Puolustusvoimat: Lounaspussi korvaa lämpimän ruuan jatkossakin, vaikka kokeilussa varusmiehen toimintakyky saattoi heikentyä

Puolustusvoimat pitää tuloksia rohkaisevina, koska lounaspussit säästivät siirtymisiin käytettävää aikaa maastossa.

varusmiehet
Vapaaehtoista asepalvelusta suorittava naisalokas roikuttaa lounaspussia kasvojensa edessä
Lounaspussissa on ollut muun muassa urheilujuomaa ja patukoita.Jarkko Riikonen / Yle

Armeijassa jatketaan lounaspussikokeilua, jossa maastossa lämmin lounas korvataan kuivamuonalla ajan säästämiseksi. Puolustusvoimien mukaan kokeilua päätettiin jatkaa, koska alustavat tulokset olivat kritiikistä huolimatta rohkaisevia.

Varusmiehet kokivat, että lounaspussin eväät eivät tuoneet samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin lämmin lounas. Myös alkuvuoden kovat pakkaset tekivät kokeilusta haastavan varusmiehille.

Lounaspussiruokailua kokeili 2 500 varusmiestä tämän vuoden tammi-helmikuussa Porin prikaatissa, Maasotakoulussa Haminassa, Rannikkoprikaatissa Upinniemessä ja Ilmasotakoulussa Tikkakoskella. Tarjolla oli sisällöltään viisi erilaista lounaspussia, jossa oli muun muassa energiapatukoita, pähkinöitä sekä levitteitä. Ideana oli, että tuotteet eivät vaadi lämmittämistä tai vettä, vaan ne voi nauttia sellaisenaan. Energiamäärä oli sama kuin lämpimässä lounaassa.

Puolustusvoimat pitää kokeilun tuloksia rohkaisevina, koska lounaspussit tehostivat maastoharjoittelua ja säästivät siirtymisiin käytettävää aikaa. Samalla varusmiehet saivat harjoitusta poikkeusolojen ruokailusta.

Kaikki pussin tuotteet eivät kelvanneet varusmiehille

Varusmiehet olivat enimmäkseen tyytyväisiä tuotteiden makuun, vaikka kuivamuonaa ei koettu yhtä täyttäväksi kuin lämmin lounas. Osa varusmiehistä ei syönyt kaikkia pussin sisältämiä tuotteita, jolloin heidän toimintakykynsä heikkeni maastoharjoittelussa. Samoin kävi, jos varusmies söi eniten energiaa sisältävät tuotteet jo päivän aluksi.

Siksi Puolustusvoimat aikoo jatkossa panostaa siihen, että kokeiluun osallistuvia varusmiehiä opastetaan rytmittämään syömistä paremmin. Pussiin aiotaan myös laittaa hitaammin vaikuttavia energianlähteitä ja pureskeltavia ruokia.

Lue lisää:

Yli 2 000 varusmiestä sai kuukauden ajan metsälounaaksi vain kylmän lounaspussin: "Jaksaisi varmasti paremmin, jos saisi oikeata ruokaa"