1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Notre Damen katedraali

Yle seurasi hetki hetkeltä Notre Damen katastrofia – Presidentti Macron: Rakennamme vielä kauniimman Notre Damen viidessä vuodessa

Notre Damen jälleenrakennusrahastoon on tiistain aikana lahjoitettu satoja miljoonia euroja. Suurlahjoittajia ovat olleet suuret ranskalaisyhtiöt.

Notre Damen katedraali
Yle Uutiset Erikoislähetys Notre Damen palosta
Yle Uutiset Erikoislähetys Notre Damen palosta
  • Maanantai-iltana Notre Damen syttynyt tulipalo aiheutti merkittävää tuhoa katedraalille.
  • Katedraalin kunnostukseen luvattujen lahjoitusten määrä on noussut satoihin miljooniin euroihin.
  • Palon epäillään liittyvän katedraalissa meneillään olleisiin korjaustöihin. Tutkimukset ovat käynnissä.
  • Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että Notre Damen katedraali kunnostetaan viidessä vuodessa.
  • Ylen erikoislähetyksessä asiantuntijat keskustelivat päivällä Notre Damen palosta yhdessä Ylen toimittajien kanssa. Lähetyksen voi katsoa jälkikäteen Ylen nettisivuilta ja Areenasta.

Klo 22.28 Yle lopettaa Notre Damen palon hetki hetkeltä -seurannan tähän. Katedraalin paloon liittyviä uutisia ja artikkeleita voit seurata Ylen verkkosivuilta. Tämän linkin alta voit esimerkiksi lukea, mitkä taideaarteet selvisivät palosta.

Klo 21.33 Macronin mukaan katastrofi voidaan kääntää myös mahdollisuudeksi yhdistää ranskalaiset.

Klo 21.20 Presidentti Emmanuel Macron televisiopuheessaan: "Korjaamme Notre Damen entistä kauniimmaksi ja haluan, että se tehdään viiden vuoden kuluessa."

Klo 20.01 Pariisin oikeusviranomaiset kertovat, että noin 30 ihmistä on kuultu Notre Damen tulipalosta. Heistä suurin osa on työntekijöitä, jotka olivat suorittamassa katedraalin korjaustöitä.

Klo 18.30 Notre Damen katedraalin kolmen kuuluisan ruusuikkunan arvioidaan selvinneen tulipalosta ilman suurempia vaurioita.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Klo 18.30 Ranskan sisäministerin mukaan katedraalin sisällä on yhä arvoesineitä. Osa niistä on liian suuria siirrettäväksi.

Klo 18.27 Ranskan sisäministeri Christophe Castaner: Turvallisuusriskien vuoksi Notre Damen sisätilojen vaurioita päästään tarkistamaan kahden vuorokauden kuluttua.

Klo 18.10 Notre Damen kunnostukseen luvattujen lahjoitusten määrä oli alkuillasta noussut yhteensä yli 700 miljoonaan euroon.

Klo 16.49 Kaikki Ranskan katedraalit soittavat kellojaan keskiviikkoiltana kello 19.50 Suomen aikaa, ilmoittaa piispankokous Le Parisienin mukaan. (siirryt toiseen palveluun) Tuolloin on kulunut tasan kaksi vuorokautta siitä, kun ensimmäiset ilmoitukset Notre Damen katedraalin palosta tulivat.

Klo 16.43 Ranskan yksityismetsänomistajia edustava Fransylva-säätiö Fransylva vetoaa maan 3,5 miljoonaan metsänomistajaan, jotta kukin lahjoittaisi tammen Notre Damen katedraalin jälleenrakennusta varten, kertoo Le Parisien -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Klo 16.07 Turun tuomiokirkko järjestää keskiviikkoiltana hyväntekeväisyyskonsertin, jonka varat lahjoitetaan Notre Damen katedraalin jälleenrakennusrahastoon, kertoo uutistoimisto STT. Konsertissa esitetään Mozartin Requiem-teos. Paikalla on myös arkkipiispa Tapio Luoma.

