Valinnanvapauskokeilu päättyy Pohjois-Savossa – yksityiselle vaihtaneet palaavat elokuussa julkisen terveyskeskuksen asiakkaiksi

Kokeilujen piti edetä pilottivaiheeseen. Suunnitelmat peruuntuivat, koska sote-uudistus kaatui.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ihmisiä Terveystalon vastaanottoaulassa.
Sakari Partanen / Yle

Pohjois-Savossa käynnissä olevat valinnanvapauskokeilut päättyvät kesän aikana.

Sote-keskuskokeilussa kokeilualueiden asukkaat ovat voineet halutessaan vaihtaa julkisesta terveyskeskuksesta yksityiselle puolelle julkisen palvelun hinnalla.

Kokeilu päättyy heinäkuun lopussa ja yksityiselle vaihtaneet palaavat elokuussa automaattisesti julkisten terveyspalvelujen piiriin. Sote-keskusta voi vaihtaa vielä kesäkuun loppuun asti.

Sote-keskuskokeilu alkoi Ylä-Savon soten alueella toissa vuoden alussa ja se laajeni viime vuonna Kuopioon, Tuusniemelle, Rautavaaralle, Kaaville ja Joroisiin.

Yksityiselle palveluntuottajalle on tällä hetkellä rekisteröitynyt Ylä-Savossa yli 5 300, Kuopiossa ja Tuusniemellä lähes 2 800 sekä Rautavaaralla ja Kaavilla 65 asiakasta. Joroisissa ei ole vaihtajia, koska siellä ei saatu kokeiluun mukaan yhtään yksityistä lääkäriasemaa.

Pohjois-Savossa on ollut käynnissä myös henkilökohtaisen budjetin kokeilu vammais- ja vanhuspalveluissa. Se päättyy elokuun lopussa.

Valinnanvapauskokeilujen piti laajentua piloteiksi. Suunnitelmat kuitenkin peruuntuivat, koska sote-uudistus kaatui.