Hyppää sisältöön

Satakunnan tarkastuslaskenta voi viedä demareilta suurimman puolueen paikan eduskunnassa

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan paikan vaihtuminen yhdeltä puolueelta toiselle olisi äärimmäisen harvinaista.

Tarkastuslaskenta on käynnissä Satakunnassa kuten muissakin vaalipiireissä. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Satakunnan vaalitulos voi vielä muuttua tarkastuslaskennassa, millä olisi dramaattiset vaikutukset koko Suomen vaalitulokseen.

SDP sai Satakunnassa kolme paikkaa äärimmäisen täpärästi. Jos keskustalle löytyy tarkastuslaskennassa runsaat sata ylimääräistä ääntä, keskusta nousee Satakunnassa kahteen paikkaan ja SDP putoaa kahteen.

Jos demarit menettävät Satakunnassa kolmannen paikkansa, SDP:n edustajamäärä eduskunnassa putoaa 39 kansanedustajaan. Tämä toisi perussuomalaiset ja SDP:n tasoihin paikoissa, vaikka ääniosuudessa demarit ovat hieman perussuomalaisten edellä.

Tulos ulos tiistaina?

Satakunnan äänten tarkastuslaskenta on aloitettu maanantaina Porin poliisiasemalla. Virallista vaalitulosta joudutaan odottamaan todennäköisesti huomiseen tiistaihin asti.

Vaalipiirilautakunnan puheenjohtajan Vappu Laukkasen mukaan yllätykset tarkastuslaskennoissa ovat hyvin harvinaisia. Yleensä kyse on muutaman äänen muutoksista, jotka johtuvat siitä, että alustavassa laskennassa ääni on laskettu huolimattomuusvirheen takia väärälle ehdokkaalle.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä puolestaan toteaa, että tarkastuslaskennassa tapahtunut paikan vaihtuminen yhdeltä puolueelta toiselle on äärimmäisen harvinaista. Puolueen sisällä ehdokkaiden järjestys on tarkastuslaskennassa aiemmin muuttunut.

Satakunnan lisäksi vaalien lopputulos oli tiukka ainakin Lapin vaalipiirissä. Siellä vihreät tarvitsisivat alle kymmenen lisä-ääntä viedäkseen keskustalta paikan.

Päivitys klo 17.26: Vaalitulos on vahvistunut. SDP säilytti Satakunnassa kolme paikkaa. Lue uutinen aiheesta.

Aiheesta voi keskustella 15.4. klo 22 saakka.