Rahaongelmista kärsivä kaipaa läheiseltä syyttelyn sijaan keskustelua – Kerro meille, miten sinä autoit maksuvaikeuksien kanssa painivaa

Maksuvaikeudet ahdistavat usein myös rahaongelmien kanssa painiskelevan läheisiä. Monet läheiset kaipaavat neuvoja siitä, miten voivat auttaa.

Rahaongelmista kärsivää voi auttaa esimerkiksi kuuntelemalla tai käymällä laskuja läpi. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Sadoilla tuhansilla suomalaisilla on vaikeuksia taloutensa hallinnassa. Siitä kertovat karut luvut: viime vuonna maksuhäiriömerkintä oli 382 000 henkilöllä, velkojaan lyhensi ulosotossa yli 500 000 henkilöä, ja yksityishenkilöiden velkajärjestelyssä oli 4500 henkilöä.

Usein rahaongelmat mietittyttävät myös niiden kanssa painivan lähipiiriä. Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoo, että he saavat puhelinsoittoja myös rahavaikeuksissa olevilta läheisiltä, jotka haluavat tietää, miten voivat auttaa. Takuusäätiön viime vuonna julkaistu opas aiheesta (siirryt toiseen palveluun) on mennyt Mattilan mukaan kuin kuumille kiville.

Rahavaikeudet koskettavat monia, ja siksi teemme juttua, millaista on olla maksuvaikeuksissa olevan läheinen. Kerro meille kokemuksistasi jutun lopussa olevalla lomakkeella.

Rahaongelmia voi selvittää yhdessä

Minna Mattilan kokemuksen mukaan rahaongelmat usein hävettävät, eikä asiaa välttämättä haluta ottaa puheeksi. Jotkut saattavat ottaa lisää velkaa peitelläkseen tilannetta. Talouden hallinnan vaikeudet voi tulla ilmi esimerkiksi siitä, että rahaan liittyvistä aiheista puhuminen saa vaikeuksissa olevan pinnan kiristymään.

Mattilan mielestä on tärkeää, että kun tilanne paljastuu, läheinen ei syyttelisi, vaan pystyisi keskustelemaan aiheesta rauhallisesti.

Läheinen voi auttaa rahaongelmissa konkreettisesti selvittämällä velkoja, jos saa siihen luvan. Yhdessä laskujen ja tiliotteiden katsominen voi olla helpompaa. Läheinen voi tukea esimerkiksi kertomalla, mitä velkojille voi sanoa ja lähtemällä mukaan velkaneuvontaan.

– Usein velallisen päässä asiat ovat saattaneet paisua mielettömiin mittasuhteisiin. Kun asioita saadaan paperille, se sattuu, mutta myös helpottaa.

Ei:n sanominen on välittämistä

Talouden saaminen tasapainoon voi viedä useita vuosia.

Mattilan painottaa, että osa auttamista on myös omien rajojen vetäminen ja toisen pakottaminen kohtaamaan vaikeutensa. Ei ole järkeä antaa rahaa niin, että velallinen voi jatkaa entiseen malliin. Velallista ei hyödytä, jos auttaja joutuu tukiessaan itse maksuongelmiin.

Läheisen ei ole tietenkään pakko osallistua talouden selvitykseen eikä löytää vastauksia ongelmiin. Toisen rinnalla voi vain kulkea kannustaen ja kuunnellen.

Jaa meille kokemuksesi

Onko sinulla kokemuksia, millaista on olla maksuongelmaisen läheinen? Kerro meille tarinasi. Teemme artikkelia aiheesta.

Kerro kokemuksesi alla olevalla lomakkeella. Lomake on suojattu ja tiedot tulevat vain toimituksen käyttöön juttua varten. Nimeäsi ei julkaista ilman lupaasi.

Voit myös kertoa ajatuksistasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen emilia.korpela@yle.fi

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.