1. yle.fi
  2. Uutiset

Johtajat eri puolilta maailmaa esittävät Ranskalle pahoittelunsa Notre Damen palosta

Valtion päämiehet eri puolilta maailmaa ovat kommentoineet paloa.

Notre Damen katedraali
Ihmiset rukoilivat jalkakäytävällä Notre Damen lähistöllä 15. huhtikuuta.
Ihmiset rukoilivat jalkakäytävällä Notre Damen lähistöllä 15. huhtikuuta. Eric Feferberg / AFP

– Notre Dame kuuluu koko ihmiskunnalle. Se on inspiroinut kirjailijoita, maalareita, filosofeja ja vierailijoita, joita siellä on käynyt kaikista maailman kolkista, kommentoi Euroopan komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker.

– Pariisin Notre Dame on koko Euroopan Notre Dame. Pariisi – olemme kaikki teidän kanssanne tänään, totesi Euroopa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Vatikaanista kommentoitiin, että te olette läheisiä meille Ranskan katoliset ja koko Pariisin asukkaat.

– Rukoilemme palomiesten puolesta ja kaikkien niiden puolesta, jotka yrittävät sammuttaa paloa, sanoi Vatikaanin tiedottaja.

– Kauheaa katsoa massiivista Notre Damen paloa. Ehkä voitaisiin käyttää lentäviä sammutuskoneita. Mutta on toimittava nopeasti totesi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Twitterissä.

– Ajatukseni ovat ranskalaisissa tänä iltana ja kaikkien niiden kanssa, jotka taistelevat tulta vastaan Notre Damessa, kommentoi Britannian pääministeri Theresa May.

Liekit roihuavat Notre Damen katedraalin katolla.
AOP

– Näitä kauhistuttavia kuvia on tuskallista katsoa. Notre Dame on Ranskan symboli ja osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Ajatuksemme ovat teidän kanssanne ranskalaiset ystävämme, totesi Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

– Seuraamme huolestuneina Pariisista tulevia uutisia Notre Damen palosta. Notre Dame on yksi maailman kauneimmista katedraaleista. Surullisia uutisia historiallemme ja koko maailman kulttuurihistorialle, sanoi Espanjan pääministeri Pedro Sanchez.

– Isku ranskalaisten ja meidän kaikkien eurooppalaisten sydämiin, sanoi Italian pääministeri Giuseppe Conte.

– Suomi ottaa osaa suruun Notre Damen kauhean palon johdosta. Ajatuksemme ovat Ranskassa ja pariisilaisissa tänä iltana, tviittasi Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Notre Dame -katedraalin katto palaa Pariisin keskustassa 15. huhtikuuta.
Notre Dame -katedraalin katto roihusi Pariisin keskustassa eilen 15. huhtikuuta. Ian Langsdon / EPA

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi