Analyysi: Pohjois-Karjala jyräsi Savon ja keskusta kärsi vaalitappion Savo-Karjalassa

Yksi syy Pohjois-Karjalan menestykseen oli maakuntalehti, joka kehoitti äänestämään oman maakunnan ehdokkaita, keskustan piiritoimistosta arvellaan.

eduskuntavaalit
Keskusta vaalivalvojaiset Joensuu
Savo-Karjalan keskustalaisten vaalivalvojaisissa tunnelma oli matalalla.Pauliina Tolvanen / Yle

Savo-Karjalan vaalipiirissä äänestys noudatteli koko Suomen tulosta: Keskustan kannatus romahti (–9,8) ja SDP:n nousi (+1,3). Perussuomalaiset piti kolme paikkaansa, vaikka kannatus putosi hieman (–1,6). Keskusta menetti kaksi paikkaa, kun SDP puolestaan sai yhden uuden kansanedustajan Savo-Karjalasta nousten näin kolmeen paikkaan. Keskusta säilyi kuitenkin vaalipiirin suurimpana puolueena.

Tulos oli valtaisa pettymys keskustalle. Eduskunnasta putosi vaaleihin paljon panostanut Eero Reijonen Liperistä. Myös moni aiemmin menestynyt keskustalainen jäi vaaleista kokonaan pois. Heidän jättämänsä aukon täyttivät pohjoiskarjalaiset ehdokkaat paremmin saaden kolme paikkaa neljästä.

Muita pettyneitä olivat prosentin kannatukseen jääneet siniset, joiden viime vaaleissa menestyneet Kari Kulmala ja Kimmo Kivelä putosivat eduskunnasta. Saman kohtalon koki kokoomuksen Sari Raassina. Hän ehti jo julistaa vetäytyvänsä politiikasta.

Muita muutoksia ei paikoissa tapahtunut. Kokoomus sai kaksi paikkaa. Vihreät, kristilliset ja vasemmisto saivat yhden. Savo-Karjalassa oli näissä vaaleissa yksi paikka vähemmän jaossa kuin viime vaaleissa, johtuen väkiluvun vähenemisestä vaalipiirissä. Yhteensä paikkoja on nyt 15.

Pohjois-Karjala peittosi Savon paikkamäärässä – Outokumpulainen Antikainen yllätti

Paikkojen jakaumissa toistui lukupari 7 ja 8. Pohjois-Karjala sai nimittäin yllättäen 8 kansanedustajaa, vaikka onkin väkiluvultaan huomattavasti pienempi kuin 7 paikkaa saanut Pohjois-Savo. Savon puolella asukkaita on peräti 70 000 enemmän.

Useampi läpi mennyt pohjoiskarjalainen ehdokas onnistui saamaan ääniä Savon puolelta, kun vastaavaa äänestysaktiivisuutta toiseen suuntaan ei juuri ollut havaittavissa. Ero syntyi todennäköisesti ehdokasasettelussa, tai sitten savolaisten ehdokkaiden kampanjointi jäi vähäiseksi Pohjois-Karjalan puolella.

Yksi ääniä molemmista maakunnista kerännyt ehdokas oli perussuomalaisten Sanna Antikainen Outokummusta. Hän oli ehdoton yllättäjä ja Savo-Karjalan äänikuningatar puolueensa sisällä yli 5 700 äänellään. Puolet niistä hän sai Savon puolelta.

Toinen menestystekijä oli Antikaisen oman arvion mukaan onnistunut kampanja sosiaalisessa mediassa. 30-vuotias Antikainen on myös vaalipiirin ylivoimaisesti nuorin läpimenijä, kun kaikkien paikan saaneiden keski-ikä on lähes 53 vuotta.

Marko Kilpi.
Marko Kilpi (kok.) sai kerättyä vakuuttavasti yli 9000 ääntä.Joonas Nieminen / Yle

Lähes puolet valituista uusia kansanedustajia

Uusia ehdokkaita valituista oli 7, kun vanhoja puolestaan 8.

Joensuusta ensikertalaisina eduskuntaan nousevat demareiden Seppo Eskelinen yli 6 200 äänellä sekä perussuomalaisten Jussi Wihonen yli 5 700 äänellään. Heidän kohdallaan voidaan puhua pienoisesta yllätyksestä. Wihonen sai viime vaaleissa vain runsaat 2 000 ääntä, joten nousu on vakuuttava. Eskelinen puolestaan peittosi demareiden ennakkoon kovaksi ääniharavaksi oletetun kuopiolaisen Tuula Väätäisen, joka sai viime vaaleissa 4 600 ääntä. Eskelinen itse ei ollut edes ehdokkaana tuolloin. Tuula Väätäinen nousi eduskuntaan vasta tarkastuslaskennan jälkeen. Vaalien jälkeen tiistaina selvisi, että hän sai 29 ääntä enemmän kuin saman puolueen Timo Suhonen (sd.), joka ehti jo juhlia läpi menoa vaalipäivänä.

