Herätys: SDP niukkaan vaalivoittoon, kaikki vaaleista tulospalvelussa, Suomen naisleijonille kirvelevä tappio

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskuntavaalien median tulosillassa Helsingissä 14. huhtikuuta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskuntavaalien median tulosillassa Helsingissä 14. huhtikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kaikki vaaleista – tulospalvelu kertoo läpimenneet, pudonneet ja ääniharavat

Eduskuntavaalit olivat tällä kerralla erittäin tasaiset. SDP ja perussuomalaiset taistelivat ykkössijasta aivan viimeisiin ääniin saakka. Lopulta kärkisija ratkesi Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien yömyöhällä valmistuneen laskennan myötä. Katso kaikki tuloksesta Ylen tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

SDP voitti perussuomalaiset hiuksenhienolla erolla – suurimman puolueen asema on nyt heikompi kuin koskaan itsenäisyyden aikana

Äänestyslippukkeita pöydällä.
Ennakkoäänten laskentaa 14. huhtikuuta.Jyrki Lyytikkä / Yle

SDP saa uuteen eduskuntaan 40 paikkaa, ja perussuomalaiset seuraa aivan kannoilla: 39 paikassa. Pääministeripuolue keskusta ja eduskunnasta rannalle jäänyt siniset olivat vaalien häviäjät. Vihreät nosti eduskuntaan nuoria ja naisia.

Hallitusneuvotteluista tulossa vaikeat

Antti Rinne poistumassa puolueen eduskuntavaalien vaalivalvojaisista.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne poistumassa puolueen eduskuntavaalien vaalivalvojaisista sunnuntaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eduskuntavaalien lopullinen tulos ja viimeiset paikat saattavat ratketa vasta keskiviikkona, kun virallinen tulos julkaistaan. Siihen asti saadaan jännittää jopa siitä, kuka lähtee vetämään hallitusneuvotteluja. SDP ei pääse valtaan ilman kokoomuksen tai keskustan tukea, eivätkä kokoomus tai keskusta lähde SDP:n apupuolueeksi ilman kovia myönnytyksiä. Lue Ylen politiikan toimittajan Pekka Kinnusen analyysi mahdollisista neuvottelukuvioista.

Katso kartasta kuinka maassa äänestettiin

Millainen oli vaalitulos kotikulmillasi? Kartat sen kertovat.

Ylen kartta kertoo, kuinka kansalaiset äänestivät vaalipiireittäin ja kunnittain. Kartasta näet, mikä oli asuinkuntasi suurin puolue ja missä puolueet kasvattivat äänipottiaan eniten. Tarkemmat alueelliset tiedot vaalituloksesta löydät Ylen tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Naisleijonat taipui MM-hopealle – Yhdysvallat vei voiton rankkareilla

Naisleijonat pettyneenä
AOP

Ensimmäistä kertaa historiassa MM-finaalissa pelannut Naisleijonat joutui taipumaan Yhdysvalloille värikkäiden vaiheiden jälkeen. Ratkaisu saatiin vasta voittomaalikilpailussa, vaikka Suomi ehti jo tuulettaa maailmanmestaruutta jatkoerässä. Yhdysvallat voitti numeroin 2–1.

Viikko alkaa keväisenä

Sääennuste maanantaille 15. huhtikuuta.
Sääennuste maanantaille 15. huhtikuuta. Yle

Suomeen virtaa lähipäivinä lämmintä ilmaa ja sää on pääosin poutainen. Maanantaina on aurinkoista koko maassa. Viikon edetessä sää lämpenee päivä päivältä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.