1. yle.fi
  2. Uutiset

Vihreät on Hämeen suurin äänimääräinen voittaja – keskusta menetti 15 000 hämäläistä ääntä

Kanta-Häme voitti maakuntien välisen kilpailun kansanedustajista.

eduskuntavaalit
Keskustan Hannakaisa Heikkinen, puheenjohtaja Juha Sipilä, Katri Kulmuni ja Juha Rehula  reagoivat ennakkoäänten tulokseen puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä.
Keskustan Juha Rehula (oik.) Hollolasta ei jatka kansanedustajana. Keskusta koki Hämeessä rökäletappion. Rehulan kanssa ennakkoääniä jännittivät Hannakaisa Heikkinen, puheenjohtaja Juha Sipilä ja Katri Kulmuni puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sosiaalidemokraatit ja vihreät saavat juhlia vaalivoittoa Hämeessä. Keskustalle tappio on puolestaan historiallinen. Muut eduskuntapuolueet säilyttivät asemansa, mutta äänissä perussuomalaiset voittivat ja kokoomus hävisi.

Demarit saa Hämeessä eduskuntaan neljä edustajaa, perussuomalaiset ja kokoomus kolme, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit kukin yhden paikan.

Keskustalle vaalit olivat todellinen tyrmäys. Puolue menetti vaalipiirissä huikeat 15 000 ääntä ja kaksi eduskuntapaikkaa kolmesta. Kuin pisteenä i:n päälle molemmat vaaleihin lähteneet kansanedustajat Juha Rehula Hollolasta ja Martti Talja Lahdesta putosivat ja saivat tehdä tilaa Hilkka Kempille Asikkalasta.

Hilkka Kemppi (kesk.)
Hilkka Kemppi on Hämeen ainoa keskustan kansanedustaja ensi kaudella.Janne Ahjopalo / Yle

Keskustan tappion varmisti perussuomalaisten kannatuksen vahva nousu kevään aikana. Puolue sai lopulta neljätuhatta ääntä enemmän kuin edellisissä vaaleissa ja kolme kansanedustajaa. Huikeimman äänisaaliin keräsi Lulu Ranne Hämeenlinnasta, lähes kahdeksan tuhatta ääntä. Lahtelainen Rami Lehto ja hollolalainen Jari Ronkainen säilyttivät kirkkaasti paikkansa.

Demareiden voitto oli myös selvä. Puolue sai 4 600 ääntä enemmän kuin neljä vuotta aiemmin. Ville Skinnari Lahdesta oli vaalien hämäläinen äänikuningas yli 8 300 äänellä. Tarja Filatov Hämeenlinnasta ja Mika Kari Lahdesta uusivat paikkansa. Johannes Koskinen Hämeenlinnasta teki paluun eduskuntaan neljän vuoden tauon jälkeen, mutta kisa oli todela tiukka. Forssalainen Kaisa Lepola jäi vain kahdensadan äänen päähän.

Vihreiden Soinikoski eduskuntaan alle 30 äänen turvin

Vielä tiukempaa jäsenten keskeistä taistelua käytiin vihreiden ehdokkaiden välillä. Puolue oli äänimäärällä laskettuna Hämeen suurin vaalivoittaja. Vihreät keräsi 7 000 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa.

Kansanedustajaksi nousi ääntenlaskun loppumetreillä Mirka Soinikoski Hämeenlinnasta. Eroa riihimäkeläiseen Sari Jokiseen tuli vaivaiset 29 ääntä eikä Juha Tapiola Asikkalasta jäänyt kuin 64 äänen päähän.

Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski.
Mirka Soinikoski pääsee ainoana Hämeen vihreistä eduskuntaan.Kati Turtola / Yle

Kokoomus menetti 4 000 ääntä edellisiin vaaleihn verrattuna. Tuloksena oli pudota Hämeessä puolueiden keskinäisessä järjestyksessä kolmannelle sijalle, jonka luulisi perinteisessä demari-kokoomus-vaalipiirissä kokoomuslaisia syvästi harmittavan.

