Keski-Suomen uusilla kansanedustajilla tavoitteet ja valiokuntatoiveet selvillä

Keski-Suomen uudet kansanedustajat ovat asettaneet jo selkeitä tavoitteita ensi viikolla alkavalle eduskuntatyölleen ja pohtineet myös valiokuntatoiveitaan.

Keski-Suomi
Jämsän edustajakaksikko Piritta Rantanen (SDP) ja Jouni Kotiaho (PS) löysivät yhteisen sävelen heti vaalien jälkeen.
Jämsän edustajakaksikko Piritta Rantanen (SDP) ja Jouni Kotiaho (PS) löysivät yhteisen sävelen heti vaalien jälkeen.Niko Mannonen / Yle

Keski-Suomen viisi uutta parlamentaarikkoa ovat hankkineet kannuksia vaikuttamisesta ja poliittisesta yhteistyöstä jo kuntapolitiikassa.

Maakunnan viidestä uudesta edustajasta eniten ääniä keräsi vihreiden Bella Forsgren Jyväskylästä.

– Lähden taistelemaan koulutuksen määrärahojen puolesta, sillä niitä on koulutusleikkauksilla aika paljon viety. Ja totta kai konkreettiset ympäristökysymykset, sillä päästöjä pitää alentaa.

Forsgren luottaa asioiden etenevän poliittisella yhteistyöllä.

– Olen kaupunginhallituksessa Jyväskylässä tehnyt laajasti yhteistyötä ja sen turvin ajattelin myös eduskunnassa pärjätä.

Valiokuntapaikkoja miettiessään Forsgren toivoo pääsevänsä työskentelemään sosiaalipolitiikan ja sivistystyön parissa.

Keskustan uusi edustaja Joonas Könttä Jyväskylästä lupaa lähteä puolustamaan Keski-Suomen etua ja toivoo pääsevänsä valtionvarainvaliokuntaan.

– Lähden ajamaan tänne investointeja, työtä ja tulevaisuutta. Meidän on huolehdittava siitä, että Keski-Suomi säilyy houkuttelevana, että tänne on hyvät liikenneyhteydet ja että maakunta menee eteenpäin.

Omaan äänimääräänsä Könttä on tyytyväinen, mutta pettynyt puolueen vaalitappioon.

– Mielestäni tällä tuloksella keskustalla ei ole asiaa hallitukseen.

Vasemmistoliiton Juho Kautto Äänekoskelta pääsi eduskuntaan kolmannella yrittämällä ja lähtee Arkadianmäelle vähentämään eriarvoisuutta.

– Se on ollut minulla koko vaalikampanjan ajan keskeisenä tavoitteena ja se on ollut myös Vasemmistoliiton teema. Ensinnäkin indeksijäädytykset on lopettava, mutta myös perusturvan tasoa pitää parantaa. Ehdottomasti haluan kumota myös työttömiä kurittavan aktiivimallin.

Valiokunnista Kauttoa kiinnostavat työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sekä liikenne- ja viestintävaliokunta.

Historiallinen tulos Jämsässä: kaksi kansanedustajaa

Jämsässä eduskuntavaalien tulos on historiallinen. Koskaan aikaisemmin kaupungista ei ole ollut eduskunnassa kahta edustajaa.

Demarien Piritta Rantanen ja Perussuomalaisten Jouni Kotiaho löysivät yhteisen sävelen heti vaalien jälkeen ja henkilösuhteet ovat kunnossa.

– Kaksi kautta mennyt, että Jämsästä ei ole ollut ollenkaan edustajaa. Uskon, että Pirittan kanssa voimme hyödyntää yhteistyötä, vaikka ollaan eri puolueista, ollaanhan istuttu jo Jämsän kaupunginvaltuustossa. Pystymme varmasti viemään alueen ja koko Keski-Suomen näkemyksiä isolle kirkolle.

Piritta Rantanen arvioi kahden kansanedustajan olevan Jämsälle huikea juttu.

– Nyt pitää kyllä Jämsän äänen kuulua. Päällimmäisenä on paljon puhuttu saavutettavuus eli raide- ja tieliikenneyhteydet, mutta toiseksi tulee työllisyysasia.

Rantanen korostaa, että Jämsän kokoiset kaupungit menestyvät vain toimivalla aluepolitiikalla.

– Maakuntienkin pitää saada elämää ja uskottavuutta, että nämä eivät autioidu ihan täysin. Minusta nykyisenä it-aikana pitäisi hajasijoittamista tuoda takaisin, korostaa Jouni Kotiaho.