Keskustan johdolle nuorennusleikkaus? Rehula: "Keskustan puoluekokous on ennenkin osannut tehdä ajassa olevia päätöksiä."

Rehula itse uskoo jatkavansa puolueensa varapuheenjohtajana 2020 puoluekokoukseen asti.

Suomen Keskusta
Juha Sipilä
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti erostaan tiistaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Spekulaatiot keskustan uudesta puheenjohtajasta käyvät jo kuumina, kun Juha Sipilän ilmoituksesta jättää puheenjohtajan paikka on kulunut vajaat pari tuntia.

Eduskunnasta sunnuntain vaaleissa pudonnut keskustalaiskonkari, puolueen kolmas varapuheenjohtaja Juha Rehula ei lyö nimiä pöytään, mutta toteaa, että joka tapauksessa puolueen johtoon tarvitaan nyt uudet kasvot.

– Ovatko ne miehen vai naisen kasvot, sen päättää puoluekokous.

Mutta kasvot voisivat olla nuoremmat?

– Eihän sitä koskaan tiedä, mutta tuskin ne ainakaan nykyistä vanhemmat ovat. Keskustan puoluekokous on ennenkin osannut tehdä ajassa olevia päätöksiä, Rehula sanoo.

Ajassa olevilla päätöksillä hän viittaa eduskuntaryhmässä vaalikauden vaihtuessa tapahtuneeseen sukupolvenvaihdokseen.

– Meillä jäi kokeneita edustajia lähtemättä ehdolle, ja nuoria nousi tilalle. Päijät-Hämeessäkin eduskuntaan nousi Hilkka Kemppi, mikä on upea juttu. Sitähän tämä on, että tulee uusia kasvoja, mutta kyllä meitä harmaapäitäkin vielä tarvitaan.

Oma asema puheenjohtajistossa ei mietitytä

Juha Rehula toimii keskustan kolmantena varapuheenjohtajana, ja valtakirjaa on jäljellä Vantaan puoluekokoukseen kesään 2020 saakka. Näillä näkymin Rehula uskoo pitävänsä luottamustehtävästään kiinni siihen saakka. Puheejohtajahalukkuuttakin häneltä on kysytty, mutta selkeää vastausta hänellä ei ole antaa.

– Kun joku kysyy, asiaa täytyy miettiä, mutta todellakaan asia ei nyt ole päällimmäisenä mielessä. Tämä varapuheenjohtajuuden jatkaminen on se todennäköisin vaihtoehto, millä jatkan.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa 7. syyskuuta.