1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Li Andersson: Juha Sipilän lähtö helpottaa hallitusneuvotteluja – "Olen keskustellut Antin kanssa"

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan Sipilän eroilmoitus antaa viestin siitä, että keskusta ei ole ulkona hallitusneuvottelupöydästä. Keskustan tiedotteen mukaan puolueen kynnys hallitukseen on korkea.

politiikka
Li Andersson Yle Turun toimituksen tiloissa.
Kalle Mäkelä / Yle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää oman puolueensa näkökulmasta hyvänä asiana, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä jättää puheenjohtajuuden.

– Toivottavasti tämä edesauttaa keskustan mahdollisuuksia olla mukana hallitusneuvotteluissa. Tulkitsen tämän päivän viestejä niin, että keskusta ei ole sulkenut pois mahdollisuutta olla mukana hallitusneuvotteluissa, Andersson sanoo.

Andersson uskoo että punamultahallituksen kesken vasemmistoliiton olisi helpompi löytää yhteinen sävel kuin muiden vaihtoehtojen kanssa.

Andersson pitää keskustan Juha Sipilän päätöstä puheenjohtajuuden jättämisestä ymmärrettävänä. Hänen mukaansa keskustan heikko vaalitulos velvoittaa ratkaisuihin.

– Siinä mielessä ei kovin yllättävää, vaikka tietenkin hänelle vaikea paikka ja ikävä päätös, Andersson toteaa.

Sipilä ilmoitti blogissaan jättävänsä puheenjohtajuuden keskustan heikon vaalimenestyksen vuoksi. Keskustan tänään julkaistussa tiedotteessa puolue toteaa, että kynnys hallitukseen lähtemiselle on korkea.

"Kansanvalta on puhunut ja pulinat pois. Vaalituloksen perusteella äänestäjät ovat osoittaneet keskustan suunnan oppositioon", Keskusta toteaa tiedotteessa.

"Rinne on ollut yhteydessä"

Andersson vahvistaa käyneensä keskusteluja Antti Rinteen kanssa.

– Näkemyksemme on eduskuntavaalin tuloksen perusteella, että selkeimmät vaalivoittajat olivat SDP, vihreät ja vasemmistoliitto. Sen pitäisi näkyä tulevassa hallitusohjelmassa ja hallituksen kokoonpanossa, Andersson sanoo.

Mahdollisia ministerinsalkkuja hän ei halua spekuloida, mutta mainitsee puoluetta kiinnostavan sosiaali- ja terveydenhuoltoon, työmarkkinoihin sekä ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan liittyvät salkut.

Lue seuraavaksi