Kovia konkareita, roppakaupalla uusia kasvoja ja yksi palaaja – tunnetko Vaasan vaalipiirin uudet kansanedustajat? Lue täältä ketä he ovat

Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajasta kahdeksan on uusia tai tauon jälkeen eduskuntaan palaavia. Kokosimme lyhyet esittelyt jokaisesta.

eduskuntavaalit
Vaasan vaalipiiri kansanedustajat
Yle

Vaasan vaalipiiristä valittiin eduskuntaan 16 kansanedustajaa.

Vaalipiirin voittaja oli Suomen ruotsalainen kansanpuolue, joka sai eduskuntaan vaalipiiristä yhden lisäpaikan ja on nyt vaalipiirin suurin puolue. RKP:lla on Vaasan vaalipiirissä nyt neljä kansanedustajaa.

Keskustalla on vaalipiirissä myös neljä kansanedustajaa, mutta se ei saanut säilytettyä viidettä edustajanpaikkaansa.

Muiden puolueiden kansanedustajamäärät ovat ennallaan vuoden 2015 vaaleihin verrattuna. Perussuomalaisilla on Vaasan vaalipiirissä kolme kansanedustajaa, Suomen sosialidemokraattisella puolueella ja Kansallisella Kokoomuksella kaksi sekä Kristillisdemokraateilla yksi edustaja.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Anna-Maja_Henriksson
Yle

Anna-Maja Henriksson

Pietarsaarelaissyntyisen Anna-Maja Henrikssonin poliittinen ura alkoi Pietarsaaren kaupunginvaltuustosta, mihin hänet valittiin RKP:n edustajana 1996. Eduskunnan ovet avautuivat ensimmäisellä yrittämällä vuonna 2007.

Oikeustieteen kandidaatiksi valmistunut Henriksson työskenteli oikeusministerinä 2011-2015. RKP:n puheenjohtajaksi hän nousi 2016, ja on puolueensa ensimmäinen nainen tässä tehtävässä.

Kotiseuturakas varatuomari mökkeilee vapaa-aikanaan perheensä, sukunsa ja ystäviensä kanssa.

Naimisissa oleva kahden tyttären äiti on Pietarsaarelaisen jalkapalloseura FF Jaron innokas fani, joka liikkuu myös itse mielellään. Henrikssonin voi bongata hölkkäämässä, hiihtämässä, laskettelemassa tai pelaamassa sulkapalloa.

Joakim Strand
Yle

Joakim Strand

Vaasalainen Joakim Strand sai jatkokauden kansanedustajana. RKP:n 36-vuotias kansanedustaja keräsi yhteensä 10589 ääntä, joista 6314 tuli Vaasasta ja muun muassa 2206 ääntä Mustasaaresta.

Strand valittiin kansanedustajaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Hän on toiminut muun muassa Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, Pohjanmaan liiton hallituksen puheenjohtajana sekä lukuisissa muissa luottamustehtävissä.

Ylen vaalikoneessa Strand lupasi jatkaa Vaasan seudun ja Pohjalaismaakuntien kehittämistä ja puolustamista sekä koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin panostamista.

Koulutukseltaan Strand on juristi ja ekonomi. Strand on naimisissa. Hänen vaimonsa työskentelee juristina.

Mikko Ollikainen
Yle

Mikko Ollikainen

Mikko Ollikainen (41 v.) on eduskunnan ensikertalaisia. Vöyrin kunnanjohtaja keräsi yhteensä 7753 ääntä, joista 1199 tuli Vöyriltä ja 2029 Mustasaaresta.

Ollikainen pääsi eduskuntaan kolmannella yrittämällä. Ollikainen on ollut mukana eduskuntavaaleissa vuosina 2011 sekä 2015, jolloin hän sai 4791 ääntä ja jäi ensimmäiselle varasijalle.

Ollikainen on työskennellyt muun muassa ministeri Stefan Wallinin erityisavustajana, RKP:n aluepäällikkönä, Maalahden kunnanjohtajan sijaisena sekä sote-selvittelijänä Pohjanmaalla.

Koulutukselta Ollikainen on luokanopettaja ja toimittaja. Hän on työskennellyt luokanopettajana Övermalax skola -koulussa sekä toimittajana Vasabladet-lehdessä ja Ylen ruotsinkielisessä toimituksessa.

