Eduskuntaan ennätysmäärä naisia – Vaasan vaalipiiri kulkee trendiä vastaan

Vaasan vaalipiiristä valittiin eduskuntaan enää vain kolme naista. Se on selvästi vähemmän kuin missään muualla maassa.

tasa-arvo
Äänestyslippukkeita pöydällä.
Ennakkoäänten laskentaa 14. huhtikuuta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Vaikka eduskuntavaaleissa naisten osuus valituista kasvoi ennätyssuureksi, on Vaasan vaalipiirissä kehityksen suunta toinen. Jo kaksissa perättäisissä vaaleissa on naiskansanedustajien määrä vähentynyt.

Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajasta enää kolme on naisia. Naisten osuus valituista on alle 20 prosenttia, kun se kaikissa muissa vaalipiireissä on vähintään 40 prosenttia ja enimmillään jopa reilusti yli 70 prosenttia.

– Koko maata ajatellen meni hyvin. Saatiin paljon naisia eduskuntaan, mutta kun ajatellaan tätä Vaasan vaalipiiriä, tulos on iso järkytys, toteaa Lakeuden vihreiden naisten puheenjohtaja Taru Yli-Panula Seinäjoelta.

Nuoria naisia ei ole valittujen joukossa ollenkaan. Eduskuntaan pääsee Vaasan vaalipiiristä kovan luokan konkaripoliitikkokolmikko RKP:n Anna-Maja Henriksson, SDP:n Jutta Urpilainen ja kokoomuksen Paula Risikko.

Eikö Vaasan vaalipiirissä ole tilaa nuorille naisille?

– Kyllähän tällä alueella oli vähiten naisia ehdokkaina ja on selvää, että naiset eivät pääse läpi, ellei heitä aseteta ehdokkaiksi. Ainoastaan vihreiden listalla ehdokkaista enemmistö oli naisia, toteaa Yli-Panula.

Vaasan vaalipiirissä naisten osuus ehdokkaista oli noin 37 prosenttia. Se oli ainoa vaalipiiri, jossa naisten osuus ehdokkaista jäi alle 40 prosentin.

Miehetkin toivovat muutosta

Pohjalaisia naisia valtiopäivillä edustavat seuraavan neljän vuoden ajan keski-ikäiset miehet. Vaasan vaalipiirissä pelkästään miehiä tuli valituksi perussuomalaisten ja keskustan listoilta.

Keskustassa ongelma on tiedostettu ja siitä puhuttiin jo ehdokasasettelun yhteydessä, kun listoille löytyi tai pääsi vain neljä naista. Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Aki Utter lupaa ryhtiliikettä parin vuoden päästä kuntavaaleissa.

– Silloin meidän pitää etsiä naisia ehdokkaiksi ja myös saada heitä läpi valtuustoihin ja sitä kautta vaativampiin tehtäviin ehdokkaiksi eduskuntavaaleihin, sanoo Utter.

Vaasasta eduskuntaan lähtee kolme kansanedustajaa - he kaikki ovat miehiä. Eniten ääniä vaasalaisehdokkaista keräsi RKP:n Joakim Strand.

Strand ei käy arvioimaan syytä naisehdokkaiden huonoon menestykseen muuten kuin arvuuttelemalla, että ehkä naiset ovat keskittäneet ääniä kolmelle läpi menneelle naiselle.

– Näiden vahvojen naisten ympärillä ei ehkä ollut hirveästi muita naisehdokkaita - jostakin syystä.

Strand sanoo, että hänen sukupolvelleen tasa-arvokysymykset ovat itsestäänselvyys ja hän soisi, että Vaasan vaalipiiristäkin naisia saataisiin enemmän eduskuntaan.

– Uusia naisia pitäisi myös rohkeasti päästää esiin, pohtii Strand.

Politiikka kuuluu kaikille

Vihreiden 31-vuotias Taru Yli-Panula luonnehtii Vaasan vaalipiiriä konservatiiviseksi. Hän kertoo, että Etelä-Pohjanmaalla nuori feminismistä puhuva naispoliitikko törmää yhä edelleen patriarkaalisiin rakenteisiin.

– Toivoin, että muutos olisi alkanut näkyä jo näissä vaaleissa. Niin ei kuitenkaan käynyt. Vielä on työtä tehtävänä paljon, mutta ei tämä tähän jää. Jatkossakin aiotaan olla vastavaoimana taantumukselle, vakuuttaa Yli-Panula.

Vihreät lisäsivät Vaasan vaalipiirissä kannatustaan, mutta se ei riittänyt kansanedustajan paikkaan. Kuitenkin orastavia muutoksen merkkejä on näkyvissä, sanoo Yli-Panula.

– Monet nuoret ovat äänestäneet vihreitä ja ottaneet mínuun yhteyttä. He ovat kiittäneet sitä, että olen pitänyt esillä esimerkiksi translakia.

Yli-Panula sanoo, että hän haluaa rohkaista muitakin nuoria naisia mukaan politiikkaan, koska "politiikka kuuluu meille kaikille".

– Se ei todellakaan ole keski-ikäisten valkoisten kantasuomalaisten miesten yksinoikeus.