1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen urkutaiteilija: Notre-Damen palo valtava menetys paitsi uskonnolle myös taiteelle

Kalevi Kiviniemi on konsertoinut Notre-Damen kuuluisilla uruilla useita kertoja.

Notre Damen katedraali
Kalevi Kiviniemi Ristinkirkon edustalla
Kalevi Kiviniemi on soittanut Notre-Damen uruilla usein.Markku Lähdetluoma / Yle

Notre-Damen katedraalin tulipalo on valtava menetys paitsi uskonnolle eli katoliselle kirkolle myös taiteelle, korostaa suomalainen urkutaitelija Kalevi Kiviniemi. Hän on konsertoinut Notre-Damen kuuluisilla uruilla useita kertoja, viimeksi vuonna 2017.

– Notre Damen urut ovat olleet eräs maailman hienoimpia soittimia. Nämä Cavaillé-Coll-urut ovat urkujen Stradivarius. Jos tämä järkyttävän hieno soitin ei enää soi, se on kyllä katastrofi maailman musiikkielämälle, Kiviniemi linjaa.

Hänen mukaansa katedraalin tuho on suuri menetys myös kuvataiteelle. Notre-Dame on myös historiallinen monumentti.

– Siellä Napoleon kruunasi itsensä, ja siellä on ollut valtionpäämiesten hautajaisia meidän aikamme asti. Notre-Dame on toki myös Pariisin maamerkki hienolla paikalla.

Katolisen kirkon pyhätöistä Notre-Dame on ollut Kiviniemen mukaan Ranskassa samassa asemassa kuin Pietarinkirkko on Roomassa.

– Pietarinkirkolla ei kuitenkaan ole läheskään sellaista musiikkielämää kuin Notre-Damella on ollut.

Pariisin vanhat katedraalit ovat olleet hiljattain hyvin epäonnisia.

– Notre-Damen lähellä sijaitsevassa toisessa suurkirkossa, Saint Sulpicessa, oli iso tulipalo vain joitakin viikkoja sitten. Kumpikaan palo ei vaikuta tuhopoltolta, mutta jotain tässä on. Hyvin vanhoihin rakennuksiin vedetyt sähköjohdot ovat vaarallisia, ja kirkkojen rakenteisiin on kertynyt satojen vuosien aikana muun muassa pölyä ja muuta palava materiaalia, urkutaitelija suree.

Lue seuraavaksi