Ollikainen asuu Maalahdessa yhdessä avopuolisonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa.

Anders Norrback
Yle

Anders Norrback

RKP:n tuore kansanedustaja Anders Norrback on yrittäjä ja luomulampaita kasvattava maanviljelijä Närpiöstä. Anders Norrback keräsi yhteensä 5885 ääntä, joista 3440 tuli hänen kotikunnastaan. Hän pääsi eduskuntaan ensiyrittämällä.

Norrback on kotikunnassaan ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja.

55-vuotias Norrback viljelee vanhaa sukutilaa, jonka juuret ovat 1700-luvulla. Lammastilallisena hän haluaa ratkaista mm. susiongelman.

Närpiön Ylimarkussa asuva Norrback on naimisissa ja viiden lapsen isä. Anders Norrback on RKP:n puheenjohtajanakin toimineen pitkäaikaisen kansanedustajan ja ministerin Ole Norrbackin poika.

Verkkosivuillaan Norrback mainitsee henkireiäkseen Harrströmissä sijaitsevan kesämökin.

Suomen Keskusta

Pasi Kivisaari
Yle

Pasi Kivisaari

Keskustan uusi kansanedustaja Pasi Kivisaari kävi nyt toisen vaalikampanjansa. Vuoden 2015 vaaleissa Kivisaaresta tuli Keskustan ensimmäinen varakansanedustaja Vaasan vaalipiirissä. Tällä kertaa hän tuli valituksi eduskuntaan 6593 äänellä.

Koulutukseltaan Kivisaari on kasvatustieteiden maisteri, luokanopettaja ja liikunnanopettaja. Eduskuntaan hän lähtee seinäjokelaisen Kärjen koulun rehtorin tehtävästä.

Kivisaari toimii Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Kaupunginvaltuustossa hän on ollut vuodesta 2012 lähtien.

Lapualla vuonna 1971 syntynyt, Seinäjoella asuva Pasi Kivisaari on naimisissa ja hänellä on kaksi lukioikäistä poikaa.

Mika Lintilä
Yle

Mika Lintilä

53-vuotias toholampilainen Mika Lintilä on ollut Keskustan kansanedustajana vuodesta 1999. Ensimmäinen ministeripesti irtosi joulukuun 2016 lopulla elinkeinoministerinä Sipilän hallituksessa.

Koulutukseltaan Lintilä on ylioppilasmerkonomi ja hallintotieteiden kandidaatti. Työuraa löytyy myös eduskunnan ulkopuolelta: hän on työskennellyt esimerkiksi Lihatalo Pouttu oy:n talouspäällikkönä ja cv:nsä mukaan myös pullakuskina ja rauhanturvaajana.

Lintilän perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi tytärtä. Kiinnostus politiikkaan on peräisin jo lapsuudenkodista. Lintilän isä Aaro Lintilä oli Maalaisliiton ja myöhemmin keskustapuolueen edustajna 1960- ja 70-luvuilla.

Lintilä on innokas hevosmies. Hän on toiminut Suomen Hippos ry:n puheenjohtajana ja ollut myös mukana Euroopan Raviliiton hallituksessa.

Mikko Savola
Yle

Mikko Savola

Keskustan Mikko Savola (38 v) on koulutukseltaan maatalousyrittäjä ja tradenomi. Savola nousi eduskuntaan vuonna 2011.

Savola on kotikunnassaan Ähtärissä mukana sekä kaupunginvaltuustossa että muun muassa Ähtärin eläinpuisto oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Reserviläistyö on Savolalle tärkeää ja hän on sotilasarvoltaan reservin vääpeli. Savola on vuodesta 2015 lähtien toiminut Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Savola on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Savola viljelee kotitilaansa Ähtärin Savolan kylällä. Hän soittaa edelleen muun muassa kansanmusiikkiyhtye Väkkärässä, johon on kuulunut lapsesta asti.

Antti Kurvinen
Yle

Antti Kurvinen

Kauhavalainen Antti Kurvinen (32 v) valittiin Keskustan kansanedustajaksi ensimmäisen kerran vuonna 2015.

Kurvinen on koulutukseltaan lakimies. Ennen eduskuntatyötä hän kertoo työskennelleensä muun muassa asianajotoimistossa ja pankissa.

