Kainuun opettajapulaan etsitään ratkaisua Oulun yliopiston kanssa

Kainuun ja Ylä-Savon heikkenevää opettajatilannetta on selvitetty yhteistyössä Oulun yliopiston ja Kajaanin kaupungin kanssa.

Kajaani
Lehtikankaan koulu Kajaani
Kajaanissa on investoitu viime aikoina paljon koulukiinteistöihin.Timo Sihvonen / Yle

Opettajia on ollut vaikeaa saada Kainuuseen ja Ylä-Savoon 2010-luvun loppupuolella, eikä tilanne tule todennäköisesti helpottumaan. Opetusalan henkilöstöstä jopa puolet eläköityy 2020-luvun aikana, mutta opettajien tarve ei juuri vähene.

Uuden selvityksen mukaan Kajaanin alueelle tuotava monimuotoinen opettajankoulutus voisi ratkaista opettajapulan. Toinen keino olisivat täydennyskoulutuksella suoritettavat opettajien lisäkelpoisuudet.

Lisäksi kouluja kannustetaan esittämään kehitysprojekti- ja päättötyöehdotuksia opiskelijoille.

Oulun yliopistossa järjestettiin maaliskuussa rekrytointitapahtuma, jossa esiteltiin Kainuun ja Ylä-Savon koulujen tarjoamia työmahdollisuuksia.

– Tekniikan aloilla tämä on ihan arkipäivää, mutta ehkä kuntapuoli on herännyt tähän myöhemmin, Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä toteaa.

Oulun yliopisto ja Kajaanin kaupunki ovat myös viritelleet uudenlaista yhteistyötä.

– Tämän myötä opettajaopiskelijat voisivat suorittaa osan pakollisesta harjoittelusta Kajaanissa, kertoo Hentilä.

Oulun yliopiston selvitykseen kootuista tilastoista selviää, kuinka kasvatusalan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita tuli Kajaanin opettajakoulutuksen lopettamisen jälkeen kaupunkiin enää alle kymmenen vuodessa.

Kajaanin kaupungin sivistysjohtaja Mikko Saaren mukaan tänä vuonna luokanopettajan paikkoihin on kuitenkin tullut yllättävän hyvin hakijoita.

– Olemme pyrkineet pitämään oppimisympäristöt kunnossa niin kiinteistöjen kuin muidenkin asioiden osalta. Ei meidän pitäisi juuri hävitä näissä asioissa, mutta ihmiset jäävät helposti opiskelupaikkakuntien läheisyyteen, Saari kertoo.