkeltä