"Itku tuli kerran" – Konkari Juha Rehula kertoo, miltä tuntui pudota eduskunnasta

Moni ministerikin jäi vaaleissa vaille parlamenttipaikkaa. Yle kuulosteli keskustakonkarin Juha Rehulan tuntoja kyynelten jälkeen.

Suomen eduskunta
Keskustan Antti Kaikkonen,  puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, Hannakaisa Heikkinen ja Juha Rehula  puolueen vaalivalvojaisissa Helsingissä 14. huhtikuuta 2019.
Keskustan Antti Kaikkonen, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, Hannakaisa Heikkinen ja Juha Rehula puolueen vaalivalvojaisissa eilen Helsingissä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Juha Rehula (kesk.) asteli eduskuntatalon portaita pääovelle kansanedustajana, kun Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) puolestaan matkasi europarlamenttiedustajan tehtävään.

Peruspalveluministerin helteisessä paikassa kuluneen vaalikauden alun istunut Rehula joutuu nyt jättämään eduskunnan. Myös kokenut edustaja voi pudota.

Rehulan työhuone on siivottu ajoissa ennen vaali-iltaa. Mies kertoo saaneensa siivoamisohjeen valtiopäiväneuvos Mikko Pesälältä (kesk.) heti kansanedustajakauden alkutaipaleella.

– Sain kaksi neuvoa. Toinen Pesälän vinkki kuului: "Älä poika osta frakkia, se kutistuu kaapissa." Ja toinen: "Siivoa työhuoneesi ennen vaaleja. On mukavampi palata siistiin huoneeseen."

Rehulan äänessä on pettymystä. Kuten usean muun eduskunnan vaalituloksen pakottamana jättävän.

– Nyt ei enää tarvitse työhuoneeseen mennä, kun kansan valtakirjaa ei ole.

Rehula jatkaa politiikan tekoa, sillä keskustan varapuheenjohtajan paikkaa hän ei aio jättää.

Pääministeripuolueen riveistä putosi myös toinen kokenut mies eli ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Terho: Koko edustajakaartin rannalle jäänti ei lakkauta Sinistä tulevaisuutta

Korkealta pudonneisiin kuuluvat myös muun muassa kaikki Sininen tulevaisuus –puolueen ehdolle asettuneet kansanedustajat.

Mennä sai ministeri ja puolueen puheenjohtaja Sampo Terho. Seuraa tekivät ministerit Jari Lindström, Jussi Niinistö ja Pirkko Mattila.

Sampo Terho ilmoitti tänään kireään äänensävyyn, ettei puoluetta vielä panna pakettiin ja lopeteta.

Sampo Terho
Sampo TerhoSander Ilvest / AOP

– Tarkoitus ei ole ollut missään vaiheessa lopettaa puolueena toimintaa. Mitään tällaista esitystä ole edes käsitelty. Mutta koska emme ole eduskuntapuolue, toiminta on taloudellisesti pienimuotoista.

Sampo Terho sanoo, että puoluekokous on kesäkuussa ja siellä pohditaan puolueen uudistamista sekä suuntaa. Terholla itsellään – kuten myös muilla ministereillä – työt toimitusministeristössä jatkuvat niin kauan kuin uusi hallitus on synnytetty.

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenohtaja Simon Elo pohtii sitä, mitä aikoo ruveta putoamisensa jälkeen tekemään. EU-vaaliehdokkaaksi hän ei aio.

– Työtarjouksia otetaan vastaan. Olen tietysti pettynyt vaalitulokseen, mutta kansa on puhunut. Pulinat pois. Valitusoikeutta eduskuntavaalien tuloksesta ei tietenkään ole, pohtii Elo reilusti.

Muiden puolueiden kokeneita pudonneita ovat esimerkiksi vasemmistoliiton Silvia Modig, vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto ja Jyrki Kasvi sekä kokoomuksen Susanna Koski ja perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi.

Eilen pääsi itku

Kysytäänpä vielä konkariedustaja Juha Rehulalta sitä, millaisin miettein hän seuraa SDP.n ohjauksissa alkavaa hallituksen muodostamista.

Sote-ministerinä Rehula lupasi keväällä 2016, että sote on valmis "ennen kuin lehti on puussa". Nyt ennuste hallituksen suhteen kuuluu seuraavasti:

– Kaiken täytyy mennä paremmin kuin Strömsössä, jotta maassa olisi hallitus toukokuun lopussa. Hyvä olisi, jos valmista syntyy juhannukseen mennessä – tänä vuonna.

Pakollinen viimeinen kysymys Rehulalle: Onko tullut kyynel silmäkulmaan, kun pitkä ura eduskunnassa jää ikään kuin kesken?

– Vaali-iltana itku tuli kerran. Tyttäreltä tuli viesti, joka herkisti. Toisaalta: Olen niin monasti eduskuntatalon 46 rappua ylös kävellyt, että kokemus alkaa helpottaa.

Korjaus 16.4.2019 klo 21.25 toimitusministeriö muutettu toimitusministeristöksi.