1. yle.fi
  2. Uutiset

Äänten tarkastuslaskenta tehty Lapissa: Markus Lohi viimeisenä läpi

Tarkastuslaskennassa ratkesi Lapin viimeinen läpimenijä eli seitsemäs kansanedustaja.

eduskuntavaalit
Markus Lohi
- Jokaisella äänellä on merkitystä näissä vaaleissa, niinkuin nyt nähtiin, Markus Lohi sanoi valintansa ratkettua.Yle / Marjukka Talvitie

Eduskuntavaalien äänten tarkastuslaskenta ei muuttanut vaalitulosta Lapissa. Markus Lohi (kesk.) pysyy kansanedustajana.

Lapin vaalipiirilautakunta tarkasti annetut äänet ja julkisti tuloksen maanantaina iltapäivällä. Tarkastuslaskennassa Lohen ja Riikka Karppisen (vihr.) vertailulukujen eroksi tuli lopulta yhdeksän ääntä.

Lohi oli luonnollisesti helpottunut, kun sunnuntai-illasta jatkunut jännitys laukesi.

– Kyllä tässä on jännitetty, niin tiukalle se meni. Päällimmäisenä on tosi nöyrä olo kansanvallan edessä. Jokaisella äänellä on merkitystä näissä vaaleissa, niinkuin nyt nähtiin.

"Nyt tämä vähän helpottaa"

– On totta kai hienoa, että saan jatkaa kotiseutuni ja koko Suomen hyväksi. Nyt tämä vähän helpottaa, Lohi jatkaa.

Miten Lohi aikoo juhlistaa kansanedustajapaikan varmistumista?

– Lähden kaverini kanssa keräämään vielä loppuja tienvarsikylttejä. Että tälla lailla juhlistetaan, Lohi naurahtaa.

Tarkastuslaskennan mukaan Lohi sai vaaleissa 4696 ääntä ja hänen vertauslukunsa oli 9715. Karppisen äänimääräksi tuli lopulta 7818 ja hänen vertausluvuksi tuli 9706.

"Ihan hyvä mieli"

Karppinen kiistää, että tulos harmittaisi häntä.

– Kaiken kaikkiaan minulla on ihan hyvä mieli tästä. Toiseksi eniten henkilökohtaisia ääniä Lapissa vihreänä 24-vuotiaana ensikertalaisena naisehdokkaana, niin sehän on aivan historiallista, Karppinen sanoo.

Riikka Karppinen (vihr.) vaalitilaisuudessa Rovaniemen Lordin aukiolla 13.4.2019.
Riikka Karppinen (vihr.) kampanjoi Rovaniemen Lordin aukiolla päivää ennen eduskuntavaaleja.Perttu Ruokangas / Yle

Hän lisää, että sai koko maan vihreistä ehdokkaista kolmanneksi eniten ääniä.

– Ei voi olla kuin erittäin kiitollinen siitä luottamuksesta, jonka lappilaiset ovat minulle vaaleissa antaneet.

Lapin viimeisen kansanedustajapaikan kohtaloa saatiin jännittää sunnuntai-iltana ihan ääntenlaskennan viimeisille hetkille saakka. Kun äänet oli sunnuntai-iltana laskettu, Markus Lohi (kesk.) oli kiinni viimeisessä eduskuntapaikassa, mutta ero vihreiden Riikka Karppiseen(vihr.) oli vain seitsemän ääntä.

Auttolle 20 ääntä lisää

Tarkastuslaskennan mukaan muiden Lapin kansanedustajien äänimäärät ovat seuraavat: Katri Kulmuni (kesk.) 8423 ääntä, Kaisa Juuso (ps.) 5767 ääntä, Mikko Kärnä (kesk.) 6480 ääntä, Markus Mustajärvi (vas.) 5528 ääntä, Johanna Ojala-Niemelä (sd.) 6719 ääntä ja Heikki Autto (kok.) 5467 ääntä.

Edellä mainituista suurin ero vaali-illan laskentaan oli Heikki Auttolla, jolle tarkastuslaskenta toi 20 ääntä lisää. Juuson äänipotti pieneni yhdeksällä äänellä, muilla kansanedustajilla muutokset olivat 1-3 ääntä suuntaan tai toiseen.

Eduskuntavaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona 17. huhtikuuta.

Lue seuraavaksi