Hyppää sisältöön

Maailman kuuluisimpiin lukeutuva luonnontieteen museo perui Bolsonaron kunniaksi järjestetyn tilaisuuden

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on ajanut Amazonin sademetsäalueiden avaamista muun muassa maataloudelle.

Brasilian presidenttinä aloitti vuoden alussa entinen asevoimien kapteeni Jair Bolsonaro, joka on sanonut arvostavansa sotilasdiktatuurin aikaa. Kuvassa Bolsonaro on Santiagossa Chilessä, jossa hän osallistui maaliskuun lopussa useiden Latinalaisen Amerikan maiden johtajien kokoukseen. Kuva: Alberto Valdes / EPA

New Yorkissa sijaitseva The American Museum of Natural History (AMNH) on perunnut tilaisuuden, jossa oli tarkoitus luovuttaa ”Vuoden henkilö” -palkinto Brasilian kiistellylle johtajalle Jair Bolsonarolle.

Brasilialais-yhdysvaltalainen kauppakamari palkitsee vuosittain järjestettävässä tilaisuudessaan henkilöitä, joiden on katsottu edistävän maiden välisiä talous- ja diplomaattisuhteita.

Maailman kuuluisimpiin luonnontieteen museoihin kuuluva AMNH joutui rajun arvostelun kohteeksi, kun se kertoi järjestävänsä kauppakamarin tilaisuuden museossaan, kertoo muun muasssa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lukuisat tutkijat ja tiedemiehet ilmoittivat lopettavansa yhteistyön maineikkaan museon kanssa, mikäli se ei peru seremonioiden järjestämistä tiloissaan.

Äärioikeistolainen Bolsonaro on ajanut Amazonin sademetsäalueiden avaamista muun muassa maataloudelle. Hän on myös kehottanut maattomia kansalaisia ottamaan hallintaansa alkuperäiskansojen maita, joista suuri osa on ollut luonnonsuojelualueita.

Viikko sitten antamassaan radiohaastattelussa Bolsonaro totesi haluavansa Yhdysvallat mukaan kehittämään Amazonin aluetta.

Kauppakamaritilaisuuden järjestämistä vastustaneiden mukaan Bolsonaron ajama ympäristöpolitiikka ei vastaa museon arvoja.

Muun muassa ympäristöjärjestö Greenpeace on kuvaillut Bolsonaroa ”uhkaksi Brasilian ekosysteemille.” New Yorkin pormestari Bill de Blasio on puolestaan luonnehtinut presidenttiä ”erittäin vaaralliseksi ihmiseksi.”

AMNH ilmoitti maanantaina peruneensa tilaisuuden. Museon mukaan sen tilat eivät ole ”optimaalinen paikka" seremonian järjestämiselle.

Tilaisuus on määrä järjestää nyt toisissa tiloissa. Presidentti Bolsonaro ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Aiheesta lisää.