Hyppää sisältöön

Huojennus demareille: Tarkastuslaskenta ei muuttanut SDP:n paikkamäärää Satakunnassa

SDP sai kolmannen paikan keskustan nenän edestä Satakunnassa vain 51 vertauslukuäänen perusteella.

Heidi Viljasen (sd.) kansanedustajapaikka varmistui vasta tarkastuslaskennan jälkeen. Kuva: Mari Kahila / Yle

SDP:n paikka kansanedustajamäärältään suurimpana puolueena on ratkennut erittäin täpärästi.

Satakunnan vaalipiirissä kolmantena demarina läpi menneen kankaanpääläisen Heidi Viljasen kannoilla tullut toinen kankaanpääläinen Mikko Uusitalo (kesk.) jäi vain 51 vertailulukuäänen päähän. Viljanen sai 2 167 henkilökohtaista ääntä ja Uusitalo 3447.

- Tarkastuslaskennan aikana ei huomattu mitään sen tilanteen kannalta merkittäviä eroja, kertoo vaalilautakunnan sihteeri Anne Raitoharju.

Raitoharjun mukaan näin tiukka ero on hyvin harvinainen.

- Täällä on jäsen, joka on istunut varmaan kaksikymmentä vuotta vaalilautakunnassa, eikä hän muista, että koskaan olisi näin tiukille mennyt, Raitoharju kertoo.

SDP:n paikkaluku säilyy

Jos kamppailu Satakunnassa olisi ratkennut toisin, SDP:n paikkamäärä eduskunnassa olisi pudonnut 39:ään eli samoihin lukemiin perussuomalaisten kanssa.

Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta sanoo, ettei sama paikkaluku olisi vaikuttanut Antti Rinteen asemaan hallitustunnusteluiden aloittajana, sillä SDP sai kuitenkin enemmän ääniä.

Vaalipiirin viimeisistä paikoista käytiin tiukkaa kisaa myös Lapissa, jossa Markus Lohi (kesk.) voitti Riikka Karppisen (vihr.) yhdeksällä vertailulukuäänellä. Lohen vertailuluku oli 9 715 ja Karppisen 9 706. Karppinen sai selvästi enemmän henkilökohtaisia ääniä, 7818 ääntä, kun Lohi sai ääniä 4969. Lapin vaalipiiri tiedotti tarkistuslaskennan tuloksista maanantaina.

Uudellamaalla tiukka kisa viimeisestä paikasta käytiin SDP:n sisällä. Ennen tarkistuslaskennan valmistumista Joona Räsänen oli vain parinkymmenen äänen päässä viimeisenä eduskuntaan pääsemässä olevasta Hussein al-Taeesta. Johan Kvarnströmillä puolestaan oli vain viisi ääntä enemmän kuin al-Taeella.

Tulokset vahvistetaan virallisesti keskiviikkona.

Uutisesta voi keskustella 15.4. klo 22 saakka.