Antti Kurvinen on kotikuntansa kaupunginvaltuustossa ja Etelä-Pohjanmaan liiton hallituksen jäsen. Hänellä on ollut lukuisia luottamustoimia muun muassa Suomen Keskustassa ja Keskustanuorissa.

Kurvinen harrastaa teatteria ja kertoo pitävänsä pesäpallosta.

Perussuomalaiset

Mauri Peltokangas
Yle

Mauri Peltokangas

53-vuotias kaustislainen yrittäjä ja myyntineuvottelija nousi melkoisella äänivyöryllä uutena perussuomalaisten kansanedustajana eduskuntaan. Ensikertalainen keräsi yli 13 000 ääntä.

Kuntapoliitikko istuu ensimmäistä kauttaan varsinaisena jäsenenä Kaustisen valtuustossa ja on myös valtuuston 2. varapuheenjohtaja. Hän on mukana myös Keski-Pohjanmaan maakunta- ja sote-ohjausryhmässä sekä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallituksessa.

Ammattikoulun käynyt Peltokangas on naimisissa ja kolmen tyttären isä.

Maahanmuuttokriitikkona profiloitunut Peltokangas hallitsee sosiaalisen median ja verkon. Miehen tekemät videopätkät esimerkiksi Facebookissa ja YouTubessa ovat keränneet kymmeniä tuhansia katselukertoja. Mies tunnetaan myös kansallismielisen Suomen sisu -järjestön riveistä. Peltokangas toimii järjestön Keski-Pohjanmaan piirin piiripäällikkönä.

Vapaa-ajalla vanha rumpali lämpenee musiikille ja perhosten tutkimiselle.

Juha Mäenpää
Yle

Juha Mäenpää

Ilmajokelainen Juha Mäenpää (47 v.) on perussuomalaisten uusi kansanedustaja. Vuoden 2015 vaaleissa hän oli ehdolla ja on viime kauden ollut puolueensa varakansanedustaja Vaasan vaalipiirissä.

Koulutukseltaan Mäenpää on koneinsinööri ja ammatillinen erityisopettaja. Hän on ollut tapaturmaeläkkeellä vuodesta 2011 lähtien.

Mäenpää on toiminut Ilmajoen kunnan luottamustehtävissä ja muun muassa Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnassa.

Mäenpää kertoo harrastavansa antiikkia, autoja, moottoripyöriä ja pistooliammuntaa.. Lisäksi hän mainitsee harrastuksinaan muun muassa Reservinupseeriliiton ja Rauhanturvaajaliiton. Mäenpää on myös Suomen Sisun ja UKK-seuran jäsen.

Ilmajoen Koskenkorvan kylässä asuva Mäenpää on naimisissa ja hänellä on neljä lasta.

Jukka Mäkynen
Yle

Jukka Mäkynen

57-vuotias rakennusmies Jukka Mäkynen keräsi 3862 ääntä ja tuli valituksi ensimmäistä kertaa.

Perussuomalaisten Mäkynen oli ehdolla myös vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, jolloin hän keräsi reilut 2500 ääntä. Tällöin hän jäi kuitenkin eduskunnan ulkopuolelle.

Ylen vaalikoneessa Mäkynen on luvannut tehdä työtä erityisesti eläkeläisten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin eteen. Hän lupaa vaalikoneessa tehdä kaikkensa, että Suomen rajavalvonta palautetaan.

Vuonna 2017 Mäkynen tuomittiin sakkorangaistukseen vaasalaisessa ravintolassa tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Moottoripyöräilyä harrastavan Mäkysen uusperheeseen kuuluu vaimo ja 5 aikuista lasta. Erityisesti lapsenlapset ovat hänen sydäntään lähellä.

Suomen sosialidemokraattinen puolue

Jutta Urpilainen
Yle

Jutta Urpilainen

Kokkolalainen luokanopettaja, kasvatustieteiden maisteri Jutta Urpilainen on istunut eduskunnassa SDP:n mandaatilla jo vuodesta 2003 eli alkamassa on viides kausi.

Urpilainen toimi kuusi vuotta SDP:n puheenjohtajana ja kolme vuotta Jyrki Kataisen hallituksen valtiovarainministerinä.

Vuonna 2016 hän jäi loppuvuodeksi pois eduskuntatyöstä hoitamaan pientä poikaansa. Urpilainen adoptoi puolisonsa kanssa reilun vuoden ikäisen lapsen Kolumbiasta.Hän myös luopui Kokkolan valtuuston puheenjohtajuudesta perhesyistä.

