Päivystykseen, hoitajalle vai kotihoitoa? Sairautensa voi nyt arvioida verkossa

Uuden Omaolo-verkkopalvelun tavoitteena on estää turhia terveydenhuollon hoitokäyntejä, kun potilas voi arvioida vointiaan verkossa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Nainen hengittää höyryä kattilasta.
Omaolo-verkkopalvelussa voi arvioida esmerkiksi sen, tarvitseeko hengitystieoireisiin lääkäriä vai riittääkö kotihoito.Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten uusi verkkopalvelu auttaa ihmisiä arvioimaan sairauksiensa hoidontarvetta.

Sähköisessä Omaolo.fi -verkkopalvelussa (siirryt toiseen palveluun) voi selvittää, mitä tehdä esimerkiksi selkäkipujen tai hengitystieoireiden yllättäessä.

Omaolo.fi tarjoaa hoitosuosituksia, kuten päivystykseen hakeutumisen, ajanvarauksen hoitajalle tai lääkärille sekä kotihoito-ohjeita.

Verkkopalvelun tavoitteena on säästää turhia hoitokäyntejä.

Aluksi Omaolo-palvelussa avataan terveydenhuollon oirearvioina alaselkäkipu tai -vamma, virtsatietulehdus ja hengitystietulehdus. Sosiaalihuollossa voidaa tehdä arvio henkilökohtaisesta avusta, liikkumisesta kodin ulkopuolella ja omaishoitotilanteesta.

Paikasta ja ajasta riippumaton palvelu

Eksoten sähköisen asioinnin kehityspäällikkö Katja Rääpysjärvi kertoo tiedotteessa, että arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja yhteisesti sovittuihin kriteereihin.

– Omaolo-palvelulla ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia palvelukanavia, vaan tuoda niiden rinnalle uusi sähköinen tapa asioida ajasta ja paikasta riippumatta, Rääpysjärvi muistuttaa.

Omaolon sisällöt laajenevat vuoden 2019 aikana. Omaoloon lisätään muun muassa 12 oirearviota, kokonaisvaltainen hyvinvointitarkastus ja hyvinvointivalmennuksia sekä neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon esitietolomakkeita.

Omaolon oire- ja palveluarvioita on testattu kesäkuusta 2018 lähtien. Palvelun levittämisestä vastaa valtion kehitysyhtiö SoteDigi Oy.