Äänimäärän pudotuksesta huolimatta kaikki kolme kansanedustajaa Sanni Grahn-Laasonen Forssasta, Kalle Jokinen Orimattilasta ja Timo Heinonen Lopelta säilyttivät paikkansa. Grahn-Laasosen äänimäärä oli yli 7 400 ääntä, kuitenkin toista sataa ääntä vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Vasemmistoliitolla ja krisitillisdemokraateilla ykkösehdokkaat pitivät komeasti pintansa. Aino-Kaisa Pekonen Riihimäeltä toi vasemmistoliitolle yksinään lähes 6 900 ääntä. Puolue lisäsi äänimääräänsä Hämeessä kaiken kaikkiaa kolmella tuhannella äänellä.

Lähes yhtä paljon niin ikään riihimäkeläinen Päivi Räsänen toi ääniä kristillisdemokraateille. Räsäsen äänisaalis oli 6 600 ääntä. Puolue kuitenkin menetti Hämeessä noin 700 ääntä ja Räsänen oli viimeinen eli 14:s eduskuntaan valittu ehdokas.

Ensimmäinen putoaja oli perussuomalaisten Mira Nieminen Asikkalasta, joka kuvaa perussuomalaisten hyvää tulosta näissä vaaleissa.

Kanta-Häme 8 – Päijät-Häme 6

Kanta-Häme voitti maakuntien välisen kilpailun kansanedustajista. Hämeen vaalipiiristä kahdeksan kansanedustajaa on Kanta-Hämeestä ja kuusi Päijät-Hämeestä.

Hämeenlinnasta nousi eduskuntaan peräti neljä edustajaa. Lahdesta kolme ja Riihimäeltä kaksi. Asikkala, Forssa, Hollola, Loppi ja Orimattila saivat yhden edustajan Arkadianmäelle.

Hämeestä valittujen kansanedustajien keski-ikä on 47,2 vuotta. Nuorin edustaja on toukokuussa 31 vuotta täyttävä keskustan Hilkka Kemppi ja vanhin demareiden 64-vuotias Johannes Koskinen.

Tasa-arvo toteutui Hämeen vaalipiirissä hyvin. Naisia ja miehiä valittiin eduskuntaan molempia seitsemän.

Nuori äänestäjä Lahden yhteiskoululla
Lahden Yhteiskoulun uurnilla oli paljon nuoria viime hetken äänestäjiä.Markku Lähteenmäki / Yle

Pienpuolueilla ei toivoakaan

Pienemmät ryhmät jäivät eduskuntavaaleissa Hämeessäkin statistien asemaan. Parhaiten menestyi Liike Nyt, joka keräsi 3 300 ääntä. Eduskuntapuolue siniset romahti totaalisesti.

Sinisten kahdeksan ehdokkaan lista keräsi hieman yli 800 ääntä. Se jäi selvästi paitsi Liike Nytin, myös Seitsemän tähden liikkeen ja Piraattipuolueen taakse. Näiden puolueiden äänimäärä oli noin tuhat ääntä molempien.

Pienten ryhmittymien ääniharava oli hämeenlinnalainen Peter Petro (Liike Nyt). Hänen äänisaaliinsa oli 880 ääntä. Koko ryhmän äänisaalis oli siis 3 300 ääntä, kohtuullisen hyvin, mutta eduskuntapaikkaan olisi tarvittu yli kolminkertainen määrä ääniä.

Ruotsalainen kansanpuolue sai vaaleihin Hämeestä ehdokkaita 32 vuoden jälkeen ja peräti kolme henkilöä. Yhteensä he keräsivät lähes 500 ääntä.

Kaikkiaan Hämeen vaalipiiristä asetti ehdokkaita 20 eri puoluetta ja ryhmää. Kolmentoista pienen ryhmän mahdollisuuksia saada kansanedustaja kuvaa se, että he saivat yhteensä Hämeessä 8 500 ääntä. Yhteenlaskettu äänimääräkään ei olisi riittänyt lähellekään kansanedustajapaikkaa.

Lue seuraavaksi