Professori Kari Hokkanen Vaasan vaalipiirin tuloksesta: "RKP pystyi todistamaan ruotsinkielisille, että heitä tarvitaan todella"

Professori Kari Hokkanen pitää eduskuntavaalien valtakunnallista tulosta ennenkuulumattomana. Selvästi suuri puolue puuttuu ja sillä on vaikutuksensa hallitusneuvotteluihin.

eduskuntavaalit
keskustan antti kurvisen vaalikahvila kauhavalla
Vaasan vaalipiirissä Keskusta menetti yhden ja RKP voitti yhden kansanedustajanpaikan. Kuva Antti Kurvisen (kesk.) vaalikahvilasta.Birgitta Vuorela / Yle

Professori Kari Hokkanen toteaa, että pitkään Keskustassa toimineelle eduskuntavaalien tulos Vaasan vaalipiirissä oli pettymys. Gallupit ennustivat Keskustalle vaalitappiota, mutta Hokkanen sanoo odottaneensa silti vähän parempaa tulosta.

Keskusta menetti nyt yhden kansanedustajanpaikan, ja sillä on seuraavassa eduskunnassa vaalipiirissä neljä edustajaa. Hokkanen toivoi viimeiseen asti viiden paikan säilymistä.

– Jos yleinen trendi vie vahvasti ylös- tai alaspäin, se pyrkii toteutumaan kunta- ja vaalipiiritasolla, Hokkanen sanoo.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue (RKP) nousi nyt vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Sillä on jatkossa neljä kansanedustajaa kolmen sijaan. Hokkasen mukaan RKP:n voiton taustalta löytyy oppositioasema ja kiista Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä.

– RKP sai lisää pontta sairaala-asiasta ja he pystyivät todistamaan ruotsinkielisille, että heitä tarvitaan todella, Kari Hokkanen sanoo.

– Tilanteet elävät vaaleista toisiin. En usko, että tämä on pysyvä tilanne.

Ilkan eläkkeellä oleva päätoimittaja professori Kari Hokkanen
Professori Kari Hokkanen arvioi, että hallitusta muodostettaessa harkittavana on monia erilaisia koalitioita. Pasi Takkunen / YLE

Ennenkuulumaton tulos

Kari Hokkanen arvioi eduskuntavaalien kokonaistulosta ennenkuulumattomaksi. Suomessa ei ole nyt yhtä selvästi suurta puoluetta, niin kuin ennen on ollut.

– Hallituskoalitioita joudutaan pohtimaan hyvin erilaiselta pohjalta. Viimeksi Keskusta oli suurin ja Sipilällä oli ote käsissään. Nyt kenelläkään ei ole vastaavaa asemaa.

Myös talouspolitiikka herättää mietteitä.

– Punavihreä oppositio on arvostellut nimenomaan talouspolitiikkaa ja heitä äänestäneillä on [sen suhteen] epärealistiset odotukset, Hokkanen sanoo.

Eduskuntavaalien vaalitulos löytyy osoitteesta: vaalit.yle.fi (siirryt toiseen palveluun)

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.