Posti aloittaa kahdet yt-neuvottelut – vähennystarve 244 vakituista tehtävää

Yt-neuvottelut käydään Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotannon hallinnossa ja esimiestehtävissä.

posti
Helsingin Pasilan postikeskus.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Posti aloittaa yt-neuvottelut Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotannon hallinnossa ja esimiestehtävissä ensi viikolla.

Yt-neuvottelut koskevat 228 jakelun ja postinkäsittelyn työntekijää. Alustavan arvion mukaan henkilöstön vähentämistarve on enintään 120 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä.

Posti perustelee yt-neuvottelujen aloitusta postin määrän "rajulla vähenemisellä". Postilla on tarve alentaa kustannuksia vähintään noin 150–200 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

– Tämä kustannussäästö tarvitaan jo yksin jaettavan postimäärän rajun vähenemisen takia. Supistuvan kirjevolyymin tuotot eivät enää kata nykyisen 5-päiväisen jakelun kustannuksia, postin tiedotteessa kerrotaan.

Postin yt-neuvottelut tulevat erikoiseen aikaan, sillä edelliset yt-neuvottelut päättyivät talossa vain alle kuukausi sitten, 21. maaliskuuta. Tuolloin vähentämistarpeeksi arvioitiin alun perin 106 henkilöä ja toteutunut irtisanomisten määrä oli lopulta 59 työntekijää hallinnollisista tehtävistä.

Myös edellisten yt-neuvottelujen aikaan irtisanomisia perusteltiin postin määrän vähentymisellä.

Myös 21 Postin myymälää liipasimella

Posti ilmoitti tänään myös toisista yt-neuvotteluista, jotka liittyvät yhtiön oman myymäläverkoston karsimiseen.

Posti kertoo haluavansa uudistaa palvelupisteverkostoaan verkkokaupan kasvun ja asiakkaiden tarpeiden muutosten mukaan.

Suunnitelmat koskevat 21 myymälää 14 paikkakunnalla.

Paikkakunnat, joilta uhkaa lähteä Postin myymälä, ovat Helsinki, Vantaa, Espoo, Lahti, Turku, Pori, Tampere, Kouvola, Mikkeli, Lappeenranta, Lemi, Vaasa, Kuopio ja Rovaniemi.

Suunniteltu muutos ei koske Helsingin Postitalon myymälää, Jyväskylän keskustan myymälää eikä Rovaniemen Napapiirillä sijaitsevaa myymälää.

Muutokset tapahtuisivat tämän ja ensi vuoden aikana. Lakkautettavien myymälöiden palveluita suunnitellaan siirrettävän kumppaniyritysten hoidettavaksi.

Alustavan arvion mukaan henkilöstön vähentämistarve olisi enintään 124 vakituista henkilöä.

PAU tuomitsee jyrkästi Postin suunnitelmat

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoo Postin henkilöstön ottaneen tiedon myymäläverkoston alasajosta ja esimiesten sekä toimihenkilöiden tulevista irtisanomisista järkyttyneinä vastaan.

PAU:n tiedotteessa toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg lataa Postille täyslaidallisen.

– Postin myymäläverkoston osaavia ammattilaisia laitetaan työttömyyskortistoon ja asiakkaille kerrotaan, että palvelut paranevat. Automaatti- ja nettipalvelut, eivät koskaan korvaa ammattilaisen antamaa neuvontaa ja tukea, kun asiakkaalla on tarve löytää ratkaisu lähettämiselle.

PAU:n mukaan valtion olisi syytä puuttua omistajana Postin johdon tekemisiin. PAU:n mukaan "peli on vihellettävä poikki viimeistään nyt tai maamme postipalvelut romutetaan lopullisesti."

Voit keskustella artikkelista kello 22.00 asti.

Lue lisää:

Postimiehen työhalut katosivat kun posti trimmasi toimintaansa

Paperipostin määrän vähentyminen johtaa lähes 60 Postin työntekijän irtisanomiseen

Posti aloittaa yt:t – vähentämistarve on enintään 236