Pitkään poliittiseen uraan mahtuu monia tehtäviä. Tuoreimmat ovat rauhanvälitys- ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n hallituksen jäsenyys marraskuusta 2018 lähtien, ja kesäkuussa 2017 alkanut ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajan tehtävä.

Vapaa-ajalla musikaalinen poliitikko soittaa pianoa, laulaa ja nauttii myös järjestötyöstä.

Kim Berg
Yle

Kim Berg

SDP:n Kim Berg pääsi eduskuntaan toisella yrittämällä. 44-vuotias Vaasan keskussairaalan pääluottamusmies keräsi vaaleissa 6727 ääntä.

Ammatiltaan Berg on röntgenhoitaja. Hän on ajanut näkyvästi laajan päivystyksen statusta Vaasan keskussairaalalle. Hän muun muassa toimi kansalaisaloitteen perustajana, jossa Vaasan sairaanhoitopiirille vaadittaisiin laaja ympärivuorokautinen päivystys. Kansalaisaloite keräsi reilu 67 000 ääntä.

Ylen vaalikoneessa Bergin mukaan jokaisella kansalaisella tulee olla yhdenvertaiset oikeudet laadukkaaseen koulutukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistäminen tulee lopettaa. Myös sote-uudistus tulee toteuttaa asiakaslähtöisesti.

Berg on toiminut Vaasan kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Berg opiskelee Vaasan yliopistossa hallintotieteitä sekä johtamista, ja tavoitteena hänellä on valmistua tulevaisuudessa hallintotieteiden maisteriksi.

Vaasalainen Berg on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Kansallinen Kokoomus

Paula Risikko
Yle

Paula Risikko

Seinäjokelainen Paula Risikko (58 v.) on viidennen kauden kansanedustaja. Hän on syntynyt Ylihärmässä ja koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja, sairaanhoidon opettaja ja terveystieteiden tohtori.

Risikko on toiminut luottamustehtävissä sekä Seinäjoen kaupunginvaltuustossa, Etelä-Pohjanmaan liitossa että useissa muissa organisaatioissa. Tällä hetkellä Risikko on esimerkiksi Suomen Sydänliiton puheenjohtaja.

Kansallisen Kokoomuksen kansanedustaja Risikko on ollut vuodesta 2003. Hänellä on toiminut ministerinä useissa hallituksissa. Risikko on toiminut muun muassa peruspalveluministerinä, liikenne- ja viestintäministerinä sekä sisäministerinä. Eduskunnan puhemies Risikko on ollut helmikuusta 2018 alkaen.

Risikko on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi.

Janne Sankelo
Yle

Janne Sankelo

Kauhavalainen Janne Sankelo (52 v.) palaa eduskuntaan toiselle kaudelle. Hän oli eduskunnassa vuosina 2011-2015. Viime kaudella Sankelo oli Vaasan vaalipiirissä Kokoomuksen ensimmäinen varakansanedustaja.

Sankelo on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Hän on toiminut yläkoulun lehtorina ja erityisluokanopettajana sekä toiminut koulutoimenjohtajana ja erityisopetuksen rehtorina.

Eduskuntaan Sankelo siirtyy Vapo Oy:n sidosryhmäjohtajan tehtävistä.

Sankelo viljelee Kortesjärvellä kotitilaansa yhdeksännessä sukupolvessa. Hän on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä muun muassa Kokoomuksessa ja Kauhavan sekä Vaasan kaupunginvaltuustoissa.

Sankelo on naimisissa ja hänellä on neljä lasta.

Suomen Kristillisdemokraatit

Peter Östman
Yle

Peter Östman

Luodossa asuva Peter Östman valittiin nyt kolmannelle kansanedustajakaudelleen. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2011 lähtien.

Viime vaalikauden Östman toimi Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Östman on ollut kunnallispolitiikassa mukana vuodesta 1996. Hän on toiminut Kristillisdemokraattisen puolueen varapuheenjohtajana ja vt. puoluesihteerinä.

Östmanilla on lukuisia luottamustoimia sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Ennen kansanedustajuutta Östman toimi yrittäjänä lukitus- ja turvallisuus- sekä rakennusalalla. Östman on naimisissa ja hänellä on kaksi poikaa.