Klo 16.02 Kosmetiikkajätti L'Oreal, omistajaperhe Bettencourt Meyersin ja Bettencourt Schueller -säätiö lahjoittavat Notre Damen jälleenrakennukseen yhteensä 200 miljoonaa euroa. Eri tahot ovat luvanneet lahjoituksia kaikkiaan jo yli 600 miljoonaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Klo 15.42 Monet asiantuntijat arvelevat, että Notre Damen jälleenrakentaminen voi kestää vuosikymmeniä. Näin uskoo muun myassa Kölnin tuomiokirkon kunnostustöiden pääarkkitehti Peter Füssenich. Kölnin tuomiokirkko vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa ja sen jälleenrakennus jatkuu vieläkin yli 70 vuotta myöhemmin. Toiveikkaampiin kuuluu muun muassa Notre Damen katedraalin kirkkoherra Patrick Chauvet. 67-vuotias Chauvet toivoo voivansa vielä johtaa siellä messua, esimerkiksi kymmenen vuoden päästä.

Klo 15.32 Ranskan kulttuuriministeri arvioi France 24:n haastattelussa, että Notre Damen jäljellä olevan katon pitäisi pysyä pystyssä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Klo 15.23 Sosiaalisessa mediassa on julkaistu 7,8 miljoonaa Notre Dame -aiheista viestiä ja yli 3,2 miljoonaa internetkäyttäjää on kirjoittanut somessa aiheesta, kertoo sosiaalista mediaa tarkkaileva ranskalaisyhtiö Visibrain Le Parisien -lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Klo 15.17 Ranskan muslimineuvosto CFCM ja Lyonin moskeija vetoavat ranskalaisiin muslimeihin, jotta nämä osoittaisivat solidaarisuuttaan Notre Damen palon takia ja osallistuisivat jälleenrakennuksen rahoitukseen, kertoo Le Parisien -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Klo 15.05 Notre Damen katedraalia ei ollut vakuutettu yksityisten yritysten tapaan, kertoo vakuutusalan sivusto LaVieImmo (siirryt toiseen palveluun). Ranskassa valtion omaisuudelle aiheutuneet vahingot korvataan vastataan tyypillisesti valtion varoista, ja tämä periaate on pätenyt myös Notre Dameen.

Klo 15.04 Victor Hugon vuonna 1831 ilmestynyt Pariisin Notre-Dame -kirja on noussut verkkokauppa Amazonin bestseller-listan kärkeen. Disneyn piirroselokuva Notre Damen kellonsoittaja on puolestaan kohonnut koko perheen elokuvien kymmenen myydyimmän joukkoon.

Klo 14.28 Unkarilainen Szegedin kaupunki aikoo tukea Notre Damen jälleenrakennusta kiitokseksi avusta, jota Pariisi antoi kaupungille vuonna 1879. Tuolloin tulva tuhosi suurimman osan Szegedin rakennuksista, mutta kaupunki jälleenrakennettiin eurooppalaisten kaupunkien avustuksella. Nyt Szeged tukee Notrte Damen jälleenrakennusta 10 000 eurolla ja järjestää lisäksi kansalaiskeräyksen.

Klo 14.25 Ranskalainen öljyjätti Total lupaa lahjoittaa sata miljoonaa euroa Notre Damen jälleenrakennukseen.

Klo 14.07 Notre Damesta pelastetut taideaarteet siirretään Louvren taidemuseoon, kertoo Ranskan kulttuuriministeri.

Klo 14.00 Syyttäjä Remy Heitz sanoo, ettei mikään viittaa tuhopolttoon. He tutkivat paloa onnettomuutena. Tutkijat aikovat muun muassa haastatella viiden katedraalin korjaustöihin osallistuneen yrityksen työntekijöitä. Tutkimuksista tulee pitkät ja monimutkaiset, Heitz arvioi.

Klo 13.54 Paavi Franciscus toivoo kaikkien tekevät yhteistyötä Notre Damen katedraalin jälleenrakentamiseksi. Vatikaanin kulttuuriministeri kardinaali Gianfranco Ravasi sanoo, että Vatikaani voisi antaa jälleenrakennukseen teknistä tietämystään, joka on heillä korkealaatuista.

