Tulevaisuuden Eksote: Hoitajat aina paikalla, lääkärit muutamana päivänä viikossa

Keskussairaalaa remontoidaan ja laajennetaan lähivuosina 58 miljoonalla eurolla.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
K-sairaala, jonka vieressä on Etelä-Karjalan vanhempi keskussairaalarakennus.
Elli Sormunen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten uusi palveluverkko on täsmentynyt.

Vuosia 2019–23 koskevan strategialinjauksen mukaan maakuntaan tulee neljä laajan palvelun sote-keskusta ja seitsemän hyvinvointiasemaa.

Laajan palvelun sote-keskuksissa toimivat lääkäri- ja hoitajavastaanotot, näytteenotto, suun terveydenhuolto sekä muun muassa sosiaalipalvelut. Kuvantaminen hoidetaan Imatralla ja Armilassa.

Sote-keskukset tulevat Joutsenoon, Sammonlahteen, Imatralle ja Armilaan Lappeenrantaan. Armilan sote-keskus muuttaa keskussairaalan remontin valmistuttua Keskussairaalan yhteyteen.

Hyvinvointiasemille vaihtuvia palveluja

Hyvinvointiasemien paikkoja olisivat strategiaselvityksen mukaan Rautjärvi, Ruokolahti, Parikkala, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari ja Lemi.

Niissä olisi hoitajan vastaanotto viitenä päivänä viikossa sekä fysioterapeutin palveluja, sosiaalityön peruspalveluja ja laboratorion näytteenotto. Lääkäri ja hammaslääkäri pitäisivät vastaanottoja ajanvarauksella muutamana päivänä viikossa.

Keskussairaalan alueelle investoidaan 58 miljoonaa euroa

Eksote käyttää lähivuosina remontteihin ja rakentamiseen yhteensä 58,3 miljoonaa euroa. Kaikki investoinnit tehdään keskussairaalan alueelle Lappeenrantaan.

Hankekokonaisuuteen kuuluvat keskussairaalan 10-kerroksisen tornin ja B-siiven remontit, pysäköintitalo sekä ravintohuoltokeskus, josta toimitetaan aterioita muuallekin kuin sairaalaan.

Ravintohuoltokeskus sijoittuu uudisrakennukseen, johon toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan tulee sen verran pelivaraa, että Armilasta siirtyvät toiminnot varmasti mahtuvat sinne.

– Pysäköintitalon kymmenen miljoonan investoinnin puolestaan maksaa sairaalan omistama pysäköintitaloyhtiö, sanoo Itkonen.

Vuodeosastot muuttavat keskussairaalaan

Keskussairaalan tornin remontin valmistuttua lyhytaikainen vuodehoito keskitetään sinne, ja Imatran Honkaharjun, Savitaipaleen ja Armilan vuodeosastot lakkautetaan.

Parikkalan vuodeosasto muuttuu vuonna 2023 toimintakykykeskukseksi.

Eksoten hallitus käsittelee strategiaesitystä keskiviikkona.