Maahanmuuttokriittinen 30-vuotias hoitaja Sanna Antikainen nousi eduskuntaan – perussuomalaisten Savo-Karjalan ääniharava ihailee Huhtasaarta

Sosiaalisessa mediassa Antikainen teki avoimen maahanmuuttovastaisen kampanjan.

eduskuntavaalit
Kansanedustaja Sanna Antikainen
30-vuotias Sanna Antikainen on Savo-Karjalan vaalipiirin nuorin kansanedustaja.Ari Tauslahti / Yle

Outokumpulainen lähihoitaja Sanna Antikainen löi ällikällä monet vaaleja seuraavat, ja yllättyi itsekin jättimenestyksestään. Antikainen oli Savo-Karjalan vaalipiirissä perussuomalaisten äänikuningatar lähes 5 800 äänellä. 30-vuotiaan kansanedustajan elämäntarina on dramaattinen. Kun Antikainen oli 15-vuotias, oma isä pahoinpiteli hänet humalassa. Siitä muodostui elämän käännekohta.

– Sitten sain aivan ihanan sosiaalityöntekijän ja pääsin muuttamaan pois kotoa lastensuojelulaitokseen. Se pelasti minut. En kuitenkaan kanna enää kaunaa vanhemmilleni.

Antikainen kuvailee, että lastenkodissa hän sai viimein ympärilleen turvallisia aikuisia, jotka asettivat elämään selkeät rajat. Omat vanhemmat olivat molemmat päihdeongelmaisia ja kuolivat alkoholiin. Jos Antikaisen nyt pitäisi valita politiikan tärkein teema, se olisi lastensuojelu.

"110-prosenttisesti maahanmuuttokriittinen"

Antikainen oli eduskuntavaaleissa ehdolla toista kertaa ja yli kolminkertaisti äänisaaliinsa edellisiin vaaleihin nähden. Hän kävi vaalit selkeästi kahdella kärkiteemalla: maahanmuuttovastaisuudella ja lupauksella ajaa "heikompiosaisten asiaa". Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) hän kertoo olevansa "110-prosenttisesti maahanmuuttokriittinen" ja lupaa tehdä kaikkensa Suomen turvapaikkapolitiikan kiristämiseksi. Vaalimainonnassaan Antikainen muun muassa vaati kasvot peittävien huivien kieltämistä Suomessa

– Suomen ei pitäisi ottaa vastaan yksin turvapaikkaa hakevia miehiä. Maahantuloon pitäisi saada hätätilapykälä, jotta rajat saataisiin tarvittaessa kiinni niin, ettei vuoden 2015 kaltainen maahanmuuttotulva voisi toistua, Antikainen sanoo.

Turvapaikkakysymyksissä hän ei olisi valmis kompromisseihin, vaikka vaakakupissa olisi perussuomalaisten hallituspaikka. Laura Huhtasaari on läheisin kollega perussuomalaisten uudessa eduskuntaryhmässä. Häntä Antikainen kuvailee lämminsydämiseksi äitihahmoksi. Ylen vaalikoneessa hän nimesi poliittiseksi esikuvaksi Mannerheimin, ja omilla kotisivuillaan hän kertoo ihailevansa Buddhaa ja Jeesusta. Muiden puolueiden poliitikoista hän kertoo kunnioittavansa esimerkiksi Pekka Haavistoa.

– Hän ottaa ihmisen ihmisenä ja on aina maltillinen, Antikainen sanoo ja vakuuttaa olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa yli puoluerajojen.

Vaalipäivä yökkärissä kotona

Antikaisessa vetosi äänestäjiin ehkä jonkinlainen mutkattomuus. Facebook-sivuillaan hän esiintyy videolla tukka sekaisin ja oloasussa yövuoron jälkeen unilta herättyään. Vaalipäivän hän kertoi viettäneensä yöpuvussa kotona, ja tuloksia hän jännitti oman perheen kesken. Perheeseen kuuluvat terveydenhoitajaksi opiskeleva aviomies sekä 7- ja 8-vuotiaat pojat. Kun äänimäärä vaali-iltana varmistui, pojat pesivät pyjamat päällä hampaitaan ja puoliso katsoi televisiosta jääkiekkoa.

Kansanedustaja Sanna Antikainen, puoliso Esa Antikainen sekä pojat Topi ja Joni perhekuvassa.
Vaali-iltana Antikaisten perhe jännitti tuloksia oman perheen kesken. Kuvassa puoliso Esa Antikainen sekä poja Topi ja Joni Antikainen.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Tällä hetkellä Antikainen työskentelee lähihoitajana lastensuojelulaitoksessa. Vaalien jälkeisenä aamuna hän jännitti, löytyykö hänen tilalleen sijaista yövuoroon.

– Jos sijaista ei saada, niin sitten teen tähän vaalien päälle kaksi yövuoroa, Antikainen sanoo.

Vaalikampanjaa Antikainen teki kolmivuorotyön, sairaanhoitajaopintojen ja lapsiperheen arjen ohessa. Kampanjan pääpaino oli sosiaalisessa mediassa. Siellä Antikainen on ollut aktiivinen jo vuosia, ja ottaa räväkästi kantaa asioihin. Kohtaamisia vaalikentillä Antikainen kuvailee tunteikkaiksi. Hänen mukaansa ihmiset olivat huolissaan erityisesti turvallisuudesta ja toimeentulosta.

– Ensimmäisenä asiana eduskunnassa aion ajaa vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista, hän sanoo.

Perussuomalaiset uusi joukkonsa

Ylen haastattelussa viime syksynä Antikainen kertoi liittyneensä perussuomalaisiin aikoinaan sen vuoksi, että puolue puhuu asioista "selvällä suomen kielellä", kun muut puolueet "puhuvat munkkilatinaa". Hän on kuulunut puolueeseen lähes koko aikuisikänsä. Vuonna 2013 Antikainen valittiin ensimmäistä kertaa Outokummun kaupunginvaltuustoon. Vuonna 2017 hän sai kuntavaaleissa toiseksi eniten ääniä Outokummussa ja on nyt kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Perussuomalaiset sai Savo-Karjalan vaalipiirissä 18 prosentin kannatuksen, ja oli keskustan jälkeen vaalipiirin toiseksi suosituin puolue. Ylen tulospalvelussa (siirryt toiseen palveluun) voit vertaille eri puolueiden ja ehdokkaiden menestystä. Kaikki kolme Savo-Karjalan perussuomalaista kansanedustajaa ovat eduskunnassa uusia kasvoja. Sanna Antikaisen lisäksi läpi menivät joensuulainen Jussi Wihonen ja kuopiolainen Minna Reijonen. Sanna Antikainen on 30-vuotiaana Savo-Karjalan vaalipiirin nuorin kansanedustaja.

Voit tutustua Savo-Karjalan vaalipiirin uusin kansanedustajiin ja heidän vaalilupauksiinsa täällä.

Korjaus 17.4. kello 14:20. Korvattu otsikossa sana maahanmuuttovastainen sanalla maahanmuuttokriittinen.