Klo 13.20 Kiinnostavaa on muun muassa, millaisia rakennustöitä tehtiin ennen palon syttymistä ja ovatko tupakointipaikat olleet selkeät, Pitkänen sanoo Ylen erikoislähetyksessä.

Klo 13.19 Yleisön valokuvilla on suuri merkitys, kun palon tuhot ovat näin suuret. Kuvista voi selvitä muun muassa, mistä kohtaa palo alkoi.

Klo 13.19 Pitkänen ei pidä mahdottomana palon syttymissyyn saamista selville perinpohjaisilla haastatteluilla ja tutkimuksilla. Ympäristö on kuitenkin haastava. Jälkisammutus, raivaus ja tutkimukset saattavat viedä viikkoja, jopa kuukausia.

Klo 13.17 Poliisi tutkii tällä hetkellä paloa rakennustyömaalta aiheutuneena vahinkona. Muista syistä ei ole puhuttu. Tämä tapahtuma saattaa yhdistää Ranskaa, Karismo arvioi.

Klo 13.15 Anna Karismo kertoo, että sammutustyöt vaikuttavat rauhoittuneen. Ihmisiä on yhä paljon liikkeellä ja auttamishalu kova. Palon syttymissyyn tutkimus tulee kestämään pitkään. Kunnostustöihin osallistui toistakymmentä alihankkijayritystä ja henkilöstön haastattelutkin kestävät pitkään. Katto on niin pahasti tuhoutunut, ettei ole varmaa, onko materiaalia, josta voitaisiin selvittää syttymissyytä.

Notre dame palon jälkeen
Tältä Notre Dame näytti ennen paloa ja sen jälkeen

Klo 13.13 Salmela toteaa, että jo eilen muistutettiin, että kirkko on ihmiset eivät rakennukset.

Klo 13.11 Suomen katolilaiset voivat auttaa lahjoituksilla, osoittamalla solidaarisuutta ja rukouksilla, Salmela sanoo. Toistaiseksi kirkko ei ole päättänyt varainkeruusta.

Klo 13.10 Notre Dame on aivan ainutlaatuinen koko Ranskassa. Se edustaa jotain kansallista ja yliuskonnollista rauhaa. Sitä on leikillisesti joskus verrattu Turun tuomiokirkon merkitykseen Suomessa, Salmela sanoo.

Klo 13.03 Veli Gabriel Salmela katolisesta kirkosta sanoo palon koskettaneen koko identiteettiä. Kyseessä on kansallispyhäkkö, joka välittää ylisukupolvisia arvoja ja katedraali on piispan kirkko. Siellä ovat esillä kulttuuriset, historialliset ja hengelliset arvot esillä. Tähän olemukselliseen pyhiinvaeltajien joukkoon olen saanut liittyä siellä ollessani, Salmela sanoo. Tuntuu, että jotain itsestä kuolee palon mukana, hän kuvaa.

Klo 12.59 Ylen ulkomaantoimittaja Juho Takkunen kertoo palon etenemisestä. Palo syttyi 19.50 Suomen aikaa ja katedraalin torni romahti noin tunti myöhemmin. Hieman yhdeksän jälkeen katto romahti. Kello 22 aikoihin palo levisi toiseen pohjoisista kellotorneista, mutta palo saatiin sammutettua. Noin puoli yhdeltä päästiin jälkisammutusvaiheeseen.

Grafiikka Notre Damen tulipalon etenemisestä.
Ilkka Kemppinen / Yle

Klo 12.57 Notre Damen uruissa on julistava sointi ja soittaessa tunnelma on hurja, parvekkeella se on kuin ukkosmyrskyn keskellä, Kiviniemi kuvaa.

Klo 12.55 Notre Damessa itsekin esiintynyt urkuri Kalevi Kiviniemikertoo viettäneensä unettoman yön palon takia. Hän pitää ihmeenä sitä, että urut ovat kärsineet verraten vähän vahinkoja.

Klo 12.53 Kirkot ovat meille niin tärkeitä, koska ne ovat olleet yhteisiä projekteja. Ne ovat osa ihmisten yhteistä historiaa, Merisalo toteaa. Muun muassa Napoleon kruunattiin 1904 Notre Damessa ja siellä järjestettiin Charles de Gaullen hautajaiset.

