Varusmiesten ruokapussikokeilulle jatkoa: Säästi aikaa, mutta toimintakyky saattoi heikentyä

Lounaspussikokeiluun osallistui tammi-helmikuussa 2 500 varusmiestä.

varusmiehet
Vapaaehtoista asepalvelusta suorittava naisalokas roikuttaa lounaspussia kasvojensa edessä
Lounaspussissa on esimerkiksi leipää, liha- kala- tai kasvislevitettä, proteiinipatukka, urheilujuomaa ja suklaata tai pähkinää.Jarkko Riikonen / Yle

Puolustusvoimat kokeili alkuvuonna, voitaisiinko varusmiesten lämmin metsälounas korvata lounaspussilla. Tammi-helmikuussa lounasruokapussikokeiluun osallistui 2 500 varusmiestä Porin prikaatissa Niinisalossa, Maasotakoulussa Haminassa, Rannikkoprikaatissa Upinniemessä ja Ilmasotakoulussa Tikkakoskella.

Puolustusvoimien mukaan ensimmäisestä kokeilusta saatiin rohkaisevia tuloksia. Lounaspussien käyttö tehosti maastoharjoittelua ja säästi siirtymisiin käytettävää aikaa. Pussiruokailulla voitiin myös harjoitella poikkeusolojen ruokailumallia.

Ei samaa kylläisyyden tunnetta

Lounaspusseja testanneet varusmiehet olivat enimmäkseen tyytyväisiä tuotteiden makuun, mutta riittävästä energiamäärästä huolimatta lounaspussin sisällön nauttiminen ei tuonut lämpimän lounaan kaltaista kylläisyyden tunnetta.

Maastoharjoittelun aikana varusmiehen toimintakyky saattoi heikentyä, jos hän ei syönyt kaikkia pussin sisältämiä tuotteita tai koko sisältö oli käytetty yhdellä ruokailukerralla.

Pussien sisällöstä vastasi Leijona Catering oy. Yhden pussin energiasisältö oli noin tuhat kilokaloria. Pussien sisältö koostui erilaisista leipätuotteista, liha- kala- tai kasvislevitteistä, proteiinipatukoista, urheilujuomista, suklaasta ja pähkinöistä.

Jatkossa pussiin aiotaan lisätä hitaammin vaikuttavia energianlähteitä ja pureskeltavia tuotteita.

Kokeilu jatkuu heinäkuussa

Puolustusvoimat jatkaa lounaspussikokeilua heinäkuun 2/19 saapumiserän varusmieskoulutuksessa samoissa joukko-osastoissa kuin alkuvuonna.

Kokeiluun osallistuu 2500 varusmiestä lähes koko varusmiespalveluksen aikana.

Juttua voi kommentoida 16.4. klo 22 saakka.

14:37 korjattu kalorit kilokaloreiksi.