Hyppää sisältöön

Juha Sipilä jättää puheenjohtajan tehtävät, ei halua tulla tänään median eteen – Katso, miten puoluesihteeri kommentoi Sipilän eroa

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ensi syksyn ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Juha Sipilä
Keskustan puoluehallitus oli koolla Kesärannassa. Pääministeri, puheenjohtaja Juha Sipilä on kertonut, että hän kommentoi ratkaisuaan vasta pääsiäisen jälkeen. Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kävi kokouksen jälkeen arvioimassa syntynyttä tilannetta.

Tulos tai ulos -lauseestaan tunnettu Juha Sipilä kertoi tänään hyppäävänsä ulos keskustan puheenjohtajan tehtävästä.

Hän kertoi erostaan blogissaan.

Kesärannassa tänään kokoontunut keskustan puoluehallitus sai kuulla Sipilältä toiveen, että puolue järjestäisi ensi syksynä ylimääräisen puoluekokouksen, jossa valittaisiin uusi puheenjohtaja.

Toimittajat ja kuvaajat odottivat iltapäivällä turhaan Sipilää Kesärannan porttien ulkopuolella.

Viimein keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tuli kertomaan medialle, että päätös ylimääräisestä puoluekokouksesta tehtiin yksimielisesti.

– Päätös oli yksimielinen, Pirkkalainen totesi.

Pirkkalainen kertoi, että Sipilä kommentoi tarkemmin eronsa syitä pääsiäisen jälkeen. Toimittajat ihmettelivät, miksi puoluejohtaja aikoo kadota julkisuudesta viikoksi.

– Hän kommentoi mielellään sitten pääsiäisen jälkeen, kun uusi eduskunta kokoontuu tarkistamaan valtakirjojaan, Pirkkalainen vastasi ihmettelyihin.

Sipilä ilmoitti erosta julkisuuteen blogissaan

Sipilä kertoi erostaan tänään blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Hän totesi, että vaalitulos ei jättänyt hänelle muita mahdollisuuksia. Uusi puheenjohtaja puolueelle valitaan siis ensi syksynä 7. syyskuuta pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Sipilä hoitaa tehväviään siihen saakka.

– Keskusta ansaitsee uuden innostavan alun. Puolue aloittaa uudistustyön ja laatii keskustalle uudistusohjelman. Puolueen vahva tulevaisuus pohjustetaan uuden puheenjohtajan voimin, hän kirjoittaa.

Katso tästä, kuinka keskusta pärjäsi omassa vaalipiirissäsi. (siirryt toiseen palveluun)

Sipilän mukaan keskustan vaalitulos käydään nyt huolellisesti läpi ja he tarvitsevat syvä-analyysin vaalitappion syistä.

– Puolueiden puheenjohtajat ja varsinkin pääministeri kuluvat nopeasti puolueensa keulakuvina. Näin on käynyt minullekin. Puolueen puheenjohtajana minun vastuuni on joka tilanteessa ajatella ja vaalia keskustan etua, Sipilä kirjoitti blogissaan.

Kiky ja sote olivat pääministeriuran suuret haasteet

Juha Sipilä valittiin keskustan puheenjohtajaksi keskustan puoluekokouksessa Rovaniemellä kesällä 2012.

Sipilä voitti Tuomo Puumalan puheenjohtajavaalien toisella kierroksella äänin 1251 - 872.

Yksi Sipilän pääministeriuran kovimpia koitoksia oli työmarkkinajärjestöjen kanssa käyty kamppailu kiky-sopimuksesta. Kiky leikkasi lopulta julkisen puolen työntekijöiden lomarahoja, mikä saattoi olla yksi syy keskustan kannatuksen laskussa.

Maakuntamallisen soten kaatuminen oli kova pettymys Sipilälle.

Hän sai tarpeekseen koko sotesta ja erotti hallituksen vain joitakin viikkoja ennen vaaleja. Hallituseron jälkeen vaalikentillä nähtiin hyväntuulinen Sipilä.

Vaali-iltana tv-kuvissa nähtiin pettynyt ja huolestunut puoluejohtaja. Sipilän johdolla keskusta keräsi sunnuntain eduskuntavaaleissa Suomen itsenäisyyden ajan huonoimman vaalituloksen 13,8 prosenttia. Kannatus putosi yli seitsemän prosenttiyksikköä.

"Kansanvalta on puhunut, pulinat pois"

Keskustan puoluehallituksen mukaan äänestäjät ovat osoittaneet keskustalle paikan oppositiosta.

– Kansanvalta on puhunut ja pulinat pois. Vaalituloksen perusteella äänestäjät ovat osoittaneet keskustan suunnan oppositioon. Keskusta on tottunut palvelemaan isänmaata siltä paikalta, jonka kansa sille osoittaa, puoluehallituksen tiedotteessa todetaan.

Keskusta katsoo, että vastuu hallituksen muodostamisesta on nyt vaalien voittajilla.

– Kynnys hallitukseen lähtemiselle suuren vaalitappion jälkeen on korkea, puolehallitus linjaa tiedotteessaan.

Keskusta aikoo aloittaa puoleen uudistamistyön heti pääsiäisen jälkeen.

Lue myös:

Juha Sipilä Ylellä: En jatka keskustan johdossa, jos vaalitulos on 14,1 – "Selvä asia, että tuommoisella tuloksella en ole Vantaalla"