Tarkastuslaskenta toi yllätyksen Savo-Karjalassa: Tuula Väätäinen nousee eduskuntaan, Timo Suhonen putoaa varalle

Väätäisen äänimäärä nousi tarkastuslaskennassa ja Suhosen laski.

eduskuntavaalit
Tuula Väätäinen
Joonas Nieminen / Yle

Tuula Väätäinen (sd.) palaa sittenkin eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Hän oli jäämässä ulos eduskunnasta sunnuntain ääntenlaskennan perusteella. Tarkastuslaskenta toi hänelle kuitenkin 40 ääntä lisää. Samaan aikaan Timo Suhosen (sd.) äänimäärä laski tarkastuslaskennassa 25 äänellä.

Kaksikon ero oli vaalipäivän ääntenlaskennan perusteella 36 ääntä. Tarkastuslaskennan jälkeen Väätäinen sai 29 ääntä Suhosta enemmän ja hänestä tulee SDP:n kolmas kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Kuopiolainen Väätäinen on ollut kolme kautta kansanedustajana, mutta hän putosi edellisissä vaaleissa niukasti. Varkautelainen Suhonen olisi päässyt eduskuntaan ensimmäistä kertaa. Hänestä tulee nyt SDP:n varakansanedustaja.

Tarkastuslaskennan tulosta jännitettiin maanantaina ennen kaikkea Lapissa, jossa Markus Lohen (kesk.) ja Riikka Karppisen (vihr.) ero oli ainoastaan 7 ääntä. Lopulta eroksi vahvistui 9 ääntä ja Lohen paikka pysyi voimassa.

Savo-Karjalan vaalipiirilautakunnan mukaan Väätäisen äänimäärä nousi tarkastuslaskennassa seitsemällä alueella. Siilinjärvellä oli yksi ja Kuopiossa kaksi äänestysaluetta, joissa Väätäiselle tuli kussakin kymmenen lisä-ääntä.

Suhosen äänimäärä kasvoi neljällä ja laski kolmella alueella. Kuopion Särkiniemen äänestysalueella hänelle kirjattiin vaalipäivänä 34 ääntä, mutta tarkastuslaskennan jälkeen äänimäärä olikin vain neljä.

Olen harmissani Suhosen Timon osalta, kun satun nyt tietämään, miltä se tuntui kun ensimmäisen kerran valittiin eduskuntaan.

Tuula Väätäinen

Ero johtuu äänten tallennuksessa vaalitietojärjestelmään tapahtuneesta virheestä. Warkauden Lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) virhe vaalilautakunnan pöytäkirjaan oli merkitty ensin kolmonen, joka oli yliviivattu ja viereen oli kirjoitettu nelonen. Vahingossa järjestelmään tallennettiin kuitenkin myös yliviivattu numero.

– Vaalipöytäkirjaan kirjoitetaan numerot käsin. Kuopion kaupungilla on tapana, että tiedot välitetään puhelimitse paikkaan, missä tallennus tapahtuu, vaalipiirilautakunnan sihteeri Jarmo Toivola kertoo Ylelle.

Lopullisesti vaalipiirilautakunta vahvistaa eduskuntavaalien tuloksen keskiviikkona. SDP sai Savo-Karjalasta kolme paikkaa, eli yhden enemmän kuin edellisistä vaaleista.

Väätäinen: "Olen tosi iloinen, mutta myös harmissani"

Kolmen kauden kansanedustaja Tuula Väätäinen putosi eduskunnasta runsaan sadan äänen turvin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Nyt hänelle oli tulossa vielä täpärämpi tappio – kunnes tarkastuslaskenta muutti tilanteen. Hänellä on käänteestä kaksijakoiset tunnelmat.

– Ensiksi olen tosi iloinen siitä, että meidän vaalityö täällä nyt onnistui, Väätäinen aloittaa.

– Toisaalta olen harmissani Suhosen Timon osalta, kun satun nyt tietämään, miltä se tuntui kun ensimmäisen kerran valittiin eduskuntaan. Vaalit ovat armottomat.

Kuopiolaistuneen ehdokkaan tukiryhmässä oli ihmisiä, jotka muistuttivat jo sunnuntaina, että tuloksia pitäisi odottaa loppuun asti. Väätäinen ei itse kuitenkaan jaksanut odottaa, että kymmenien äänten ero muuttuisi miksikään.

Käänne askarruttaa Väätäistä myös vaalijärjestelmän luotettavuuden näkökulmasta. Jos tarkastusjärjestelmässä on virhe, se pitäisi saada selvitettyä nopeasti.

– Meillä on vielä pitkä matka nettiäänestykseen, jos sattuu niin että käsipelillä tehdyssä järjestelmässäkin tulee virheitä.

Väätäinen on aiemmin ollut kahdeksan vuotta jäsenenä valtiovarainvaliokunnassa. Sama pesti kiinnostaa häntä tulevallakin edustajankaudella, yhdessä perustuslakivaliokunnan ja puolustusvaliokunnan kanssa.

Lue myös: Tässä ovat Savo-Karjalan uudet kansanedustajat

Lue myös: Savo-Karjalan kansanedustajiksi nousee seitsemän uutta kasvoa – perussuomalaisilla koko kaarti uusiksi