1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Hoitajista yhä pulaa yksityisissä hoivakodeissa Kuopiossa – valvontatarkastaja: hoivayhtiöt haluavat palkata väkeä, mutta halukkaita ei niin vain löydy

Omaisten yhteydenottojen määrä on lisääntynyt rajusti, kertoo Kuopion kaupungin valvontatarkastaja.

Kuopio
Vanhuksen kädet
Jouni Immonen / Yle

Ongelmat hoitajamitoituksessa jatkuvat Kuopion kaupungin yksityisissä vanhusten hoivakodeissa. Kaupungin valvontatarkastaja Kauko Pursiainen on kevään aikana ehtinyt käydä useimmissa isoimmista, tehostettua palveluasumista tarjoavista, yksiköistä.

Tilanne oli samanlainen myös viime vuonna, jolloin Pursiainen joutui huomauttamaan jokaista suurta kaupungissa toimivaa hoiva-alan yritystä, Mehiläistä, Attendoa ja Vetreaa henkilökunnan liian vähäisestä määrästä.

Hänen mukaansa uutisointi hoivakotien ongelmista on vaikuttanut siten, että isot, yksityiset hoivayritykset haluavat lisätä henkilökuntaa. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa.

– Uutisointi näyttää vaikuttaneen siihen, että alalle tulevat tai alalla olevat lähihoitajat tai muu henkilökunta eivät tule niin halukkaasti vanhusten pariin töihin. Tämä koskee sekä yksityisiä että julkista puolta, Pursiainen painottaa.

Huolestuneet kysymykset ovat lisääntyneet huimasti.

Kauko Pursiainen

Esimerkiksi Vetrean ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa yksiköissä paljastui virhe hoitajamitoituksen laskutavassa. Arkipyhinä hoitajien määrä oli mitoitettu väärin. Laskelmissa ei otettu huomioon sitä, että vaikka hoitajilla oli pyhien vuoksi vähemmän työtunteja, hoidon tarve oli kuitenkin aivan sama kuin arkisinkin.

– Tämä tuli ilmi sattumalta, kun tarkastus tehtiin juuri juhlapyhien aikaan. He lupasivat raportoida nyt pääsiäispyhien alla, että laskutapa on korjattu ja hoitajia on riittävästi, Pursiainen kertoo.

Uutisointi vanhusten hoidosta on lisännyt myös omaisten yhteydenottoja. Kun aiemmin omaiset ottivat valvovaan viranomaiseen yhteyttä muutaman kerran vuodessa, nyt omaisten yhteydenottoja tulee Pursiaisen mukaan joka viikko.

– He harkitsevat, tekisivätkö omaisensa hoidosta kirjallisen kysymyksen muistutustyyppisesti vai kantelun aluehallintovirastoon. Tällaiset huolestuneet kysymykset ovat lisääntyneet huimasti. Ja ihan hyvä niin.

Hoivakodille johtaja hyvissä ajoin

Pursiaisen mukaan yksityisten palvelukotien alkutaipaleen sujuvuuteen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Esimerkiksi Siilinjärvellä Attendon Vänrikin hoivakodin toiminta piti tänä vuonna keskeyttää osittain hoitajapulan vuoksi. Viime vuonna perustetussa hoivakodissa oli rekrytointiongelmia alusta alkaen.

– Ainakin hoivakodin johtaja pitäisi palkata jo hyvissä ajoin. Ongelmia tulee varmasti, jos asiakkaat, henkilökunta ja johtaja tulevat uuteen yksikköön samaan aikaan.

Myös Attendon uudessa palvelutalossa, Männistön Sydämessä, oli aluksi vaikeuksia palkata riittävästi henkilöstöä. Pursiaisen mukaan huhtikuun tarkastuskäynnillä henkilökuntaa oli tarpeeksi.

– Siellä johtaja oli aloittanut jo hyvissä ajoin joulukuussa toiminnan aloittamisen valmistelut. Silti joitakin hoivakodin rutiineita, kuten muistitestien tekoa, ei heti saatu aloitettua, Pursiainen huomauttaa.

Pysyvä työsuhde sitouttaa työpaikkaan

Hänen mukaansa yksi vanhusten hoidon isoimmista kysymyksistä on hoitajien riittävyys. Hänen mukaansa suunniteltu, suurempi hoitajamitoitus on hankala toteuttaa, kun vanhusten hoidossa on jo nykyisellä mitoituksella pulaa työntekijöistä.

Pursiaisen mukaan etenkin yksityisen puolen ongelmana on ollut se, että henkilöstömitoituksen vajausta on pyritty paikkaamaan isolta osin tunti- ja pätkätöillä.

– Työsuhteen pysyvyys luo pysyvyyttä hoivatyöhön ja sitouttaa työpaikkaan. Tästä löytyy ehkä ero, kun katsotaan julkista palveluntuottamista ja yksityistä. Julkisella puolella vakituisia työntekijöitä on ollut enemmän kuin yksityisellä.

Pursiainen ei ole vielä tänä vuonna ehtinyt tekemään tarkastuskäyntiä Hoiva Mehiläisen ylläpitämään Mainiokoti Pirttiin, jota jouduttiin viime vuonna sakottamaan. Mainiokoti Pirtin henkilöstömitoitus saatiin tuolloin kuntoon vasta 8 000 euron seuraamusmaksun jälkeen.

Lue seuraavaksi