Keuhkokuume pelästytti Hannele Laurin: “Olen yrittänyt päästä tupakasta eroon, mutta huonolla menestyksellä”

Palkittu ja rakastettu näyttelijä jätti teatterin, mutta tekee edelleen tv-sarjoja ja elokuvia.

Hannele Lauri pelästyi keuhkokuumetta, mutta tupakoinnin lopettaminen ei vielä ole onnistunut
Hannele Lauri pelästyi keuhkokuumetta, mutta tupakoinnin lopettaminen ei vielä ole onnistunut

Hannele Lauria nolottaa. Hän on pyynnöstä ottanut hiljattain saamansa Betoni-Jussin mukaan Puoli seitsemän studioon, mutta ei ole asiasta innoissaan. Vaikka hän on elämäntyöpalkinnosta otettu ja iloinen, ei hän missään tapauksessa halua tehdä asiasta numeroa.

– Tärkein palkinto on se, että yleisö tykkää, ja ohjaaja ja työryhmä ovat tyytyväisiä. Aina kun ryhtyy tekemään uutta työtä, pitää yrittää tehdä paremmin kuin edellisellä kerralla.

Laurilla jos kellä olisi kyllä syytä pieneen ylpeyteenkin. Hän on urallaan näytellyt lukuisissa näytelmissä, tv-sarjoissa ja elokuvissa. Koko kansan tuntemaksi hän tuli 1980-luvulla Spede Pasasen Uuno-elokuvista,Spede Showsta ja Vesku Showsta.

– Se oli ihanaa aikaa. Opin hirveästi kaikilta mukana olleilta. Ehkä eniten puhuin näyttelemisestä Veskun (Vesa-Matti Loirin) kanssa. Opin myös seuraamalla muita, olen tosi tarkkasilmäinen.

Teatteri ahdistaa

Lauri näyttelee edelleen säännöllisesti tv-sarjoissa ja elokuvissa. Yksi hänen uusimmista rooleistaan on Ylen Melkein totta -sarjassa. Se on komedia teatterimaailman kulisseista ja Lauri näyttelee siinä kokenutta teatterinäyttelijää.

Oikeasti Hannele Lauri jätti teatterin kolme vuotta sitten jäätyään eläkkeelle, eikä ole sen jälkeen käynyt edes katsomassa yhtään näytelmää.

– Luulen, että mulle tulisi ahdistava olo jos menisin nyt teatteriin. Mun täytyy antaa aikaa itselleni.

Vaikka työtahti on edelleen kova, on Lauri joutunut iän myötä myös miettimään yhä enemmän terveyttään. Alkuvuodesta hän sairasti kesken kuvausten keuhkokuumeen.

– Kyllä keuhkokuume aina säikäyttää. Mun mielikuvituksella ryhdyin tietysti heti miettimään, että mitä jos tulee seuraavaksi sydänlihastulehdus tai jotain.

Lauri hoitaa terveyttään tekemällä työtä, lepäämällä ja koiran kanssa lenkkeilemällä.

Tunnetuinta pahettaan, tupakointia, hän ei ole silti onnistunut jättämään.

– Olen yrittänyt päästä siitä eroon, mutta hyvin huonolla menestyksellä. Vähentänyt olen, en esimerkiksi iltaisin polta enää niin paljon. Mutta aamulla kun herään on saatava kahvi ja rööki.

Koira on uskollisin kumppani

Vapaa-ajallaan Hannele Lauri nauttii hiljaisesta elämästä Nurmijärvellä koiransa Nancyn kanssa. Takana on kaksi avioeroa, mutta niitä Lauri ei ole jäänyt murehtimaan.

– Ero on aina pieni kuolema, mutta on parempi erota kuin olla huonossa liitossa. Olen aika realisti näissä asioissa. Mutta kaikista suhteistani olen saanut paljon hyvää.

Nyt seuraksi riittää Nancy, joka seuraa emäntäänsä uskollisesti kaikkialle. Siksi Laurin on vaikea edes ajatella sitä, että 16-vuotias koira ei ehkä ole enää kauaa hänen seuranaan.

– Yhtenä iltana ajattelin koiran ikää ja rupesin itkemään. En ole pystynyt vieläkään katsomaan kuvia kaksi vuotta sitten kuolleesta toisesta koirastani. Näistä tulee niin rakkaita.

Katso Hannele Laurin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Hannele Lauri Puoli seitsemän -ohjelmassa