Kolmas yllättäjä oli kuopiolainen poliisi Marko Kilpi (kok.), joka pääsee hänkin ensikertalaisena eduskuntaan. Kilven arveltiin jo ennakkoon nousevan korkealle, mutta yli 9 000 ääntä on poikkeuksellinen äänimäärä. Muita uusia kansanedustajia ovat Minna Reijonen (ps.) ja 50-vuotispäiviään viettänyt Hanna Huttunen (kesk.).

Eduskunnassa jatkavat keskustan Hannu Hoskonen Ilomantsista ja odotetun isolla, lähes 9 000 äänen äänimäärällä, Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä. Eduskunnassa jatkavat myös Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Markku Eestilä (kok.) ja Matti Semi (vas.). Näin tekee myös koko Savo-Karjalan äänikuningatar yli 12 000 äänellään eli Sari Essayah (kd.). Hänen äänisaaliinsa on iso myös koko valtakunnan tasolla vertailtuna: hän oli 16. suosituin ehdokas koko maassa.

Kansanedustaja Jussi Wihonen (ps.)
Jussi Wihonen (ps.) juhli vaalimenestystään saunomalla kotonaan pidetyissä vaalivalvojaisissa.

Vaalipiirin paikoista 9 meni naisille, kun miehet saivat 6 paikkaa.

Pohjois-Karjalassa kaupungit keräsivät ehdokkaita, Savossa pienemmät kunnat

Maantieteellisesti paikat keskittyivät Pohjois-Karjalassa Joensuuhun, kun Pohjois-Savossa pienet paikkakunnat jyräsivät. Valituista edustajista peräti viisi oli Joensuusta, kaksi Outokummusta ja yksi Ilomantsista. Jos kristillisten Sari Essayah päättää lähteä kevään eurovaaleihin ja voittaa sieltä paikan, nousisi hänen hänen tilalleen joensuulainen Kikkis Mikkola (kd.) Tämä toisi vielä yhden paikan lisää Joensuuhun.

Pohjois-Savossa vain kaksi kansanedustajaa on keskuskaupunki Kuopiosta. Keskusta ei saanut kaupungista yhtään ehdokasta läpi, vaikka kaksi ehdokasta sai ääniä 3 000 molemmin puolin. Pohjois-Savon piiritoimistosta arveltiin, että yksi syy voi olla Pohjois-Karjalan maakuntalehti (siirryt toiseen palveluun), joka ohjasi äänestämään oman maakunnan ehdokkaita.

Varkaudesta meni läpi yksi ehdokas. Kansanedustajan saavat myös Iisalmi, Lapinlahti ja Kiuruvesi.

Vihreät ovat perinteisesti menestyneet kaupungeissa, mutta Savo-Karjalassa kannatus ei riittänyt kuin yhteen eduskuntapaikkaan Joensuusta. Kuopiossa vihreiden Harri Auvinen oli vertailuluvun perusteella ensimmäinen pudonnut.

Kansanedustajiksi valittujen savokarjalaisten vaalibudjetit vaihtelivat paljon heidän oman arvionsa mukaan. Keskustan Anu Vehviläinen arvioi rahaa palavan 60 000 euroa, kun perussuomalaisten Jussi Wihonen arvioi summan jäävän vain noin 15 000 euroon.

Äänestysaktiivisuus nousi näissä vaaleissa Savo-Karjalassa kaksi prosenttia 67,5 prosenttiin. Aktiivisuus kuitenkin jäi jälkeen koko maan 72 prosentista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mitä mieltä olet vaalituloksesta? Aiheesta voi keskustella kello 22.00 asti.

Lue lisää:

Yle: Tässä ovat Savo-Karjalan uudet kansanedustajat

Yle: Savo-Karjalan kansanedustajiksi nousee seitsemän uutta kasvoa – perussuomalaisilla koko kaarti uusiksi

Yle: Humalainen isä pahoinpiteli 15-vuotiaan Sanna Antikaisen – nyt perussuomalaisten ääniharava Savo-Karjalassa ihailee Buddhaa ja Huhtasaarta

Yle: Äänestysvilkkaus nousi Savo-Karjalassa – rautavaaralaiset kuuluivat silti koko maan laiskimpiin äänestäjiin

Yle: SDP ja keskusta Joensuun suurimmat puolueet

Yle: Kokoomuksen Sari Raassina putoaa eduskunnasta ja jättää politiikan