1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Sinnikkäästi eduskuntaan yrittänyt Hanna Holopainen pääsi neljännellä yrityksellä sisään – "Ihan huikeeta, sanat loppuvat kesken!"

Vaali-ilta oli Hanna Holopaiselle jännittävä. Edustajapaikka ratkesi vasta viime metreillä.

eduskuntavaalit
Hanna Holopainen vihreät
Hanna Holopainen valittiin vihreiden kansanedustajaksi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.Kari Saastamoinen/ Yle

Lappeenrantalainen 42-vuotias Hanna Holopainen (vihr.) on vaalikonkari. Hän on ollut ehdolla kaikissa eduskuntavaaleissa vuodesta 2007 alkaen. Äänimäärä on kasvanut tasaisen varmasti vaali vaalilta. Neljä vuotta sitten Holopaisen äänimäärällä, 2296 ääntä,eduskunnasta irtosi jo varaedustajan paikka.

Vaalikokemusta Holopainen on saanut kuntavaalien lisäksi myös eurovaaleista, Brysselin koneeseen lappeenrantalainen diplomi-insinööri on yrittänyt vuosina 2009 ja 2014.

Sinnikäs yrittäminen johti vihdoin eduskuntapaikkaan. Vaali-ilta oli Holopaisen kannalta jännittävä, sillä hän roikkui pitkään viivan "väärällä puolella".

– Ihan huikeeta, sanat loppuvat kesken! Tämä on ollut jännittävä ilta, Holopainen riemuitsee sen jälkeen, kun eduskuntapaikka alkoi varmistua.

Takana pitkä työ

Holopaisen lopullinen äänimäärä nousi 2656:een. Omassa puolueessa seuraavaksi eniten ääniä saanut vihreiden varapuheenjohtaja, mikkeliläinen nuorisotutkija Veli Liikanen jäi noin 400 äänen päähän.

– Tähän on tehty niin pitkään töitä sekä minä, että meidän koko ehdokasporukka, tukiryhmäläiset, meidän aktiivit. Tämähän ei ole pelkästään yhden ihmisen show, vaan tässä on takana pitkä, pitkä työ, isolla joukolla ihmisiä, Holopainen sanoo.

Holopaisen paikka on vihreille merkittävä. Vihreillä ei ole ollut Kaakkois-Suomesta koskaan kahta kansanedustajaa.

Tuoreella kansanedustajalla on selvät tavoitteet, mihin hän haluaa vaikuttaa eduskunnassa.

– Sosiaaliturvan tason nostaminen, köyhyyden poistaminen, ilmastonmuutoksen torjuminen ja siihen liittyvät toimenpiteet ovat omalla agendalla ihan ykkösenä, Holopainen listaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi