Hyppää sisältöön

Iskelmälaulaja Reijo Taipale on kuollut

Taipale kuoli perjantaina pitkäaikaiseen sairauteen.

Kuva: Heli Sorjonen / Yle

Iskelmälaulaja Reijo Taipale on kuollut. Laulajan omaiset kertovat tiedotteessa, että Taipale menehtyi eilen perjantaina Helsingissä sairastettuaan muistisairautta usean vuoden ajan. Taipale oli kuollessaan 79-vuotias.

Miehikkälässä Kymenlaaksossa vuonna 1940 syntynyt Taipale oli yksi Suomen tunnetuimmista iskelmälaulajista. Hänen levyjään myytiin yli miljoona kappaletta ja hän sai lukuisia platina- ja kultalevyjä.

Taipaleen levytysura alkoi vuonna 1962 kappaleilla Aila ja Yön hetket. Myöhemmin samana vuonna julkaistu Unto Monosen Satumaa nosti Taipaleen suomalaisartistien ykkösriviin.

Laulaja on kertonut esittäneensä klassikkokappaletta keikoillaan ainakin yli 7 000 kertaa, mikä kertoo suomalaisia koskettaneen tangokappaleen suosiosta.

Esikuvana Olavi Virta

Laulamisen Reijo Taipale aloitti jo 12-vuotiaana. Hän muisteli Ylen haastattelussa karanneensa tuon ikäisenä kuuntelemaan Olavi Virtaa Myllylammen lavalle.

Virta oli Taipaleen suurin idoli. Vuonna 1966 hän jopa pääsi ihailemansa laulajan kanssa kahden viikon yhteiskiertueelle. Vuonna 2014 hän julkaisi uusia versioita Olavi Virran 1950-luvulla levyttämistä ikivihreistä.

Ennen laulajanuraansa Reijo Taipale teki metsätöitä kotipaikkakunnallaan Miehikkälässä. Helsinkiin siirryttyään hän työskenteli päivisin rakennuksilla ja esiintyi iltaisin tanssiorkesterin solistina.

Taipale päätyi lopulta koelaulujen kautta levyttämään Kullervo Linnan kanssa ja oli tämän yhtyeen solistina vuosina 1961-1964. Vuodesta 1965 eteenpäin hän esiintyi oman yhtyeensä kanssa.

Reijo Taipale esiintymässä Esko Linnavallin säestämänä sisustuslevytehtaassa Kuopiossa 1960-luvun puolivälissä. Esiintyminen liittyi Yleisradion televisio-ohjelmaan "Made in Finland. Tehdaskonsertti". Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Kaukokaipuun tulkki

Satumaan lisäksi Reijo Taipaleen tunnettuja kappaleita olivat muiden muassa Liljankukka ja Tähdet meren yllä.

Etenkin Toivo Kärjen säveltämästä Liljankukasta tuli Taipaleen kestohitti.

Taipaleen tavaramerkiksi muodostuivat iskelmät, jotka olivat romanttisen vähäeleisiä ja kaihoisia. Kaukokaipuun sävyttämien tangojen tulkintaa vahvisti Taipaleen vähäeleinen ja miehinen esiintyminen. Laulaja kuvasikin itseään romanttiseksi esiintyjäksi.

Ohjelmistossa Satumaa oli kuitenkin se yleisölle tärkein kappale, Taipale kertoi Ylen haastattelussa vuonna 2012.

– Jos puoleenyöhön mennessä en ole laulanut Satumaata, alkaa yleisö jo huudella, että missä se viipyy.

– Vaan ei sitä satumaata ole vielä aika tiukallakaan etsimisellä löytynyt, Taipale tuumasi haastattelun päätteeksi.

Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Vuonna 2015 Reijo Taipale sai Pro Finlandia -mitalin.

Taipale avioitui vaimonsa Anitan kanssa vuonna 1964 ja heillä on kolme lasta.

Laulajan omaiset toivovat, että media ja yleisö antaisivat mahdollisuuden rauhalliseen surutyöhön ja kunnioittaisivat perheen yksityisyyttä.

– Siunaamme Reijon perhepiirissä, läheisten läsnä ollessa. Kiitämme lämpimästi myötäelämisestä ja tuesta. Osanotto lämmittää ja lohduttaa, omaiset viestittävät.