Hallitusvastuu, hyökkäävä tyyli ja synnytyssairaalan lakkautus – näin Sipilän kotikuntalaiset ja puoluetoverit pohtivat eron syitä

Kierros Sipilän kotikulmilla Kempeleessä ja Oulussa osoittaa, että varsinainen yllätys ero ei monelle ollut. 

Juha Sipilä
Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Antti Ollikainen.
Antti Ollikainen näkee Sipilän eropäätöksen taustalla raskaan pääministerikauden. – Juha on tehnyt paljon töitä Suomen puolesta, ja puolue on jäänyt pakostakin hieman taustalle. Tämä oli toki tiedossa jo neljä vuotta sitten, kun tähän lähdettiin, että näin se tulee varmaan menemään. Paulus Markkula / Yle

Maaliskuun 9. päivä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi TV1:n Ykkösaamussa, ettei jatka puolueen johdossa, jos sen kannatus jää 14,1 prosenttiin eduskuntavaaleissa.

Vaalit käytiin, ja keskustan kannatus jäi 13,8 prosenttiin. Tänään Sipilä erosi tehtävästään puolueen puheenjohtajana. Hän kertoi asiasta blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Kempeleläinen Pekka Vatjus-Anttila on harmissaan siitä, että paikkakunta joutuu luopumaan asemastaan pääministerin kotikuntana.

– Vähän haikeaa on, mutta eihän sille mitään mahda. Harmi, hyvä mies kuitenkin.

Kempeleläinen Pekka Vatjus-Anttila on harmissaan siitä, että Kempelettä ei enää voi tituleerata pääministerikunnaksi.
Kempeleläinen Pekka Vatjus-Anttila on harmissaan siitä, että Kempelettä ei enää voi tituleerata pääministerikunnaksi.Elisa Kinnunen / Yle

Kempeleläisen Timo Häkkilän mukaan Sipilällä on "selkärankaa". Häkkilän uskoo Sipilän tienneet, mitä hän on hallituskautensa aikana tehnyt ja kantaa siitä nyt vastuun.

– Hänen päätöksensä ovat kuitenkin olleet kieltämättä aika kovia. Ehkä hänen tyylinsäkin on ollut hieman hyökkäävä ja nyt kansa reagoi tähän.

Kempeleläinen Janne Koponen puolestaan tuumaa, että Sipilän eroratkaisu on otettu paikkakunnalla vastaan pettymyksen lisäksi myös ilolla.

– Osa on varmaan tyytyväisiä hänen työhönsä. Minä en.

Keskustavaikuttajat: Eropäätös ei yllättänyt

Myöskään Sipilän pohjoispohjalaiset puoluetoverit eivät vaikuta ihmettelevän Sipilän eroilmoitusta.

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja ja Kempeleen kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Ollikainen on seurannut läheltä Juha Sipilän poliittista uraa ja oli viemässä Sipilää 10 vuotta sitten valtakunnan politiikkaan.

– Olin silloin Juhan tukiryhmässä mukana. Muistan kun lähdimme vaalikamppailuun vuonna 2011, jolloin kampanjalauseena oli sanojen mittanen mies, ja sanat on aina pidetty.

Hän näkee, että vastuu hallituksen vetämisestä sysäsi pakostakin puoluetta epäsuosioon.

– Tämä oli toki tiedossa jo neljä vuotta sitten, kun tähän lähdettiin, että näin se tulee varmaan menemään. Pääministerin kasvot tuntuvat Suomessa kuluvan nopeaan tahtiin.

Ollikaisen mukaan Sipilän yritysjohtajuus näkyy etenkin hänen vahvassa tulosajattelussaan, joka ei ehkä ole ollut politiikassa niin tunnettua aikaisemmin.

– Hän on päämäärätietoinen ja tavoitehakuinen ja tekee kaikkensa tavoitteittensa eteen. Tätä taustaa vasten päätös ei tullut yllätyksenä.

.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen.
– Vaalitulos oli tosi huono Oulussa, Oulun vaalipiirissä ja koko valtakunnassa keskustalle. Vastuunkantajapuolue joutui nyt tekemään myöskin kivuliaita ratkaisuja, Oikarinen analysoi.Paulus Markkula / Yle

Pitkän linjan keskustalainen, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ei Ollikaisen tavoin ole hänkään yllättynyt Sipilän ratkaisusta.

– Päätöksen nopea aikataulu ehkä yllätti, että näin pian vaalien jälkeen. Olen oppinut tuntemaan Juhan tulos tai ulos -miehenä ja vastuunkantajana.

Oikarisen mukaan tulosorientoitunut ajattelu näkyi tämän päiväisen eropäätöksen lisäksi siinä, että Sipilä erotti hallituksen pian sen jälkeen, kun sote kariutui.

Syitä siihen, miksi keskustan politiikka kelpasi kansalle aikaisempaa heikommin jopa puolueen vahvalla tukialueella Pohjois-Pohjanmaalla, on oululaisen keskustalaiseuroparlamentaarikko Mirja Vehkaperän mukaan monia.

Eräs merkittävä kannatusta syönyt päätös oli Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisissa sijaitsevan Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan lakkauttamispäätös, niin ikään Sipilän eropäätöksestä yllättymätön Vehkaperä pohtii.

– Ihmiset olivat pettyneitä siihen, ettei pystytty puolustamaan synnytyssairaalan olemassaoloa. Se on yksi asia, joka pudotti yhden kansanedustajapaikan keskustalta.

LKS 20190412 Europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä (kesk., ALDE) Euroopan parlamentin vaalikauden viimeisillä pressikahveilla Helsingissä 12. huhtikuuta 2019.
Mirja Vehkaperä uskoo, että Sipilä teki eropäätöksen sekä itsensä että puolueensa vuoksi. – Osasin odottaa tätä päätöstä, kun vaalit menivät penkin alle. Lehtikuva

Keskustan kansanedustajapaikat putosivat Oulun vaalipiirissä yhdeksästä kuuteen.

Kesärannassa tänään kokoontunut keskustan puoluehallitus sai kuulla Sipilältä toiveen, että puolue järjestäisi ensi syksynä ylimääräisen puoluekokouksen, jossa valittaisiin uusi puheenjohtaja.

Sipilä ei kommentoinut

Sipilä kommentoi itse tarkemmin eronsa syitä vasta pääsiäisen jälkeen. Toimittajat ihmettelivät tiistaina Kesärannan porteilla, miksi puoluejohtaja aikoo kadota julkisuudesta viikoksi.

– Hän kommentoi mielellään sitten pääsiäisen jälkeen, kun uusi eduskunta kokoontuu tarkistamaan valtakirjojaan, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kommentoi Kesärannasta.

Lue lisää: Analyysi: Sipilä jätti uppoavan laivan – löytyykö keskustan uusi suunta piirun verran vasemmalta?

Kenestä Juha Sipilän seuraaja? Keskustan puheenjohtajapeli lähti heti käyntiin – listasimme kärkiehdokkaat