Vaasa aikoo käynnistää yt-neuvottelut työvoiman vähentämiseksi – säästötavoite 25 miljoonaa euroa

Vaasan kaupunginhallitus käsittelee esitystä yt-neuvottelujen aloittamisesta kokouksessaan keskiviikkona.

yhteistoimintamenettely
Vaasan hallintotalo
Vaasan hallintotalo on remontissa - sama odottaa nyt kaupungin taloutta.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan kaupunki pyrkii sopeuttamaan talouttaaan 25 miljoonalla eurolla. Säästötavoitteen toteuttamiseksi kaupunki aikoo käynnistää työvoiman vähentämistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Asiasta päättää kaupunginhallitus huomenna keskiviikkona.

Neuvotteluissa kartoitetaan yhdessä henkilökunnan edustajien kanssa eri vaihtoehtoja talouden tasapainottamiseksi. Tarkoituksena on pohtia esimerkiksi sitä, miten toimintoja muuttamalla sekä töitä uudelleen järjestelemällä voidaan saada aikaan säästöjä.

– Neuvotteluissa keskustellaan säästötoimenpiteistä, joilla on vaikutusta henkilöstöön ja tapoihin tehdä töitä. Tavoitteena on työmme kehittäminen ja tehostaminen yhdessä, kertoo kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Vaasan kaupunginhallitus saa eteensä esityksen yt-neuvotteluista kokouksessaan huomenna. Esityksen mukaan yt-menettelyllä tavoitellaan 15 miljoonan euron kustannussäästöä ensi vuoden loppuun mennessä ja lisäksi 10 miljoonan euro säästöä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Yhteistoimintamenettely on tarkoitus käynnistää kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen kaupungin yhteistoimintaryhmässä.

Säästöt purevat palveluita

Viime viikolla Vaasan kaupunki kertoi, että toimiala- ja tulosaluejohtajien valmistelema suuri säästöpaketti tulee kaupunginhallitukseen ennen pääsiäistä. Silloin kaupunginjohtaja Häyry totesi, että alijäämää on katettavana sen verran paljon, että se tulee auttamatta vaikuttamaan asukkaiden saamaan palveluun.

Vaasan kaupunki teki viime vuonna 10 miljoonaa euroa tappiota, joka on kurottava ensin umpeen. Sen jälkeen katettavaksi jää aiempien vuosien alijäämää. Talous haluttaisiin tasapainoon vuoden 2021 loppuun mennessä.