Kemi ja Tornio eivät aio noudattaa uutta ohjeistusta – kiinteistöjen ilmanvaihtoa ei suljeta yöksi ja viikonlopuiksi

Uuden ohjeen mukaan ilmanvaihdon sulkeminen säästäisi energiaa ja kustannuksia.

sisäilma
Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Tiina Jutila / Yle

Sisäilmayhdistys ja kuntien sisäilmaverkosto julkaisivat hiljattain uuden ohjeen, jonka mukaan kuntien tulisi sammuttaa julkisten rakennusten ilmanvaihto öisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Taustalla oli halu säästää energiaa ja kustannuksia sekä pienentää kuntien hiilijalanjälkeä. Ohje koskee lähinnä kouluja, päiväkoteja ja muita kiinteistöjä, joissa ei ole ympärivuorokautista käyttöä.

Meri-Lapin kaupungeissa eli Kemissä ja Torniossa uusi ohjeistus on huomioitu, mutta sitä ei aiota toteuttaa.

Päätöksiin on selkeät perusteet: vanhoissa rakennuksissa on vanhat ilmanvaihtojärjestelmät, joiden täydellinen sulkeminen voisi tuottaa isoja ongelmia sisäilman suhteen.

Ilmanvaihto puoliteholla, ei koskaan kokonaan kiinni

Molemmissa kaupungeissa on jo pitkään käännetty koneellinen ilmanvaihto puolelle teholle silloin, kun rakennuksissa ei ole käyttöä. Se tuo säästöjä, mutta ei heikennä sisäilmaa.

Kemin kunnossapitopäällikkö Risto Verronen kertoo, että vielä muutama vuosi sitten kaupungin kiinteistöissä kokeiltiin sammuttaa laitteet kokonaan energiansäästön takia. Se osoittautui huonoksi ratkaisuksi.

– Laitteet ovat vanhoja, joten ilmanpoistoja ei saada pois päältä automaattisesti. Kun syntyy iso alipaine, se vetää rakenteista epäpuhtauksia sisäilmaan, Verronen kuvailee.

Myös Torniossa ollaan samoilla linjoilla. Kiinteistöpäällikkö Ulla-Maija Koskenranta kertoo, että kaupungissa on ihmetelty uutta ohjeistusta ilmanvaihdon sulkemisesta.

Tornion oma ohjeistus on, että kaikissa julkisissa toimitiloissa ilmanvaihto on puoliteholla silloin, kun tiloissa ei ole ihmisiä.