Onko Ivanka Trump todellinen vaikuttaja vai merkityksetön Yhdysvaltain prinsessa?

Parhaillaan Afrikassa vieraileva Ivanka Trump pehmentää presidentti-isänsä kovaa julkisuuskuvaa. Tyttären asema Valkoisessa talossa hakee vertaistaan historiasta.

Ivanka Trump
Ivanka Trump osallistui perinteiseen kahviseremoniaan Addis Abebassa sunnuntaina.
Ivanka Trump osallistui perinteiseen kahviseremoniaan Addis Abebassa sunnuntaina. EPA

Ei kestä kauan ymmärtää, miksi Ivanka Trumpin Instagram-tilistä tulevat mieleen eräät Meghan, Catherine ja Elisabet.

Trumpin Instagram-tili muistuttaa asetelmiltaan ja tilannevalikoimiltaan brittikuninkaallisten virallisen Instagram-tilin tarjontaa: viimeisen päälle laitettuja ihmisiä hiukset kohdillaan tapaamassa empaattisen tai kunnioittavan oloisesti ihmisiä – usein silmäätekeviä, uhreja, naisia tai lapsia.

He tutustuvat. He voimaannuttavat. Välillä he myös pyrkivät esiintymään kuin tavalliset ihmiset.

He rakentavat välittävää ja helposti lähestyttävää imagoa – kuninkaalliset Britannialle ja kuningashuoneelle, Ivanka Trump Yhdysvalloille ja Valkoiselle talolle.

Ivanka Trump kuitenkin vaikuttaa suoraan ja avoimesti kotimaansa politiikkaan.

Isän voitto avasi tyttärelle koko maailman

Yhdysvalloissa on puhuttu paljon Ivanka Trumpin ja hänen puolisonsa Jared Kushnerin asemasta Valkoisessa talossa.

Poliittiset dynastiat ovat Yhdysvalloissa tuttuja. On Kennedyt, Bushit ja Clintonit. Harvoin tytär on kuitenkaan ollut yhtä merkittävässä asemassa isänsä hallinnossa kuin Ivanka Trump nyt.

Viimeisimpänä Sasha ja Malia Obama, Chelsea Clinton sekä Jenna ja Barbara Bush olivat joko kouluikäisiä tai yliopistoiässä, kun heidän isästään tuli presidentti.

Ivanka Trump sen sijaan oli 35-vuotias muotialan yrittäjä, kun Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit.

Ivanka oli julki-imagoltaan tyylikäs, moderni, työssäkäyvä äiti, mutta lopulta vain pieni tekijä yritysmaailmassa, politiikasta puhumattakaan.

Isän vaalivoiton jälkeen Ivanka Trumpille avautui kertaheitolla koko maailma.

Ivanka Trump ja isä Donald Trump puhuivat 5G-verkoista Valkoisessa talossa 12. huhtikuuta.
Ivanka Trump ja isä Donald Trump puhuivat 5G-verkoista Valkoisessa talossa 12. huhtikuuta. Jim Lo Scalo / EPA

Jos hän pyrkisi presidentiksi...

Ivanka Trump on hankkinut itsellensä merkittävän aseman Valkoisen talon neuvonantajana. Instagramissakin hänet voi nähdä tapaamassa vaikkapa Saksan liittokansleria Angela Merkeliä.

Yleisesti ajatellaan, että Donald Trump luottaa tyttäreensä kuin vuoreen. Arvostusta ja asemaa kuvaa, että Trump harkitsi tyttärensä nimittämistä Maailmanpankin johtoon, koska tämä on "erittäin hyvä numeroiden kanssa."

The Atlanticin artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) ylpeä isä myös kehaisee, että "jos Ivanka haluaisi pyrkiä presidentiksi, häntä olisi erittäin vaikea voittaa."

Mutta isäkään ei oikein osaa sanoa, mihin rooliin tytärtä oikein ajateltiin, kun hänet pestattiin palkattomaksi neuvonantajaksi maaliskuussa 2017. Atlanticin toimittajan kysyessä asiaa Trump vastaa, ettei hän tiennyt.

– En ole varma, tiesikö hänkään, Trump sanoo Ivankaan viitaten.

Donald Trump ja tytär Ivanka osallistuivat työaiheiseen tapaamiseen maaliskuussa.
Donald Trump ja tytär Ivanka osallistuivat työaiheiseen tapaamiseen maaliskuussa.Michael Reynolds / EPA

"Naisiin sijoittaminen on järkevää"

Tarkkaa toimenkuvaa eivät tiedä kaikki muutkaan, vaikka Trump on esillä usein ja laajalti. Ivankan varsinaista työtä pohti esimerkiksi uutiskanava CNN viimeksi maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun).

Virallisesti Ivanka Trumpin työhön kuuluu muun muassa edistää työssäkävien naisten ja kehitysmaiden naisten taloudellista asemaa. Hän on ollut vaatimassa myös esimerkiksi palkallista vanhempainvapaata (siirryt toiseen palveluun).

