Tällainen on pahasti vaurioitunut Notre Dame – Victor Hugon romaani pelasti katedraalin jo 1800-luvulla

Yli 850 vuotta vanha Notre Damen katedraali on yksi maailman vierailluimmista turistikohteista.

Notre Damen katedraali
Notre Damen kattorakenteet paloivat Pariisissa 15. huhtikuuta.
Notre Damen kattorakenteet paloivat Pariisissa 15. huhtikuuta. Julien De Rosa / EPA

Notre Damen katedraali syttyi palamaan maanantaina hieman ennen kello 20:tä Suomen aikaan. Tarkkaa syttymissyytä ei ole tiedossa, mutta yksi epäily on, että tulipalo liittyy mahdollisesti katedraalissa tehtäviin mittaviin korjaustöihin.

Notre Dame sijaisee Seine-joen varrella Citén saarella, jonne Pariisin kaupunki on perustettu aikanaan. Itse Notre Dame tarkoittaa Meidän Rouvamme, jolla tarkoitetaan Neitsyt Mariaa.

Notre Damen katedraali rakennettiin kahden vanhan kirkon raunioille. Alun perin paikalla oli ollut Rooman valtakunnan aikainen temppeli.

Varhaisgoottilaista tyyliä edustavan katedraalin rakennutti Pariisin silloinen piispa Maurice de Sully. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1163 ja saatiin valmiiksi varhaisella 1300-luvulla.

Ranskalainen arkkitehti Eugene Viollet-le-Duc entisti katedraalin vuosina 1845–1864.

Romaani, joka pelasti Notre Damen

Maailmankuulu ranskalainen kirjailija ja runoilija Victor Hugo kirjoitti vuonna 1831 romaanin Pariisin Notre-Dame, joka tunnetaan paremmin populaarikulttuurissa nimellä Notre Damen kellonsoittaja.

Se kertoo Notre Damen katedraalin kellonsoittajan eli ulkonäöltään epämuodostuneen Quasimodon, mustalaistyttö Esmeraldan sekä arkkidiakoni Claude Frollon tarinan.

Kirjasta on tehty lukuisia elokuvasovituksia sekä Disneyn piirroselokuva vuonna 1996. Lisäksi sen pohjalta on tehty myös musikaaleja sekä baletteja.

Kirja käytännössä pelasti katedraalin, joka oli tuohon aikaan pahoin rappeutunut ja jonka monet halusivat purkaa. Romaanin ansiosta ­siitä tuli yksi Pariisin tunnusmerkeistä.

Tämän vuoksi pariisilaiset halusivatkin säilyttää Notre Damen, ja ehostustyöt tehtiin Eugene Viollet-le-Ducin toimesta.

Tätä nykyä Notre Dame on edelleen yksi pariisilaisten suurista ylpeydenaiheista Eiffel-tornin ohella.

Katedraalissa vierailee vuosittain noin 13 miljoonaa turistia.