Turkulainen opiskelija arvioi täysin oikein keskustan vaalitappion ja nuorimman läpi päässeen – voitti Ylen vaaliveikkauksen

Ylen vaaliveikkaukseen osallistui lähes 4000 lukijaa.

eduskuntavaalit
Vaaliveikkaus tyynyliinat
iStock, Yle Kuvankäsittely: Stina Tuominen

Ylen vaaliveikkaus on ratkennut. Kaikkiaan veikkaukseen osallistui 3927 vastaajaa.

Korkeimman pistemäärän sai yhteensä 16 veikkaajaa, joiden joukosta voittaja arvottiin.

Onnen ja onnistuneen veikkauksen yhdistelmällä voittajaksi nousi kauppatieteiden opiskelija Jaakko Turto Turusta.

24-vuotias Turto vastaa onnittelupuheluun hieman yllättyneenä.

– Tein veikkauksen jo huhtikuun alussa ja katsoin tehdessäni tuoreita gallupeja. Sen jälkeen SDP:n kannatus laski melkoisesti ja perussuomalaiset nousivat.

Puolueiden prosenttiosuuksissa Turto ei ollutkaan tarkin. Pisteitä hän sai siitä, että veikkasi täsmälleen oikein suurimman pudottajan eli keskustan häviämän paikkamäärän (18). Turto näki myös, että tulevan eduskunnan kuopus on 24-vuotias.

– Seuraan politiikkaa päivittäin. Se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään jo opiskelijana ja koko loppuelämän. Tästä syystä on taloudellisesti ja sosiaalisesti mielekästä seurata sitä, Turto sanoo.

MIksi nuoret aikuiset kuitenkin äänestävät laiskemmin kuin vanhemmat suomalaiset?

– Arvelen, että puolueet tuntuvat nykyään niin samanlaisilta, että tulee helposti "ihan sama" -fiilis. Perussuomalaiset tuntuvat olevan ainoa, joka erottuu muista selvästi.

Kärkipisteille päässeiden vastaajien joukosta arvottiin yhteensä viisi voittajaa, joille lähtee palkinto eli osallistujan toivomalla puoluepomon kuvalla varustettu tyynyliinasetti

Jaakko Turton ohella paketti lähtee seuraaville: kansanedustajan avustaja Timo Karhunen Hyvinkäältä, johtaja Janne Savelainen Kymentaalta, abiturientti Matias Loukojärvi Hämeenlinnasta ja lähihoitaja Heli Suominen Laitilasta. Heli Suominen on eri henkilö kuin tämän jutun kirjoittaja.

Veikkauksen ensimmäisessä kysymyksessä arveltiin perinteisesti puolueiden saamia ääniosuuksia. Neljännessä kysymyksessä kysyttiin suurinta pudottajaa (keskusta) ja sen häviämää paikkamäärää (18 paikkaa) Viides kysymys koski ääniharavaa (Jussi Halla-aho) ja hänen saamaansa äänimäärää (30 527)

Kysymykseen “Nouseeko eduskuntaan uusia puolueita” oikea vastaus oli “EI”. Kansanedustaja Hjallis Harkimon edustama Liike nyt ei ole rekisteröity puolue. Veikkaajilta kysyttiin nuorimman kansanedustajan ikää. Eduskuntaan nousi 24-vuotias vihreiden Iiris Suomela.

Viimeisessä kysymyksessä piti tietää tulevan eduskunnan sukupuolijakauma. Tulevasta eduskunnasta 46 prosenttia on naisia ja miehiä 54 prosenttia.

Pisteet laskettiin seuraavasti: Oikeasta vastauksesta sai yhden pisteen. Lukuun ottamatta ensimmäistä kysymystä, josta voi saada yhteensä kahdeksan pistettä (yksi piste oikein veikatusta kannatusprosentista), ja neljännestä sekä viidennestä kysymyksestä, josta voi saada kaksi pistettä (puolue ja paikkamäärä sekä ehdokkaan nimi ja äänimäärä).

Sääntöjen mukaan useamman saadessa korkein pistemäärä voittaja arvottiin.

Onnea voittajalle ja hyviä unia uuden puoluepomotyynyn vastaanottajille!

Lue lisää:

Ylen alkuperäisen vaaliveikkauksen löydät täältä.

Täältä löydät kilpailun säännöt (siirryt toiseen palveluun) kattavammin.

Eduskuntavaalien tulokset näet Ylen tulospalvelusta tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Keskustele: Harkitsemme vaaliveikkauksen järjestämistä myös eurovaalien 26.5. yhteydessä. Mitä kysymyksiä siinä pitäisi olla politiikan penkkiurheilijoiden kirkkaimman kärjen erottamiseksi? Voit vinkata ja keskustella tämän artikkelin alla.