Nyt alkavat olla viimeiset hetket hoitaa mökin jätevesijärjestelmät kuntoon – "Kyllä tässä maassa riittää kaivureita ja urakoitsijoita"

Haja-asustusalueiden jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja rantakiinteistöjä tai pohjavesialueille rakennettuja rakennuksia.

jäteveden käsittely
Jätevesisäiliö.
Kalevi Rytkölä / Yle

Kesämökkikausi on hiljalleen käynnistymässä. Kevätsiivouksen ja uuden grillin hankkimisen lisäksi monella mökillä pohditaan nyt myös jätevesiremonttia. Haja-asutusalueita koskevan jätevesiasetuksen siirtymäaika päättyy lokakuun lopussa, mikä tarkoittaa, että nyt alkaa olla viimeiset hetket käynnistää urakka.

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka sijaitsevat joko pohjavesialueella tai alle sata metriä vesistöstä. Muissa kiinteistöissä asia pitää hoitaa kuntoon seuraavan luvanvaraisen remontin yhteydessä.

Kuivakäymälällä varustetuissa ja kantoveden varassa olevissa mökeissä riittää jätevesiselvitys. Tosin kantoveden määritelmästä löytyy kuntakohtaisia eroja, joten asia kannattaa tarkistaa mökkikunnalta.

Takarajan lähestyminen näkyy jätevesiremontteja tarjoavien yritysten tilauskirjoissa. Tuhansia jätevesijärjestelmiä ympäri Suomea asentaneen Vestelli Oy:n myyntijohtaja Regina Kunnas odottaakin vilkasta kevättä.

– Meille on tullut tosi paljon yhteydenottoja. Ihmiset ovat todella kiinnostuneita asiasta ja meidän toimitukset ovat jo nyt ainakin kolminkertaistuneet. Ja kausihan on vasta alussa, Kunnas toteaa.

Pitkä vääntö saa päätöksensä

Jätevesiasetuksesta on väännetty Suomessa yli 15 vuotta. Valtioneuvosto antoi haja-asutusalueiden jätevesien käsittelystä asetuksen jo vuonna 2003.

Kansan keskuudessa nopeasti paskalaiksi ristitty asetus määräsi tiukkoja vaatimuksia kiinteistöjen jätevesien käsittelyyn. Asetus onkin saanut kritiikkiä niin Vapaa-ajan asukkaiden liitolta kuin Omakotiliitolta. Ne ovat pitäneet asetuksen vaatimuksia liian ankarina.

Vuosien varrella jätevesiasetus on muuttanut muotoaan ja sen vaatimuksia on höllennetty useaan otteeseen. Tämä sai monet mökkiläiset odottavalle kannalle.

Enää vaatimuksissa ei kuitenkaan ole kevennettävää, vaan nyt kiinteistöjen omistajien on laitettava jätevesijärjestelmät asetuksen vaatimaan kuntoon.

Vaikka jätevesiasetus on herättänyt vuosien varrella närää, ymmärrys asetusta kohtaan lisääntynyt.

– Varsinkin nykyään ihmiset oikeasti ymmärtävät, että sitä omaa mökkiympäristöä pitää suojella. Etenkin jos ollaan vesistöjen lähellä tai pohjavesialueella, Kunnas sanoo.

Loppuvatko kaivurit kesken?

Mökkiläisiä on viime vuodet varoiteltu, ettei jätevesiremonttia kannata jättää viime tippaan. Takarajan lähestyessä pätevistä suunnittelijoista ja urakoitsijoista saattaa nimittäin olla pula.

Ympäristöministeriöllä ei ole tarkkaa lukua siitä, kuinka moni asetuksen alainen kiinteistö on vielä uuden jätevesijärjestelmän tarpeessa. Asiaa selvitetään parhaillaan ja tietoa odotetaan toukokuussa.

Vestellin Regina Kunnas ei usko, että remontit jäävät ilman tekijää, vaikka kysyntä loppua kohti kasvaakin.

–Kyllä tässä maassa riittää kaivureita ja urakoitsijoita, Kunnas vakuuttaa.

Samaa mieltä on ympäristöneuvos Saara Bäck ympäristöministeriöstä. Hän arvioi, että suomalaiset kiinteistöjen omistajat ovat uusineet järjestelmiä kiitettävästi. Bäck ei myöskään usko määräajan umpeutumisen johtavan ruuhkiin.

– Suomalaiset kiinteistöjen omistajat ovat aina pitäneet huolta ja arvostaneet omaa lähiympäristöään ja puhtaita vesiä. Kiinteistöjen jätevesijärjestelmien uusintaa on tapahtunut aiempina vuosina, Bäck toteaa.

Mitä jos remontti jää tekemättä?

Kun jätevesiasetuksen siirtymäaika umpeutuu marraskuun ensimmäinen päivä, valvontavastuu siirtyy kunnille. Aivan ensimmäisenä kunnat eivät ole lähettämässä tarkastajia tonteille, Bäck toppuuttelee.

– Ei sieltä heti lähdetä tarkastuskierrokselle, mutta tietenkin puututaan asioihin, jos järjestelmät eivät ole kunnossa ja ympäristön pilaantumista tapahtuu, ympäristöneuvos toteaa.

Tärkeintä Bäckin mukaan on nyt, että kiinteistöjen omistajat selvittävät, koskeeko lainsäädäntö heidän kiinteistöään. Tämän tiedon saa helpoiten selville ottamalla yhteyttä kuntaan, jonka alueella kiinteistö sijaitsee.

Asetuksen toteuttamiselle voi anoa viiden vuoden poikkeusta esimerkiksi vähäisen käytön tai omistajan työttömyyden vuoksi, Bäck muistuttaa.

Jutun kommentointimahdollisuus on auki klo 22.00 saakka. Tervetuloa mukaan.

Lue myös:

Kiistelty jätevesisääntely vihdoin eduskunnan käsittelyyn – mökkiläisiä ärsyttänyt 100 metrin sääntö pysyy

Jätevesiremontti edessä jopa 100 000 rantakiinteistöllä – kuivakäymälä ja kantovesi vapauttavat puhdistusvaateista