Klo 12.51 Huhun mukaan Kanadan metsistä voitaisiin saada kattotuoleihin ikihonkia, jotka ovat vielä vanhempia kuin katedraalissa alun perin käytetyt puut.

Klo 12.50 Restauraatiotekniikat ovat nykyisin hyvin pitkälle kehittyneitä. Puurakenteita lukuunottamatta rakennukselle ei ole tapahtunut mitään täysin katastrofaalista, Merisalo sanoo.

Klo 12.49 Merisalo toteaa, että 1300-luvulla rakennetun Notre Damen katedraalin symbolimerkitys on valtava. Vallankumouksen aikana se muutettiin järjen temppeliksi. 1800-luvulla sitä restauroitiin valtavasti ja siitä tuli vähitellen Pariisin maamerkki.

Klo 12.45 Ranskan historiaan perehtynyt professori Outi Merisalo Jyväskylän yliopistosta arvioi, etteivät tähän asti luvatut lahjoitukset todennäköisesti riitä, mutta ovat hyvä alku.

Klo 12.43 Ilmasammutus ei sovi tällaiseen kohteeseen. Se aiheuttaisi sekä sortumisvaaran että vaaran maassa oleville palomiehille, Pitkänen sanoo.

Klo 12.42 Pariisin pelastuslaitos on vahva, ammattipalomiehiä on noin 800. Esimerkiksi Helsingissä luku on noin kymmenesosa ja 400 palomiehen saaminen paikalle vaatisi avunpyyntöä Jyväskylän korkeudelle asti, Pitkänen arvioi.

Klo 12.39 Olosuhteet ovat olleet vaikeat. Kattorakenteiden kuiva puu palaa nopeasti ja myös nöin korkean rakennuksen sammuttamiseen vaadittavaa sammutuskalustoa on harvalla maalla. Todennäköisesti on varhaisessa vaiheessa keskitytty muun muassa kellotornien ja sisällä olevien mittaamattoman arvokkaiden aarteiden pelastamiseen. Romahdusvaara on jouduttu ottamaan koko ajan huomioon, Pitkänen kertoo.

Klo 12.37 Helsingin pelastusjohtaja Jani Pitkänen sanoo, että palo herättää monia kysymyksiä. Muun muassa herää kysymys siitä, miten paloturvallisuudesta on huolehdittu.

Klo 12.35 Kunnostustyöt maksavat jonkun arvion mukaan ainakin 150 miljoonaa euroa, Karsimo sanoo. Miljardöörien lisäksi lahjoituslupauksia on tullut myös muun muassa ranskalaisilta ammattijalkapalloilijoilta.

Klo 12.33 Katto on romahtanut, mutta kuvat sisältä kertovat, että seinät ovat yllättävän hyvässä kunnossa. Arvoesineitä on viety turvaan kaupungintalolle. Myös muun muassa alttariristi näyttää säästyneen, Karismo sanoo.

Klo 12.32 Vaikka palo on saatu hallintaan, kaikki sortumariskit eivät ilmeisesti ole vielä ohi, ja palomiehet ovat yhä töissä. Myös palon tutkijoita on paikalla, Karismo sanoo.

Klo 12.35 Ylen kirjeenvaihtaja Anna Karismo kertoo paikan päältä Pariisista, että Notre Damen katedraalin luona on erittäin paljon ihmisiä.

Klo 12.30 Ylen erikoislähetys Notre Damen palosta on alkanut. Pariisista raportoi kirjeenvaihtaja Anna Karismo. Muina vieraina ovat pelastusjohtaja Jani Pitkänen Helsingin pelastuslaitoksesta, professori Outi Merisalo Jyväskylän yliopistosta ja veli Gabriel Salmela katolisesta kirkosta. Puhelimitse paloa arvioi Notre Damessa itsekin esiintynyt urkuri Kalevi Kiviniemi. Lähetyksen juontaa Susanna Turunen.