Tuoreimpana esimerkkinä Ivanka Trump aloitti sunnuntaina Afrikan-kierroksen. Hän vierailee Etiopiassa ja Norsunluurannikolla edistämässä Valkoisen talon uutta Naisten maailmanlaajuisen kehityksen ja vaurauden ohjelmaa. Se on tarkoitus auttaa 50 miljoonaa kehittyvien maiden naista vuoteen 2025 mennessä.

Addis Abebassa Trump vieraili muun muassa kahvilassa ja tekstiilitehtaassa.

– Naisiin sijoittaminen on järkevää kehityspolitiikkaa ja järkevää liiketoimintaa, uutistoimisto AP raportoi Trumpin sanoneen.

Skandaalejakin on ollut. Demokraatit ovat halunneet tietää, ovatko Ivanka Trump ja Kushner todella käyttäneet omia sähköpostitilejään virallisten asioiden hoitamisessa. (Ironista kyllä, isä-Trump syytti samasta kilpakumppaniaan Hillary Clintonia).

Kohua on herättänyt myös se, että isä-Trumpin raportoidaan hoitaneen Kushnerille ja Ivanka Trumpille korkeat turvaluokitukset.

Ivanka Trump ja puoliso Jared Kushner (oik.) osallistuivat Münchenin turvallisuuskokoukseen helmikuussa.
Ivanka Trump ja puoliso Jared Kushner (oik.) osallistuivat Münchenin turvallisuuskokoukseen helmikuussa.Ronald Wittek / EPA

Oma rinnakkaispolitiikka?

Mutta miten Ivanka Trump lopulta vaikuttaa ja mihin? Ainakin julkisuuskuvaan.

Ivanka Trump on tarttunut aihepiireihin, jotka hänen isäänsä eivät tunnu kiinnostavan. Hän edistää köyhien ja naisten asemaa globaalisti samaan aikaan, kun halventavista naiskommenteista tunnettu isä tahtoo pykätä muurit maansa ympärille.

On hiukan kuin Ivanka Trump johtaisi omaa Yhdysvaltain rinnakkaispolitiikkaansa. Eri linjassa isänsä kanssa, mutta isänsä johtaman hallinnon rahoituksella.

Trump esitti ensi vuoden budjettiesityksessään 13 miljardin leikkausta ulkomaanapuun. Ivanka Trumpin edistämälle hankkeelle taas esitetään 100 miljoonan lisärahoitusta. Kysyä voi, miksi Trump ei yksinkertaisesti lakkaa havittelemasta leikkauksia ulkomaanapuun (siirryt toiseen palveluun). Mihin tarvitaan Ivankaa?

Vastauksen tietävät vain Trumpit, mutta julkisesti kovaa linjaa vetävälle isälle on varmasti tärkeää voida osoittaa kannattajilleen, että Yhdysvaltoja ei kupata milloin minkäkin maan ongelmilla. "Amerikka ensin" on Trumpin tunnettu iskulause.

Ivanka Trump antaa Yhdysvalloille hyvät kasvot

Ivanka Trump näyttäytyy jonkinlaisena Trumpin hallinnon pehmusteena.

"Yhdysvaltain prinsessan" projektit ovat kuninkaallisten tehtäviin verrattavaa imagotyötä. Hän näyttää, että joku Trump-hallinnossa on hillitty, hallittu ja sydämellinen – joku joka välittää.

Presidentin tytär kerää huomiota: Ivanka Trumpin Afrikan-retkestä raportoivat esimerkiksi uutistoimistot AP ja Reuters.

Naisten ja lasten parissa puuhailevasta kauniista blondista ei lisäksi voi olla ainakaan haittaa, sen paremmin isän politiikalle kuin isänmaalle. Vai voiko?

Ivanka Trumpin naisten voimistamiskampanja on herättänyt myös ärtymystä. Esimerkiksi brittilehti Guardianin toimittaja muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että Ivanka Trump näyttää aidosti pitävän itseään naisasiasankarina, vaikka hän on pysynyt hiljaa isänsä hyökätessä naisia vastaan.

Epäselvää on, millaisia keskusteluja Ivanka Trump todella käy maailmalla tapaamiensa ihmisten kanssa. Onko hän symbolinen hyväntekijä vai aidosti kova poliittinen takapeluri?

Voi myös olla niin, että isän ja isänmaan sijaan Ivanka Trump tekee työtä itselleen, oman tulevaisuutensa hyväksi.

Jared Kushner ja Ivanka Trump sekä lapsensa Theodore (vas.) ja Joseph saapuivat viikonloppulomalta Valkoiseen taloon viime vuoden heinäkuussa.
Jared Kushner ja Ivanka Trump sekä lapsensa Theodore (vas.) ja Joseph saapuivat viikonloppulomalta Valkoiseen taloon viime vuoden heinäkuussa.Jim Lo Scalo / EPA

Mitä Ivanka Trump aikoo isona?

Kun Donald Trump joskus pohtii, mitä presidenttikaudesta jäi käteen, hän voi sanoa sen, mistä jokainen vanhempi epäilemättä haaveilee: annoin lapsilleni koko maailman.

Kiehtovaa onkin nähdä, mitä Ivanka Trump isän presidenttiajan tuomalla henkisellä ja poliittisella pääomallaan tekee, kun Valkoisen talon ovi joskus sulkeutuu Trump-dynastian selän takana.

Lähteet: AP, Reuters