Johtajat eri puolilta maailmaa esittävät Ranskalle pahoittelunsa Notre Damen palosta

Valtion päämiehet eri puolilta maailmaa ovat kommentoineet paloa.

Ihmiset rukoilivat jalkakäytävällä Notre Damen lähistöllä 15. huhtikuuta. Kuva: Eric Feferberg / AFP

– Notre Dame kuuluu koko ihmiskunnalle. Se on inspiroinut kirjailijoita, maalareita, filosofeja ja vierailijoita, joita siellä on käynyt kaikista maailman kolkista, kommentoi Euroopan komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker.

– Pariisin Notre Dame on koko Euroopan Notre Dame. Pariisi – olemme kaikki teidän kanssanne tänään, totesi Euroopa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Vatikaanista kommentoitiin, että te olette läheisiä meille Ranskan katoliset ja koko Pariisin asukkaat.

– Rukoilemme palomiesten puolesta ja kaikkien niiden puolesta, jotka yrittävät sammuttaa paloa, sanoi Vatikaanin tiedottaja.

– Kauheaa katsoa massiivista Notre Damen paloa. Ehkä voitaisiin käyttää lentäviä sammutuskoneita. Mutta on toimittava nopeasti totesi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Twitterissä.

– Ajatukseni ovat ranskalaisissa tänä iltana ja kaikkien niiden kanssa, jotka taistelevat tulta vastaan Notre Damessa, kommentoi Britannian pääministeri Theresa May.

Kuva: AOP

– Näitä kauhistuttavia kuvia on tuskallista katsoa. Notre Dame on Ranskan symboli ja osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Ajatuksemme ovat teidän kanssanne ranskalaiset ystävämme, totesi Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

– Seuraamme huolestuneina Pariisista tulevia uutisia Notre Damen palosta. Notre Dame on yksi maailman kauneimmista katedraaleista. Surullisia uutisia historiallemme ja koko maailman kulttuurihistorialle, sanoi Espanjan pääministeri Pedro Sanchez.

– Isku ranskalaisten ja meidän kaikkien eurooppalaisten sydämiin, sanoi Italian pääministeri Giuseppe Conte.

– Suomi ottaa osaa suruun Notre Damen kauhean palon johdosta. Ajatuksemme ovat Ranskassa ja pariisilaisissa tänä iltana, tviittasi Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Notre Dame -katedraalin katto roihusi Pariisin keskustassa eilen 15. huhtikuuta. Kuva: Ian Langsdon / EPA