Klo 12.25 EU-parlamentin puhemies, italialainen Antonio Tajani kehottaa kaikkia parlamentin jäseniä lahjoittamaan päivän palkkansa Notre Damen jälleenrakennukseen.

Klo 11.52 Kirkon kuuluisat urut ovat säilyneet vahingoittumattomina, kertoo Pariisin apulaispormestari Emmanuel Gregoire televisiohaastattelussa. Urut ovat peräisin 1730-luvulta ja niissä on noin 8 000 pilliä.

Klo 11.47 Suurin osa keskiaikaisista värilasilla varustetuista ruusuikkuinoista on säilynyt, mukaanlukien läntisessä fasadissa oleva kirkon suurin ruusuikkuna.

Klo 11.37 Presidentti Emmanuel Macronin perustama La République en Marche! eli Tasavalta liikkeelle -liike ilmoittaa keskeyttävänsä toistaiseksi eurovaalikampanjoinnin Notre Damen palon takia.

Klo 11.31 Lukuisat maat ovat esittäneet osanottonsa Ranskalle katedraalin palon takia ja luvanneet harkita tukea jälleenrakennustöille. Muun muass Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kehottaaa maailmaa yhteistyöhön Pariiin maanmerkin jälleenrakentamiseksi.

Klo 11.03 Kaksi poliisia ja yksi palomies ovat loukkaantuneet lievästi sammutustöissä, Pariisin palolaitos kertoo.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Klo 10.58 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehottaa EU-maita auttamaan Ranskaa jälleenrakennuksessa.

Klo 10.54 Palo on saatu sammutettua kokonaan, sanoo Pariisin palolaitoksen edustaja Gabriel Plus. Nyt tutkitaan rakenteita ja sammutetaan kyteviä pesäkkeitä. Seuraavaksi on asiantuntijoiden vuoro suunnitella sitä, miten rakennusta vahvistetaan, Plus sanoo.

Klo 10.44 Katedraalin rakenteet on saatu pelastettua ja keskeiset taideteokset on suojattua, kertoo Pariisin palolaitos.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Klo 10.21 Yle aloittaa kello 12.30 erikoislähetyksen Notre Damen palosta. Pariisista raportoi kirjeenvaihtaja Anna Karismo. Muina vieraina ovat pelastusjohtaja Jani Pitkänen Helsingin pelastuslaitoksesta, professori Outi Merisalo Jyväskylän yliopistosta ja veli Gabriel Salmela katolisesta kirkosta. Puhelimitse paloa arvioi Notre Damessa itsekin esiintynyt urkuri Kalevi Kiviniemi. Lähetyksen juontaa Susanna Turunen. Lähetystä voi seurata Ylen verkkosivuilta sekä TV1:stä.

Klo 10.15 Pariisin alueneuvosto on luvannut 10 miljoonaa euron lahjoituksen katedraalin palon takia. Puutavarayhtiö Charlois sanoo olevansa valmis tarjoamaan parhaat saatavilla olevat tammipalkit katedraalin kattoa kannattelevan tukirakennelman jälleenrakentamiseen.

Klo 10.10 Ranskalaisasiantuntija Bertrand de Feydeau sanoo radiokanava France Infolle, ettei Ranskassa enää ole jäljellä niin suuria puita kuin ne, joista Notre Damen katedraalin kattopalkit aikoinaan rakennettiin. Siksi katedraalin kattoa ei voida rakentaa täsmälleen entisenlaiseksi, arvioi Fondation du Patrimoine -järjestön varajohtajana toimiva Feydeau.

Klo 9.55 Pariisin pormestari Anne Hidalgo ehdottaa, että lähiviikkoina järjestettäisiin kansainvälinen kokous lahjoitusten saamiseksi Notre Damen katedraalin jälleenrakentamiseen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Klo 9.44 Seinejoen varsi oli aamuyöllä täynnä ihmisiä seuraamassa Notre Damen katedraalin sammutustöitä. Osa itki ja osa lauloi hengellisiä lauluja, kuvaa pariisilaisten tunnelmia toimittajamme Annastiina Heikkilä artikkelissaan Päivä Pariisissa valkenee tuhkanharmaana

Klo 9.38 Ylellisyysuotteita valmistava LVMH ja sen toimitusjohtajan ja osaomistajan Bernard Arnault'n perhe on luvannut Notre Damen jälleenrakentamiseen 200 miljoonaa euroa. Kering-konsernin toimitusjohtaja François-Henri Pinault on luvannut sadan miljoonan euron lahjoituksen. Pinault on näyttelijä Salma Hayekin puoliso.

Palo saatu hallintaan

Pariisissa Notre Damen katedraalin tulipalo on saatu hallintaan. Noin kello 20 Suomen aikaa maananatai-iltana alkanut palo tuhosi muutaman tunnin aikana katedraalia pahoin. Kirkon korkein torni romahti ja kattorakenteet tuhoutuivat täysin.

Tuoreet tiedot palopaikalta kertovat, että sammutus on edennyt hyvin. Kirkosta ei nouse e nouse enää liekkejä, eikä juuri savuakaan.

Palo riehui raivokkaana yöllä

Palo levisi illalla toiseen kirkon suurista neliskulmaisista kellotorneista, jotka sijaitsevat länsisivustalla pääsisäänkäynnin yläpuolella. Puolen yön maissa Pariisin pelastuslaitoksen päällikkö Jean-Claude Gallet ilmoitti, että kirkon päärakenteet ja kaksi kellotornia on saatu pelastettua.

.

Palanut Notre Damen katedraali iltavalaistuksessa.
Ludovic Marin / Lehtikuva

Kirkon edustajan mukaan myös sisätilat olivat tulessa ja todennäköisesti kärsivät palossa. Palokunta yritti pelastaa katedraalin taideaarteita.

Pariisin pormestari kertoi myöhemmin, että suurin osa taideteoksista ja pyhäinjäännöksistä on onnistuttu pelastamaan. Osa mittaamattoman arvokkaista esineistä siirrettiin turvaan ihmisten muodostaman ketjun avulla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen puolisonsa Brigitte Macron seurasivat pelastustyötä Notre Damen aukiolla. Presidentti perui suunnitellun puheensa palon vuoksi. Macron kertoi myös, että Notre Dame tullaan rakentamaan uudestaan ja siihen käytetään parhaita mahdollisia voimia.

Silminnäkijöiden tuntoja

Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä on Pariisissa ja seurasi tulipaloa yöllä.

– Keskustan taivas on peittynyt savuun, ja korkeat liekit roihuavat Notre Damen katolla, Heikkilä kertoi noin kello 20.30 Suomen aikaa.

Notre Damen katedraali palaa.
Video näyttää, miten yksi Notre-Damen torneista romahtaa.

Helsinkiläinen Jyri Simola oli menossa perheensä kanssa katedraalia ihastelemaan, mutta se meni juuri nenän edestä kiinni. Perhe istui penkille katselemaan kirkkoa ja huomasi yhtäkkiä katolla savua.

Notre Damen korkea torni katkesi palossa.
Geoffroy Van Der Hasselt / Lehtikuva

– Ensin sitä näkyi vain vähän, mutta sitten alkoi tupruttaa kunnolla. Nyt koko katto on ilmiliekeissä. Ja oho, nyt romahti yksi torni! Simola kertoi Ylelle kello 20.40 Suomen aikaa.

Simola kertoi katsovansa kirkkoa läheiseltä kadulta. Hänen mukaansa ihmisiä oli paljon liikkeellä ja monet itkivät.

Annastiina Heikkilä haastatteli tulipaloa seuraavia ranskalaisia:

– Olemme aivan järkyttyneitä. Kyseessä on pahin katastrofi vuosisatoihin. Notre Dame on Pariisin symboli vielä Eiffel-torniakin vahvemmin. Pahoin pelkään, ettei siitä ole tämän yön jälkeen juuri mitään jäljellä, sanoi Raymond Pic, joka seurasi tulipaloa tyttärensä ja pojanpoikansa kanssa.

