Norjalainen entinen rajaupseeri tuomittiin vakoilusta Moskovassa – Frode Berg aikoo pyytää Putinilta armahdusta

Kirkkoniemeläinen entinen rajaupseeri Frode Berg on saanut enimmäisrangaistuksen Venäjällä vakoilusta Norjan hyväksi.

Norja
FSB:n virkailijat vievät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa talvella 2018.
FSB:n virkailijat veivät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa alkuvuodesta 2018.Morten Jentoft / NRK

MoskovaMoskovalainen oikeus on tuominnut norjalaisen eläkkeelle jääneen rajaupseerin Frode Bergin 14 vuoden vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan Berg keräsi tietoa venäläisistä ydinsukellusveneistä Norjan hyväksi.

Oikeuden mukaan Berg sai tietonsa venäläisen asefirman edustajalta, joka toimi puolestaan turvallisuuspalveluiden värväämänä. Venäläissyyttäjän mukaan Berg toimitti tietonsa Norjan tiedustelulle ja sai palveluistaan rahaa.

FSB nappasi Bergin Moskovassa joulukuussa 2017. Hänellä oli hallussaan kaksi kirjekuorta, joissa oli yhteensä 3 000 euroa rahaa. Berg oli kertomansa mukaan saanut rahat kuljetettavakseen Norjassa. Ne oli määrä toimittaa Natalia-nimiselle naiselle.

Myönsi olleensa kuriirina

Berg kiisti aluksi syyllisyytensä, mutta pitkän tutkintavankeutensa aikana hän myönsi olleensa kuriirina Norjan puolustusvoimien tiedustelupalvelun Etteretningstjenestin tiedusteluoperaatiossa.

Tiistaina Berg ilmoitti asianajajansa välityksellä, että hän ei aio valittaa tuomiosta. Sen sijaan hän aikoo pyytää armahdusta Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta.

Asianajaja Ilja Novikovin mukaan Venäjän salainen palvelu käytti Bergiä hyväkseen tämän tietämättä.

– Odotan, että norjalaiset pyrkivät ratkaisemaan asian venäläisten kanssa diplomaattisella tasolla, Novikov sanoi uutistoimisto Tassille.

Norjan pääministeri Erna Solberg tapasi viime viikolla presidentti Putinin Pietarin arktisella foorumilla. Putin tyytyi tuolloin toteamaan, että ei ota asiaan kantaa ennen kuin oikeus on antanut päätöksensä.

Oikeutta käytiin suljettujen ovien takana todisteina esitettyjen salaisten asiakirjojen takia. Tuomiosta julkaistiin vain esittely- ja päätösosa.

Norjan hallitusta arvostellaan

Norjalaisen eläkeläisen pidätys Moskovassa järkytti Bergin kotikonnuilla Kirkkoniemessä. Berg oli tunnettu yhteisönsä aktiivisena jäsenenä.

Hän toimi Kirkkoniemessä muun muassa paikallisen Punaisen Ristin osaston ja seurakuntaneuvoston puheenjohtajana. Lisäksi hän oli aktiivinen norjalais-venäläisessä rajaseudun yhteistyössä.

Norjalaiset ovat arvostelleet maansa tiedustelua siitä, että se olisi käyttänyt Bergin kaltaista tavallista kansalaista operaatiossaan. Norjan hallitus on ollut tähän mennessä hyvin niukkasanainen kommentoidessaan Bergin tapausta.

Kirkkoniemessä toimii Frode Bergin tukiryhmä. Sen vetäjä Øystein Hansen kuvasi Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle, että tuomio oli seuraava askel Bergin kotiinsaamiseksi.

– Odotamme nyt, että hän pääsee kotiin. Suurin vastuu kuuluu nyt Norjan hallitukselle, Hansen sanoi.

Lue lisää:

Vakoojaksi epäillyn norjalaisen tutkintavankeus Moskovassa kestänyt jo vuoden – Turvallisuuspalvelua arvostellaan Norjassa: Miksi kuriirina käytettiin eläköitynyttä upseeria?

Lähteet: TASS