Puheenjohtajat palasivat illan päätteeksi puhumaan omilleen – katso videot

Vaali-illan kääntyessä loppusuoralle, siirtyivät puolueiden puheenjohtajat omiensa luokse pitämään kiitospuheita.

eduskuntavaalit
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä

Vastaanotto oli riemukas vaalivoittaja SDP:n vaalivalvojaisissa.

Kuka voitti tänään, villitsi Antti Rinne SDP:n väkeä. Innostuksesta huolimatta hän myönsi odottaneensa parempaa tulosta.

– Ensimmäistä kertaa vuoden 1999 jälkeen SDP on pääministeripuolue. Olemme tulevaisuus- ja uudistuspuolue. Nyt viedään meidän periaatteita ja arvoja eteenpäin suomalaisessa yhteiskunnassa, huudatti Rinne puolueväkeä.

Rökäletappion kärsineen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vakuutti olevansa ylpeä keskustalaisten tekemästä valtavasta työstä.

Juha Sipilä

– Voimme selkä suorana katsoa aikaansaamisiamme neljän vuoden aikana: Suomessa on paras työllisyystilanne 30 vuoteeen ja Suomen talous on tasapainossa.

– Totesimme jo silloin, että joudumme tekemään päätöksiä, että kannatus tulee kärsimään. Hyvät ystävät, me vielä saamme niittää hedelmää, jos emme väsy, Sipilä sanoi.

Hymyilevä, ajoin jopa naurahteleva Jussi Halla-aho totesi, että on vaikea päättää pitäisikö vaalitulosta verrata edellisiin eduskuntavaaleihin vai kesään 2017, jolloin perussuomalaisten puolue hajosi.

 Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä.

– Kun hahmottelin puhetta päivällä, en osannut arvioida, millaisen tuloksen saamme. Nyt huomaan, että tämä puheenvuoro on melko vähäeleinen. Se johtuu tietysti osin siitä, että olen monotoninen, tylsä luonne, mutta myös siitä, etten osannut odottaa tällaista tulosta.

Puheenjohtaja Petteri Orpo totesi kokoomuksen lähteneen vaaleihin takamatkalta, mutta päätyneen lopulta voittajaksi. Hän kiitti omiaan loppukiristä.

 Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä.

– Olemme nyt koko Suomen puolue: Lapista tulee kokoomukselle paikka, hän iloitsi.

Vihreiden Pekka Haavisto liittyi myös vaalimenestyksestä iloitseviin. Monissa vaalipiireissä oli hänen mukaansa tiukkaa. Muun muassa Lapissa ehdokas on noin 7 äänen päässä eduskuntapaikasta.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolueen eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa Helsingissä 14. huhtikuuta 2019.

– Vaalit olivat myös naisten vaalit. Meillä on ehkä vain kolme miestä eduskuntaryhmässä. Naisille ja nuorille tuli aivan ylivoimainen vaalivoitto. Lisäksi vihreistä tulee ehkä suurin puolue Helsingissä.

Myös vasemmistoliiton Li Andersson julisti puolueensa voittaneen vaalit.

– Hyvä me! Vaalituloksen viesti on, että suomalaiset ovat halunneet muutosta. Suomalaiset äänestivät tasa-arvon ja ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta ja rasismia vastaan.

Eduskuntavaalien tulospalvelu (siirryt toiseen palveluun)

Eduskuntavaalit hetki hetkeltä