– Kyyneleet nousivat silmiini, kun näin Notre Damen ilmiliekeissä. Tulin tänne rukoilemaan, jotta katedraali suojelisi meitä jatkossakin, mittavista tuhoista huolimatta. Toivottavasti se pystytään kunnostamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kävin kirkossa viimeksi kaksi viikkoa sitten enkä voinut arvata, ettei seuraavaa kertaa kenties tulisi, totesi puolestaan Ghyslaine Nordin, nuorempi katolinen nainen.

Nuori nainen suree Notre Damen katedraalin palamista.
Geoffroy Van Der Hasselt / Lehtikuva

Ei kuolonuhreja

Ranskalaislehti Le Monde (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että palo alkoi hieman ennen seitsemää eli kello kahdeksaa Suomen aikaa. Paloa on ollut sammuttamassa noin 400 palomiestä.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään poissa tulipalopaikalta. Poliisin mukaan kuolonuhreista ei toistaiseksi ole raportoitu, mutta yksi palomies on loukkaantunut vakavasti.

Yli 850 vuotta vanha Notre-Damen katedraali on yksi maailman vierailluimmista turistikohteista. Sen rakentaminen kesti lähes 200 vuotta. Katedraali on mittaamattoman arvokas.

.

Notre Damen katedraali palaa.
Philippe Lopez / Lehtikuva

Ensi tietojen mukaan paloa ei ole sytytetty tahallaan, vaan kyse on onnettomuudesta, RTL kertoo (siirryt toiseen palveluun). Tieto ei kuitenkaan ole vielä varma.

Palomiehet ovat kertoneet ranskalaismedioille, että tulipalo liittyy mahdollisesti katedraalissa tehtäviin mittaviin korjaustöihin. Korjaustöihin on budjetoitu kuusi miljoonaa euroa

Kaupunkilaiset sekaisin surusta

Kirkko on pariisilaisille rakas, ja he ovat ymmärrettävästi sokissa.

Mies katselee palavaa Notre Damen katedraalia.
Geoffroy Van Der Hasselt / Lehtikuva

– Pariisi on pilalla. Kaupunki ei ole koskaan enää entisellään, murehti pariisilainen Philippe uutistoimisto AFP:lle.

Presidentti Macron kommentoi paloa Twitterissä.

– Notre Dame liekeissä. Kuten kaikki maamieheni, olen surullinen nähdessäni, kun osa meistä palaa tänä iltana. Ajatukseni ovat kaikkien ranskalaisten ja kaikkien katolisten kanssa, presidentti kirjoitti.

Kaikkialta maailmasta virtaa surunvalitteluja Ranskaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui Twitterissä paloa kauheaksi ja neuvoi sammuttamaan sitä ilmasta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui Notre-Damea Euroopan kulttuurin symboliksi. Lontoon pormestari Sadiq Khan puolestaan sanoi näkyä "sydäntä särkeväksi"

– Lontoo seisoo Pariisin rinnalla sen surussa ja myös ystävyydessä, kuten aina, Khan kirjoitti Twitterissä.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco sanoi tukevansa Ranskaa katedraalin pelastamisessa ja myöhemmässä restauroinnissa.

Ihmisiä seuraamassa tulipaloa läheisessä puistossa.
Francois Guillot / Lehtikuva

Oletko paikalla? Lähetä kuvia tai videoita ja kerro näkemästäsi osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi

Korjaus klo 20.26: Suomen ja Ranskan aikavyöhykkeet olivat jutussa aiemmin väärinpäin.

Lue lisää:

Katto ja torni sortuivat reilun tunnin kuluttua hälytyksestä – Näin Notre Damen suuri tulipalo eteni

Tällainen on pahasti vaurioitunut Notre Dame – Victor Hugon romaani pelasti katedraalin jo 1800-luvulla

Notre Damen katedraali rapistuu, hirviöpatsaat putoavat pian alas katolta – yksityisiltä yritetään kerätä sata miljoonaa remonttiin

Johtajat eri puolilta maailmaa esittävät Ranskalle pahoittelunsa Notre Damen palosta

Toimittajalta: Päivä Pariisissa valkenee tuhkanharmaana

Kuvat näyttävät Notre Damen tulipalon dramaattiset hetket: Ikonisen maamerkin tuhoutuminen järkytti Pariisia

Lähteet: AFP, Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi