Maailman reaktiot Suomen vaalitulokseen – "Politiikka on pirstaloitunut, suomalaiset protestoivat"

Mediat Euroopassa ja muualla maailmalla pohtivat syitä Suomen vaalitulokseen ja povaavat vaikeita hallitusneuvotteluja.

eduskuntavaalit
Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat seuraavat ennusteen julkaisua.
Viiden suurimman puolueen puheenjohtajat seuraavat ennusteen julkaisua.Jarno Kuusinen / EPA

Maailman mediassa Suomen vaalitulosta on kommentoitu laajalti.

Ruotsi

Ruotsissa Dagens Nyheter -sanomalehti nostaa (siirryt toiseen palveluun) vaalien suurimmiksi voittajiksi Pekka Haaviston (vihr.) ja Li Andersonin (vas.).

Lehti vertaa analyysissään Suomen vaalitulosta Ruotsiin ja huomauttaa, että Ruotsissa vaalitulos olisi johtanut hankalaan tilanteeseen, koska kolmen kärki - "sosiaalidemokraatit, oikeistopopulistinen perussuomalaiset ja porvarillinen kokoomus" - saivat liki tasatuloksen.

“Sellaisessa tilanteessa hallituksen muodostaminen on vaikeaa, ainakin jos populistit halutaan pitää ulkona eikä suostuta kompromisseihin”, Dagens Nyheter kirjoittaa.

Lehden mukaan Suomessa blokkiajattelu, jossa hallitus rakentuu joko oikeisto- tai vasemmistolaispuolueiden varaan, ei kuitenkaan ole yhtä vahvoilla kuin Ruotsissa.

Ruotsin televisio SVT toteaa (siirryt toiseen palveluun), että sosiaalidemokraatit ovat suurin puolue 20 vuoden tauon jälkeen, mutta takana on tasaista. Perussuomalaiset jäivät Sdp:stä vain 0,2 prosenttiyksikköä, ja kokoomuskin hengittää niskassa.

– Kynnyskysymys on, suostuuko kokoomus hallitukseen heidän kanssaan, valtiotieteen professori Göran Djupsund Åbo Akademista arvioi.

SVT on haastatellut myös (siirryt toiseen palveluun) Helsingin yliopiston valtiotieteen professoria Åsa von Schoultzia, jonka mukaan perussuomalaiset on nyt huomattavasti jyrkempi puolue kuin edellisen puheenjohtajansa aikana 2015, jolloin puolue nousi hallitukseen.

Puolueen kannatus nousi vaaleja edeltävinä kuukausina.

– Talvella seksuaalirikossyytökset kohdistuivat maahanmuuttajamiehiin. Se sai Suomessa paljon huomiota, von Schoultz sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskuntavaalien median tulosillassa Helsingissä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskuntavaalien median tulosillassa Helsingissä sunnuntaina.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Norja

Norjalaisen Verdens Gang -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) onnistui saamaan kannattajansa nousemaan sohvalta vaalipäivänä. Syyksi lehti arvelee perussuomalaisten ilmastoskeptisyyden.

Aftenpostenin mukaan Suomen politiikkaa ei ole koskaan ollut yhtä pirstaloitunutta. Lehti kiinnitti kuitenkin myös huomion siihen, että eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia.

Saksa

Saksalainen Frankfurt Allgemeine Zeitung nostaa (siirryt toiseen palveluun) analyysissään esiin perussuomalaisten hyvän tuloksen.

Lehden mukaan tulos on mielenkiintoinen toukokuun eurovaalien kannalta, sillä perussuomalaiset ovat mukana uudessa populistiryhmittymässä yhdessä saksalaisen AfD:n ja italialaisen La Legan kanssa.

Nuoria mielenosoittajia eduskuntatalon edustalla kansainvälisen nuorten ilmastolakon marssilla Helsingissä perjantaina 15. maaliskuuta.
Nuoria mielenosoittajia eduskuntatalon edustalla kansainvälisen nuorten ilmastolakon marssilla Helsingissä perjantaina 15. maaliskuuta.Jani Saikko / Yle

Ranska

Le Monde kiinnittää huomion (siirryt toiseen palveluun) perussuomalaisten nousuun.

Lehden mukaan perussuomalaisten kannatus oli vielä viime vuoden lopussa 10 prosenttia, sen jälkeen kun radikaali vähemmistö nousi puolueen johtoon.

Lehti kutsuu Halla-ahoa islamofobiksi eli islamkammoiseksi ja kiinnittää huomion Halla-ahon saamiin rikostuomioihin rasismirikoksista.

Britannia

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) maahanmuutto nousi pääkysymykseksi Suomen vaaleissa, mikä johti perussuomalaisten kannatuksen nousuun.

BBC nostaa esiin myös ilmastokysymykset ja lainaa perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-Ahoa, jonka mukaan "Suomi ei voi pelastaa maailmaa".

BBC povaa hallitusneuvotteluista vaikeita vaalien tasaisen tuloksen takia.

Financial Times korostaa (siirryt toiseen palveluun) SDP:n vaalivoittoa harvinaisena keskustavasemmiston vaalivoittona Euroopassa. Lehti muistuttaa, että myös muut vasemmistopuolueet nostivat kannatustaan vaaleissa.

Eduskuntavaalit 2019. Pikkuparlamentin tulosilta. Li Andersson.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson eduskuntavaalien tulosillassa Pikkuparlamentissa.Tuomo Björksten / Yle

Venäjä

Venäläinen uutissivusto vesti.ru kertoo lyhyessä uutisessaan (siirryt toiseen palveluun), että oppositiossa oleva sosiaalidemokraatit on voittanut Suomen eduskuntavaalit 17,7 prosentin ääniosuudella.

Perussuomalaisten kerrotaan tulleen toiseksi 17,5 prosentin kannatuksella, kokoomuksen kolmanneksi ja hallituspuolue keskustan neljänneksi alle äänisaaliin jäädessä vähän alle 14:n prosentin.

Uutissivusto kertoo valtiollisen televisiokanavan Rossija 24:n arvioon perustuen, että Suomessa muodostetaan koalitiohallitus, kuten viime vaalien jälkeen.

Muu maailma

Yhdysvalloissa New York Times -sanomalehti ennustaa (siirryt toiseen palveluun), ettei perussuomalaiset mahdu tulevaan hallitukseen.

Lehti nostaa esiin puolueen ilmastopolitiikan. Sen mukaan perussuomalaiset on esittänyt ilmastomuutoksen eliitin politiikkana, joka on haitaksi työläisille.

Lehti myös muistuttaa, että perussuomalaisten kannatuksesta 80 prosenttia tulee miehiltä.

Taloussivusto Bloomberg korostaa (siirryt toiseen palveluun) vaalitulosta protestina talouskuripolitiikkaa vastaan.

Bloombergin mukaan Rinne on luvannut lopettaa edellisen hallituksen tekemät leikkaukset palkkoihin ja työolojen heikentämisen.

Voit keskustella tästä artikkelista kello 22.00 asti.